search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:55
MENU CLOSE

Κλασική Tarte tatin: η παριζιάνικη ανάποδη μηλόπιτα που σπάει τα ρεκόρ δημοτικότητας

22.11.2023 06:15
milopita2

Ο θρύλος λέει ότι η συνταγή της Παριζιάνικης μηλόπιτας επινοήθηκε κατά τύχη στις αρχές του 20ου αιώνα από τις αδερφές Tatin. 

Η Stephanie και η Caroline Tatin διατηρούσαν ένα μικρό ξενοδοχείο στην πόλη Lamotte-Beuvron κοντά στο Παρίσι. Φαίνεται ότι τα μήλα, λόγω φόρτου εργασίας, μαγειρεμένα με ζάχαρη και βούτυρο, απλά ξεχάστηκαν στη φωτιά και καραμέλωσαν. Για να σωθεί το καμένο επιδόρπιο, το κάλυψαν με ζύμη, το έψησαν στο φούρνο και το σέρβιραν ανάποδα. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους πελάτες και σιγά – σιγά ακόμη και εκλεπτυσμένοι παριζιάνοι ξεκίνησαν να συχνάζουν στο λιτό ξενοδοχείο για να δοκιμάσουν το διάσημο επιδόρπιο. Σύντομα, η μηλόπιτα με καραμέλα των αδελφών Tatin εμφανίστηκε στα μενού πολλών εστιατορίων και θεωρείται πλέον ένα κλασικό και αξεπέραστο παριζιάνικο επιδόρπιο.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη σφολιάτα

235 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ

90ml νερό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι

215 γραμμάρια βούτυρο (185 γραμμάρια κρύο και 30 γραμμάρια λιωμένο)

Για την γέμιση

1 κιλό μήλα

15ml χυμό λεμονιού

90 γραμμάρια βούτυρο

300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

Σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Για να φτιάξετε τη σφολιάτα, βάλτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίξτε το νερό, το αλάτι, το ξύδι και τα 30 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε τα ελαφρά. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα με ένα πιρούνι, ξεκινήστε να προσθέτετε το αλεύρι από τις άκρες του μπολ προς το κέντρο και στη συνέχεια ζυμώστε σε μια όχι πολύ σφιχτή ζύμη. Τυλίξτε την σε μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

2. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και απλώστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ανοίξτε τη ζύμη σε τετράγωνο σχήμα πάχους περίπου 2,5 εκατοστών. Με τον πλάστη πιέστε όπως είναι με τη μεμβράνη το παγωμένο βούτυρο, για να ανοίξει σε πάχος περίπου 2 εκατοστών. Στη συνέχεια αφαιρέστε τη μεμβράνη και τοποθετήστε το μπλοκ βουτύρου στο κέντρο της ζύμης. Διπλώστε τις άκρες της ζύμης πάνω από το βούτυρο, τυλίξτε ξανά με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για μία ώρα.

3. Βγάλτε πάλι τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίξτε την σε ένα ορθογώνιο 25 Χ 38 εκ. Διπλώστε τη ζύμη σε τρία μέρη, όπως θα κάνατε με μια επιστολή για να χωρέσει σε ένα φάκελο και στη συνέχεια περιστρέψτε τη ζύμη 90 μοίρες. Ανοίξτε ξανά σε μια ορθογώνια στρώση στο ίδιο μέγεθος με την πρώτη φορά, διπλώστε με τον ίδιο τρόπο, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για άλλη μία ώρα περίπου. Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές, κάθε φορά ανοίγοντας και διπλώνοντας τη ζύμη δύο φορές και βάζοντάς τη στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Μετά το τελευταίο δίπλωμα, βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια ανοίξτε την σε αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος που επιθυμείτε.

4. Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε 6-8 φέτες το καθένα και ανακατέψτε τα με τον χυμό λεμονιού. Σε ένα τηγάνι 30 εκατοστών, με αφαιρούμενη λαβή, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίστε ομοιόμορφα τη ζάχαρη πάνω από το βούτυρο και ψήστε το μίγμα για 6 έως 8 λεπτά μέχρι να λιώσει και να έχει κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπορείτε να γέρνετε και να περιστρέφετε το τηγάνι, αλλά το ίδιο το μίγμα δεν πρέπει να ανακατεύεται. Τοποθετήστε προσεκτικά τα έκτα ή όγδοα μήλου πάνω από το μείγμα ζάχαρης-βουτύρου σε μία στρώση.

5. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα για 30 με 35 λεπτά, γέρνοντας περιστασιακά το τηγάνι, μέχρι να μαλακώσουν και να επικαλυφθούν τελείως με το μίγμα καραμέλας. (Αν αρχίσει να καίγεται η καραμέλα, μειώστε τη φωτιά.)

6. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη σφολιάτα σε στρογγυλό σχήμα λίγο πιο φαρδύ από τη διάμετρο του τηγανιού και πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Καλύψτε τα καραμελωμένα μήλα με τη ζύμη και σπρώξτε τις άκρες που προεξέχουν προς τα μέσα. Ψήστε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα, να ροδίσει και να τραγανίσει στις άκρες. Με τη βοήθεια γαντιών φούρνου, βάλτε μια πιατέλα πάνω από το τηγάνι και αναποδογυρίστε προσεκτικά την τάρτα. Σερβίρετέ την ζεστή με λίγη σαντιγί και απολαύστε!!!

Συμβουλή

Χρησιμοποιώντας μια καλής ποιότητας σφολιάτα του εμπορίου, μπορείτε να παραλείψετε τα βήματα 1, 2 και 3 και έτσι να γλιτώσετε κόπο και χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Ριζότο με πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μπλέ τυρί γκοργκοντζόλα

Knafeh (κανταΐφι της Ναμπλούς), το Παλαιστινιακό επιδόρπιο – στολίδι

Kötbullar, τα σουηδικά κεφτεδάκια με σάλτσα ζωμού και κόκκινων φρούτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:50