ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:05
MENU CLOSE

Φέτες παλαμίδας με λαχανικά, στο φούρνο

23.11.2023 06:14

Μια πεντανόστιμη και χορταστική συνταγή που μπορείτε να ετοιμάσετε με οποιαδήποτε παραλλαγή ψαριού (λιπαρού όπως το τονάκι και η παλαμίδα) και συνδυασμού λαχανικών της επιλογής σας.

Υλικά για τη Συνταγή

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτά φετάκια

2-3 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + λίγο παραπάνω

Αλατοπίπερο κατά βούληση

1 πρέζα πάπρικα καυτερή

1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

3 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

1 μέτρια παλαμίδα, κομμένη σε χοντρές φέτες (1 ½ εκατοστού), καθαρισμένες από το αίμα στο κεντρικό κόκαλο (ή μερικά χοντρά κομμάτια τόνου ή άλλου λιπαρού ψαριού)

2-3 δαφνόφυλλα

Χυμό από ½ λεμόνι

Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Βάλτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε όλα τα λαχανικά που έχετε κόψει σε φέτες δηλαδή τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις πιπεριές, ανακατεύοντάς τα συχνά. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι, μια πρέζα πάπρικα καυτερή και σοτάρετε όλα τα υλικά στο καυτό λάδι για 3-4 λεπτά. Ρίξτε τέλος τον πελτέ και φέρτε τον κι αυτόν μερικές βόλτες για 1 λεπτό.

2. Στο μεταξύ αλατίστε ελαφρά το ψάρι, κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες με τη βοήθεια ενός μαντολίνου και βάλτε τις ροδέλες πατάτας μέσα σε μπολ με κρύο νερό. Βάλτε τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει στον πάτο ενός ταψιού και απλώστε την καλά. Στραγγίστε τις ροδέλες πατάτας και απλώστε τις κι αυτές σε στρώση πάνω από τη σάλτσα. Αλατίστε τις και βάλτε και λίγο ελαιόλαδο.

3. Τοποθετήστε τις φέτες παλαμίδας ή τόνου σε στρώση πάνω από τις πατάτες, ραντίστε τις με το χυμό λεμονιού και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, αραδιάστε 2-3 φύλλα δάφνης και σκεπάστε το φαγητό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

4. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15-20 λεπτά, ξεσκεπάστε το φαγητό και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Αν χρειαστεί λίγο νεράκι, συμπληρώστε στη μέση του ψησίματος με ½ φλιτζανάκι ζεστό, από τον βραστήρα. Σερβίρετε το πιάτο ζεστό, πασπαλισμένο με λίγο φρέσκο μαϊντανό και συνοδεία χωριάτικου ψωμιού για βουτιές στη σάλτσα του.  

Διαβάστε επίσης:

Κλασική Tarte tatin: η παριζιάνικη ανάποδη μηλόπιτα που σπάει τα ρεκόρ δημοτικότητας

Ριζότο με πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μπλέ τυρί γκοργκοντζόλα

Knafeh (κανταΐφι της Ναμπλούς), το Παλαιστινιακό επιδόρπιο – στολίδι

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:05
Exit mobile version