search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:57
MENU CLOSE

Εθνική Τράπεζα: Ξεπέρασαν τα 6,2 δισ. ευρώ οι προσφορές – Το προφίλ των επενδυτών

15.11.2023 09:50
ethniki_trapeza_new

Μόνο λίγα λεπτά χρειάστηκαν ώστε να καλυφθεί πλήρως το βιβλίο για τη διάθεση του 20+2% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα.

Οι προσφορές ξεπέρασαν σχεδόν αμέσως το 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά την πρώτη από τις τρεις ημέρες έφτασαν τα 6,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το euroday.gr, η τιμή προσεγγίζει το ανώτατο όριο του εύρους (5,44 ευρώ).

Σε ότι αφορά το ξένο βιβλίο καταγράφεται η παρουσία ισχυρών μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Για τη διάθεση τίτλων στην Ελλάδα ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από θεσμικούς, εταιρείες επενδύσεων και family offices.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ έλαβε την απόφαση να διαθέσει μέσω δημόσιας προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό μερίδιο, ύψους 20% (έως 182.943.031 μετοχές, το 15% των οποίων θα κατανεμηθεί σε Έλληνες και το υπόλοιπο σε ξένους επενδυτές), το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί κατά 2% εάν υπήρχε ισχυρή ζήτηση, όπως και συνέβη ήδη από τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας.

Με την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμένει στο πιστωτικό ίδρυμα με ποσοστό 18,39%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο εντός του 2023, καθώς η πώληση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία το Ταμείο κατέχει το 27% των μετοχών, θα γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση την αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2023, στις αρχές Μαρτίου του 2024.

Retail: Θα πάρει το 3% συν το 1,99%

Η διαδικασία τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων ξεκίνησε την Τρίτη (14/11) το πρωί στις 10:00 και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου το απόγευμα. Στην Ελλάδα, μέσω Δημόσιας Προσφοράς θα διατεθεί το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Tράπεζας.

Εφόσον υπάρξει αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά, κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό θα φθάσει στο 4,99%, απορροφώντας το επιπλέον 1,99% που δύναται να διατεθεί όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικό νομοσχέδιο: Aναβαθμίστε το ακίνητό σας – με αποδείξεις – και κερδίστε έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ

Οι Παξοί βγαίνουν από τον τραπεζικό χάρτη της χώρας – Έκλεισε και το τελευταίο κατάστημα

Οργή από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το φορολογικό νομοσχέδιο – Μη επαρκείς οι αλλαγές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:46