search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:21
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη Γερμανία: Συναντήσεις με Μερτς και Σολτς με «βαριά» ατζέντα

13.11.2023 06:31
mitsotakis_parisi_2

Μετά την Κίνα και το Παρίσι, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του στο εξωτερικό, καθώς σήμερα και αύριο θα βρεθεί στη Γερμανία, όπου και θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής της κεντροδεξιάς CDU, Φρίντριχ Μερτς, και τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία και οι επαφές του με την πολιτική ηγεσία της χώρας έχουν πολλαπλούς στόχους:

-Κατά πρώτον, η κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία απειλεί να κλιμακωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες συνολικά για τις παγκόσμιες ισορροπίες, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, όπου παρατηρούνται πλέον και αντιδράσεις από επίσημα χείλη για τις μεγάλες απώλειες αμάχων, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και φαινόμενα αντισημιτισμού στη «γηραιά ήπειρο».

-Σε δεύτερο επίπεδο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τη Μέση Ανατολή, συνεχίζεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος επιμένει να προκαλεί αναταράξεις, ενώ, ταυτόχρονα, υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να ανασχεδιάσουν την ενεργειακή πολιτική τους, αλλά και τις αμυντικές τους δαπάνες.

-Κατά τρίτον, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εντός ΕΕ για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης – δηλαδή, του Συμφώνου Σταθερότητας – αλλά και του προϋπολογισμού της ΕΕ, η Ελλάδα μοιάζει να έχει αντίθετους στόχους από το Βερολίνο, καθώς ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική των Βρυξελλών, ειδική μεταχείριση (σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος) των αμυντικών δαπανών, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, και περισσότερα χρήματα για τις κραταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

-Και, φυσικά, από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι η Γερμανία έχει επιδιώξει στο παρελθόν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατά τα λοιπά, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε σχέση με την περίοδο της κρίσης, όταν Γερμανικά ΜΜΕ, αλλά και Γερμανοί πολιτικοί εκτόξευαν κάθε είδους κατηγορίες και προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας. Η βελτίωση της οικονομίας και η σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό εκτιμάται ότι επέτρεψαν πιο… νηφάλιες προσεγγίσεις και από τις δύο πλευρές, και σήμερα οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου είναι σε πολύ καλό σημείο.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ζήτημα που παραμένει «αγκάθι», αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε παρουσίαση βιβλίου, είχε σημειώσει με νόημα ότι «η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, που συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα και τις υλικές καταστροφές από τα στρατεύματα κατοχής ούτε παρεγράφησαν ούτε χαρίσθηκαν». Το αν ο Κ. Μητσοτάκης θα κινήσει το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, πάντως, δεν είναι και… πολύ σίγουρο…

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης μετά την Κεντρική Επιτροπή: «Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ανεξαρτητοποιούνται Τσακαλώτος και Πέρκα

Υπουργείο Εξωτερικών: Οικογένεια Ελλήνων διέφυγε από τη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:17