search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς στο Βερολίνο

14.11.2023 12:47
mitsotakis -slotz

Στο κτήριο της Καγκελαρίας συναντώνται αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.

Η ατζέντα

Όπως είχε γράψει το topontiki.gro πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα υπό διαπραγμάτευση εντός ΕΕ, δηλαδή, το Σύμφωνο Σταθερότητας (δημοσιονομική πολιτική) και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ, προϋπολογισμός, άρα και κονδύλια, της ΕΕ).

Περίπου αυτό έκανε και στη συζήτησή του με το Μερτς (ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η στάση του CDU και γενικότερα της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας κατά τα χρόνια της κρίσης ήταν λάθος).

Συγκεκριμένα:

· Για το Σύμφωνο Σταθερότητας: ο Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν («μεγαλύτερη ευελιξία με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και ανάληψη ευθύνης από τα κράτη όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές») και παράλληλα προειδοποίησε την πιο «σκληρή» Γερμανία ότι «πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων». Βέβαια, φρόντισε εξαρχής να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεσμεύονται για δημοσιονομική σύνεση και για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

· Για τον προϋπολογισμό της ΕΕ: με αφορμή το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Θα συζητήσουμε την αναθεώρηση του ΠΔΠ. Είμαι πολύ σαφής και ευθύς στο σημείο αυτό. Δεν μπορούμε απλά να συμφωνήσουμε σε 50 δισ. για την Ουκρανία. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε στο τραπέζι περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση, περισσότερα χρήματα για τη συνεργασία με χώρες που είναι εταίροι», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία όταν πρόκειται για τη μετανάστευση. Αυτό συνεπάγεται επίσης κάποια συνέχιση των πληρωμών προς την Τουρκία, επειδή διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό μεταναστών».

· Για τα… κόλπα της Γερμανίας: ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο χάσμα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, δεν δίστασε να αφήσει «αιχμές» για ορισμένες πρακτικές του Βερολίνου, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να επιτρέψεις σε χώρες όπως η Γερμανία να κάνουν υπερβολική χρήση των εξαιρέσεων για κρατικές ενισχύσεις εντός της Ευρώπης, εντός της ενιαίας αγοράς, καθώς εν τέλει θα δημιουργήσεις άνισους όρους ανταγωνισμού. Διότι εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό λόγω των δημοσιονομικών μας κανόνων. Η Γερμανία μπορεί. Αλλά τότε η γερμανική βιομηχανία θα γίνει πιο ανταγωνιστική από την ελληνική βιομηχανία ή την ιταλική βιομηχανία».

Διαβάστε επίσης:

Βίτσας: Γελοία τα περί καμαρίλας που είπε ο Κασσελάκης, έχει πολιτική σκέψη 7χρονου παιδιού (videos)

Νέα «πυρά» Σκουρλέτη κατά Κασσελάκη: Βίαιη μετατόπιση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – Υπάρχει κενό για κάτι νέο (video)

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:50