search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:36
MENU CLOSE

Walt Disney: Από τύχη γλίτωσε τη χρεοκοπία, και μεγαλούργησε – Πώς τον έσωσε ο… Μίκυ Μάους (Videos)

22.11.2023 06:30
walt-disney-1

Πριν λίγες μέρες γράφηκε στον ξένο Τύπο ότι την ερχόμενη χρονιά ένα ιστορικό φιλμάκι κινούμενων σχεδίων παύει να προστατεύεται από τα πνευματικά δικαιώματα και πλέον θα αποτελεί δημόσιο πνευματικό αγαθό. Ο λόγος για το φιλμάκι «Steamboat Willie» του Disney, το οποίο κυκλοφόρησε το 1928, και στο οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο γνωστότερος πλέον ήρωας κινουμένων σχεδίων, ο Μίκυ Μάους!

Αυτό το φιλμάκι στάθηκε κομβικό αφού έβαλε τα θεμέλια για την επιτυχία του Walt Disney που άλλαξε τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής και κατ’ επέκταση για την κολοσσιαία εταιρεία ψυχαγωγίας που σήμερα κυριαρχεί παγκοσμίως στον κόσμο του θεάματος και φέρει το όνομά του.

Στα όρια της χρεοκοπίας

Πίσω όμως από αυτή την είδηση υπάρχει και μια άγνωστη ιστορία. Την εποχή εκείνη ο Walt Disney αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής. Είχε ήδη χάσει τα δικαιώματα της σειράς κινουμένων σχεδίων «Oswald the Lucky Rabbit» που ήταν η μοναδική του επιτυχία, και είχε αρχίσει να έχει δικαστικές διενέξεις με συνεργάτες της εταιρείας του.

Πριν αδειάσουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, έβαλε τους σχεδιαστές του Ουμπ Άικερς και Λες Κλαρκ, να δουλέψουν πάνω σε μια ιδέα που αφορούσε ένα συμπαθητικό ποντίκι που δουλεύει σε ένα ατμόπλοιο και περνάει από διάφορες ατυχείς αλλά διασκεδαστικές περιπέτειες.

Ο Μόρτιμερ που έγινε Μίκυ

Στην αρχή, ο Walt Disney είχε δώσει στο ποντίκι το όνομα «Mortimer», όμως η σύζυγός του έβρισκε το όνομα αυτό πομπώδες και ενοχλητικό, καταλληλότερο ίσως για κάποιον γηραιό μπάτλερ, όπως έλεγε. Έτσι, τελικά τον έπεισε να του δώσει το απλό και πρόσχαρο όνομα «Mickey». Παρόλα αυτά, δεν έβρισκε διανομείς για να προωθήσουν τα πρώτα δύο φιλμάκια Mickey Mouse που είχαν ετοιμάσει, επειδή ήταν βωβά.

Τότε ο Walt Disney είχε μια επιφώτιση. Παίρνοντας αφορμή από την κινηματογραφική ταινία «The Jazz Singer» που την προηγούμενη χρονιά, το 1927, είχε σαρώσει στην Αμερική καθώς είχε συγχρονισμένους διαλόγους, σκέφτηκε να φτιάξει ένα καρτούν που θα συγχρόνιζε τη δράση των κινουμένων σχεδίων με jazz μουσική υπόκρουση και με μερικά πρόσθετα ηχητικά εφέ.

Συγχρονισμός εικόνας και ήχου

Το φιλμάκι «Steamboat Willie» έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, και οι κριτικές ήταν διθυραμβικές. Αυτό το πάντρεμα εικόνας και ήχου δημιουργούσε μια νέα κι αναπάντεχη κινηματογραφική αίσθηση. Το κοινό άρχισε να γεμίζει τις αίθουσες και διασκέδαζε τόσο, ώστε πολλές φορές απαιτούσε από τον χειριστή της μηχανής να καθυστερήσει λίγο την προβολή της κανονικής ταινίας και να ξαναπαίξει το φιλμάκι «Steamboat Willie».

Ο Walt Disney αμέσως άρπαξε την ευκαιρία και δημιούργησε κι άλλες περιπέτειες του «Mickey» και μάλιστα στην αρχή του έδωσε τη δική του φωνή!

Έτσι το «Steamboat Willie» με την επιτυχία του έμελλε να αλλάξει και να εμπλουτίσει την αφηγηματική τέχνη των καρτούν, και βέβαια να εδραιώσει την κυριαρχία του Walt Disney στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, φτάνοντας στην απόκτηση του Όσκαρ με την ταινία «Snow White and the Seven Dwarfs», το 1937.

Ο Κόσμος των Ζώων

Ο Disney έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζώα, και πολλές φορές έφερνε ζώα στο στούντιο για να μελετήσουν την κίνησή τους, ενώ δεν δίστασε να στείλει τους σχεδιαστές του να παρατηρήσουν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον για να αντιληφθούν καλύτερα τον τρόπο κίνησης και έκφρασης, ιδίως όταν δούλευαν πάνω στην ταινία με το ιστορικό ελαφάκι, «Bambi» (1942).

Από αυτό πήγασε κι άλλη μια πρωτοποριακή ιδέα του Walt Disney, και συγκεκριμένα η σειρά ντοκιμαντέρ «True-Life Adventures», η οποία είχε και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον αφού κατέγραφε τη ζωή των άγριων ζώων. Στην κατεύθυνση αυτή οι τεχνικοί του στούντιο εξέλιξαν πολύ τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας φακούς για πολύ μακρινές λήψεις, και αμφίβιες κάμερες ώστε να μπορούν να κινηματογραφούν ακόμη και κάτω από το νερό, δίνοντας στους θεατές εικόνες συγκλονιστικής ομορφιάς, και για πρώτη φορά τη δυνατότητα λεπτομερούς παρατήρησης της άγριας ζωής.

Οι σειρές αυτές καθώς είχαν μεγάλη εκπαιδευτική αξία, βραβεύτηκαν με πολλά Academy Awards, ενώ πήραν και το πρώτο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ, όταν αυτό θεσμοθετήθηκε, το 1954, με το ντοκιμαντέρ «The Living Desert».

Στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, είχε κυκλοφορήσει και μια πολύτομη εγκυκλοπαίδεια Disney, με τον γενικό τίτλο: «Ο Κόσμος των Ζώων».

Όταν κάποτε ρωτήθηκε ο Walt Disney για τις τεράστιες διαστάσεις που έπαιρνε η ολοένα επεκτεινόμενη εταιρεία του, απάντησε αστειευόμενος: «Και να σκεφτείτε ότι όλα άρχισαν με ένα ποντίκι!»

Διαβάστε επίσης:

Σκυλάκι – babysitter προσέχει μωράκι που κοιμάται και γίνεται viral

«Μια μέρα με τον Μότσαρτ» για τα παιδιά του Λονδίνου!

Φεστιβάλ ελληνικού έργου στο Λονδίνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:35