search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:36
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπόσχεση Μπλίνκεν στο Κίεβο για βοήθεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα

14.11.2023 07:07
blinken iran876- new

Διαβεβαιώσεις σε ανώτερο ουκρανό αξιωματούχο, ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο θα συνεχιστεί και τον χειμώνα, έδωσε τη Δευτέρα (13/11), ο Άντονι Μπλίνκεν.

Την συγκεκριμένη περίοδο αναμένονται νέα ρωσικά πλήγματα σε απαραίτητες υποδομές.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Αντρίι Γέρμακ, γενικό γραμματέα του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια σύντομης παραμονής του στην Ουάσιγκτον αφού επέτρεψε μετά τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και προτού πάει στη σύνοδο με τις άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, στο φόρουμ της APEC, στο Σαν Φρανσίσκο.

Παρότι η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί το τρέχον διάστημα στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα συνεχιστεί, ώστε η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας, παρά την αντίθεση μέρους των Ρεπουμπλικάνων.

«Σε όλες τις συζητήσεις μας με την ουκρανική κυβέρνηση, επιμένουμε πως θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον Αντρίι Γέρμακ «μέτρα που μπορούμε να λάβουμε μαζί με την Ουκρανία για να ενισχύσουμε τις υποδομές της ενόψει του ερχόμενου χειμώνα», δήλωσε στους διαπιστευμένους συντάκτες ο Μάθιου Μίλερ.

«Φυσικά διαπιστώσαμε τον περασμένο χειμώνα πως η Ρωσία προσπάθησε να καταστρέψει ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία. Μπορεί κάλλιστα να το αποπειραθεί ξανά», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, έχει διαθέσει οπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει συναίνεση, αποφάσισε να συνδυάσει το αίτημά του για νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (πάνω από 61 δισεκ. δολάρια) με αυτήν που προορίζεται για το Ισραήλ (14 δισεκ.), αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των αψηφούν.

Ο Αντρίι Γέρμακ ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως ευχαρίστησε τον Άντονι Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης πως οι Ουκρανοί «συγκινήθηκαν» για τον τρόπο που ντύθηκαν τα παιδιά του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών όταν πήγαν σε πάρτι στην προεδρία.

Ο γιος του Άντονι Μπλίνκεν πήγε σε εκδήλωση για το Χάλογουιν στον Λευκό Οίκο με χακί περιβολή, που συνηθίζει να φοράει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ η κόρη του είχε ντυθεί στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, κίτρινο και μπλε.

Διαβάστε επίσης:

Δυτική Όχθη: Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό

Η ωρολογιακή βόμβα για τον ισραηλινό στρατό: Πώς θα πάρουν τα τούνελ της Χαμάς – Οι κίνδυνοι

EE: Καταδίκη της Χαμάς «που χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες» και προτροπή για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από το Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:28