search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:32
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Ο στόχος της ισραηλινής στρατηγικής στην περιοχή – Τι αποκαλύπτει στρατιωτικός ακόλουθος της Ολλανδίας στο Τελ Αβίβ

15.11.2023 06:05
gaza_1411_1920-1080_new
credit: AP

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί εσκεμμένα «δυσανάλογη δύναμη πυρός» στη Γάζα και στοχεύει «στις πολιτικές υποδομές» σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις δικές του απώλειες και να στείλει προς κάθε κατεύθυνση σαφές μήνυμα για το που μπορεί να φτάσει η στρατιωτική ισχύς του, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της ολλανδικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.

Στο έγγραφο αυτό που συντάχθηκε από τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας και έρχεται στο φως από τον ολλανδικό ειδησεογραφικό οργανισμό NRC, αποτελεί ανάλυση για την στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο στρατιωτικός ακόλουθος της ολλανδικής πρεσβείας στο Τελ Αβιβ γράφει ότι ο ισραηλινός στρατός με την στρατηγική του επιδιώκει την ελαχιστοποίηση των απωλειών του και «την επίδειξη των αξιόπιστων στρατιωτικών δυνατοτήτων που έχει για να δείξει στο Ιράν και τις συνεργαζόμενες οργανώσεις ότι δεν θα σταματήσει πουθενά», σύμφωνα με το NRC.

Η στρατηγική έχει «εσκεμμένη πρόθεση να προκαλέσει μαζικές καταστροφές στις υποδομές και στα αστικά κέντρα» στη Γάζα, βάλλοντας εναντίον κατοικιών, γεφυρών και δρόμων και προκαλώντας μαζικές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, κάτι που εξηγεί και «τον υψηλό αριθμό θανάτων» μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Η προσέγγιση του Ισραήλ συνιστά παραβίαση «διεθνών συμφωνιών και του δικαίου για τον πόλεμο» και αυξάνει τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης, σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο που συνέταξε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ολλανδίας στο Τελ Αβιβ.

Ο Ολλανδός διπλωμάτης γράφει επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξουδετερώσει απολύτως την απειλή της Χαμάς, κάτι όμως «που αποτελεί στρατιωτικό στόχο που είναι αδύνατο να επιτευχθεί». Το κίνητρο του Ισραήλ είναι η εκδίκηση, σύμφωνα με την ανάλυση του στρατιωτικού ακόλουθου της Ολλανδίας και αυτό φαίνεται στις ενημερώσεις που κάνει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στο εμπιστευτικό αυτό έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι η ολλανδική κυβέρνηση είχε γνώση για την «αδίστακτη προσέγγιση» του Ισραήλ, αλλά δεν την έχει καταδικάσει. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που δεν έχουν ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου την κατάπαυση του πυρός και περιορίζονται να επισημάνουν την ανάγκη «αναλογικότητας» των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Politico ζήτησε από τα ολλανδικά υπουργεία Άμυνας και εξωτερικών να σχολιάσουν το δημοσίευμα του NRC για την ανάλυση του στρατιωτικού ακολούθου της ολλανδικής πρεσβείας στο Τελ Αβιβ, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Διαβάστε επίσης:

Μάθιου Πέρι: Μυστήριο με τον θάνατό του- Πότε θα μάθουμε με ακρίβεια την αιτία

Εφιάλτης στη Γάζα για τις εγκυμονούσες: Γεννούν πεινασμένες, χωρίς περίθαλψη – 6 πρόωρα πέθαναν, λέει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς

Ιαπωνία: Τα σχέδια πεταλούδων του Yuho Tanaka είναι πλέον ελεύθερα προς όλους – Ποια η σημασία τους στην ιαπωνική κουλτούρα (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:32