search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:25
MENU CLOSE

Σλοβενία: Ταξίδι στη μαγεία της λίμνης Μπλεντ (βίντεο)

14.11.2023 11:49
Untitled design (1)

Το Μπλεντ είναι μια κωμόπολη στην καρδιά των σλοβενικών Άλπεων, δυο ώρες δρόμος με το αυτοκίνητο από το Ντόσλακ της Αυστρίας. Μια μικρή πόλη χτισμένη στις όχθες της λίμνης, με ένα μεσαιωνικό κάστρο σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, που καθρεφτίζεται στα πρασινο-μπλε νερά της λίμνης. Φτάνοντας εκεί νομίζεις πως ζει το όνειρό σου, λένε όσοι την έχουν επισκεφτεί- είναι το ιδεώδες σκηνικό για χαλάρωση και αναζωογόνηση..

Για να εξερευνήσει κάποιος την λίμνη Μπλεντ φτάνει μια μέρα… όμως για να νοιώσει την ευεργετική επίδραση της φύσης χρειάζεται να κάνει δώρο στον εαυτό του λίγες μέρες μέσα σε αυτό το σκηνικό. Να έχει χρόνο για να απολαύσει την ανατολή του ήλιου που πέφτει πάνω στη λίμνη και την γεμίζει χρώματα. Να καθίσει σε ένα παγκάκι στις όχθες της λίμνης και να κοιτάζει αμέριμνος το τοπίο. Να διαβάσει το αγαπημένο του βιβλίο ακούγοντας μόνο τους ήχους της φύσης. Και βέβαια να έχει τον χρόνο για να ταΐσει τις πάπιες και τις χήνες που είναι ατραξιόν. Και το απόγευμα, είναι η ώρα της δύσης του ήλιου, που χάνεται πίσω από τις Άλπεις.

Κι αν κάποιος επιλέξει το Μπλεντ της Σλοβενίας για οικογενειακές διακοπές; Δεν θα βαρεθούν οι μικροί ταξιδιώτες; Όχι, διαβεβαιώνουν όσοι ζουν στην περιοχή. Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν βάρκες, οι πλέτνα των ντόπιων, που μεταφέρουν επισκέπτες στο νησάκι που βρίσκεται μέσα στη λίμνη. Κι έτσι μπορεί να αρχίσει μια μέρα εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους. Το νησάκι αυτό είναι η καρδιά της λίμνης. Μπείτε στη γοτθικού ρυθμού εκκλησία του 17 ου αιώνα, ανεβείτε στο καμπαναριό, απολαύστε ένα σνακ στα ξύλινα παγκάκια που βρίσκονται στα σημεία με την πιο όμορφη θέα.

Υπάρχει ένας θρύλος γύρω από την εκκλησία και το καμπαναριό. Λέει πως μια χήρα, η Πολυξένα, δώρισε όλα τα κοσμήματά της για να αγοράσει μια καμπάνα για την εκκλησία στη μνήμη του αγαπημένου της συζύγου. Αλλά η βάρκα που μετέφερε την καμπάνα βυθίστηκε στη λίμνη μέσα σε μια σφοδρή καταιγίδα. Η Πολυξένα συντετριμμένη έδωσε όλη την περιουσία της στην εκκλησία και έφυγε για την Ρώμη. Στο Βατικανό ο Πάπας έμαθε την ιστορία της και έστειλε τις ευχές του στο ναό, μαζί με μια καινούρια καμπάνα. Ακόμα και τώρα, όπως λένε οι ντόπιοι, μπορεί να ακούσεις την καμπάνα που βυθίστηκε να ηχεί!

Η είσοδος στην εκκλησία της Παρθένου και στο καμπαναριό κοστίζει 6 ευρώ για τους ενήλικες και 1 ευρώ για τα παιδιά μέχρι 14 χρόνων. Όποιος ανέβει στο καμπαναριό δεν ξεχνά την θέα από ψηλά!

Τα παιδιά ενθουσιάζονται επίσης με τις βάρκες που ενοικιάζονται για βόλτες γύρω από το νησάκι. Μόνο που κάποιος μεγάλος πρέπει να αναλάβει να τραβήξει κουπί… Το κόστος της ενοικίασης μιας βάρκας είναι 20-25 ευρώ την ώρα.

Αν η κωπηλασία δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχουν οι βαρκάρηδες με τις παραδοσιακές βάρκες που κάνουν τη δουλειά για σας και εσείς απολαμβάνετε τη θέα. Οι βαρκάρηδες με τις παραδοσιακές ξύλινες βάρκες ακολουθούν την οικογενειακή παράδοση από γενιά σε γενιά. Λέγεται πως το επάγγελμα του βαρκάρη άρχισε να αναγνωρίζεται το 1590 και έκτοτε οι άδειες άσκησης του επαγγέλματος μένουν αυστηρά μέσα στην ίδια οικογένεια και πηγαίνουν από πατέρα σε γιο.

Οι βάρκες αυτές δεν έχουν βύθισμα και μοιάζουν με τις βενετσιάνικες γόνδολες. Μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 20 άτομα. Για μια βόλτα με πλέτνα γύρω από το νησάκι στη λίμνη πληρώνεις 15 ευρώ το άτομο και 8 ευρώ για τα παιδιά.

Για όσους λατρεύουν την περιπέτεια, υπάρχουν οι διαδρομές στο δάσος: Αναρρίχηση στις βραχώδεις πλαγιές, βουτιές σε παγωμένες λίμνες, φωτογραφίες στους καταρράκτες και βεβαίως καγιάκ , με τη βοήθεια έμπειρων οδηγών.

Για τους λάτρεις των περιπάτων, υπάρχει το μονοπάτι γύρω από την λίμνη, που έχει μήκος περίπου 6 χιλιομέτρων και ακολουθώντας το απολαμβάνεις το τοπίο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος έμπειρος περιπατητής για να κάνει αυτή τη διαδρομή, που διαρκεί λίγο πάνω από δύο ώρες. Τα νερά της λίμνης είναι πεντακάθαρα, άρα θα βρεις κάποιο μέρος για να μπει για κολύμπι. Μόνο που πρέπει να είναι καλοκαίρι, γιατί τον χειμώνα τα νερά είναι πολύ κρύα.

Στο κάστρο του Μπλεντ είναι η πιο σημαντική ατραξιόν της περιοχής. Χτίστηκε τον 11 ο αιώνα, είναι το παλαιότερο στην Σλοβενία και βρίσκεται σε έναν βράχο 130 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Στο κάστρο υπάρχει ένα μικρό μουσείο, ένα εκκλησάκι, ένα κελάρι με κρασιά, εστιατόριο και σημεία για να θαυμάσεις την θέα. Αν σου ανοίξει η όρεξη για ένα ελαφρύ γεύμα, το εστιατόριο στο κάστρο λειτουργεί κάθε μέρα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Η είσοδος στο κάστρο κοστίζει 11 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών.

Και για το τέλος: βόλτα με αερόστατο πάνω από τη λίμνη! Είναι σαν να πετάς και από ψηλά βλέπεις το απίστευτο τοπίο με τα δάση, την λίμνη, τα ποτάμια και το νησάκι στην λίμνη.

Η λίμνη Μπλεντ βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα – μια ώρα δρόμος με το αυτοκίνητο, αλλά είναι επίσης κοντά σε όσους θέλουν να κάνουν μια βόλτα από τη Αυστρία, την Κροατία ή την Ιταλία. Προσοχή όμως! Δεν αφήνουμε το αυτοκίνητο όπου να ναι, παρά μόνο σε πάρκινγκ. Από τη Λιουμπλιάνα υπάρχουν και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων προς το Μπλεντ, με το εισιτήριο να κοστίζει 12 ευρώ, μαζί με την επιστροφή.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς το Μπλεντ είναι … .όλος ο χρόνος. Το καλοκαίρι απολαμβάνεις τη δροσιά του δάσους και τα αναζωογονητικά νερά της λίμνης. Το φθινόπωρο και την άνοιξη μένεις έκθαμβος με τα χρώματα της φύσης. Και τον χειμώνα χάνεσαι μέσα στο παραμυθένιο αλπικό τοπίο. Αν μάλιστα επιλέξεις να κάνεις Χριστούγεννα στο Μπλεντ, θα σου μείνουν αξέχαστα…

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η Gen Alpha γενιά που θα κατακτήσει τον κόσμο;

Δυτική Όχθη: Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπόσχεση Μπλίνκεν στο Κίεβο για βοήθεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:16