search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:47
MENU CLOSE

Ειρήνη: Στο όνομα της ανθρωπότητας

24.11.2023 06:04
giorgos-xristou-new

Δεν περιμένουμε να γίνει πλέον τίποτα. Δεν χρειάζεται να δούμε τίποτα άλλο, για να καταλάβουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Πρέπει να σκεφτούμε τους εαυτούς μας έξω από τον πόλεμο, εάν θέλουμε να τον καταργήσουμε, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.

Η Μέση Ανατολή δεν είναι μακριά μας.

•Ένα ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην περιοχή θα προκαλέσει τεκτονικές αναταράξεις.

Η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να συνταχθεί με όσους καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης, προκρίνοντας τη δίκαιη επίλυση των γεωπολιτικών εκκρεμοτήτων, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα όλων των λαών να ζούνε ελεύθεροι σε ελεύθερες χώρες.

Ο λαός μας λέει:

•Όχι, στην ελληνική στρατιωτική εμπλοκή σε πολεμικούς ανταγωνισμούς

•Οχι στα σχέδια των  πολεμικών κύκλων και των πολυεθνικών κέντρων.

• Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, να σταματήσει τώρα το μακελειό στη Γάζα!

• Αγώνας για καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο.

• Καταδίκη του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, που βάζει μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή.

• Πάλη για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενάντια στα σχέδια ξεριζωμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

•Σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις, που καλούν τον λαό να συνταχθεί με το κατοχικό ισραηλινό κράτος και να εμπλακεί η χώρα ακόμα πιο βαθιά σε σχεδιασμούς που βρωμάνε μπαρούτι, απέναντι στους διάφορους θιασώτες των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ θύτη και θύματος, αυτό που τώρα επείγει είναι να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, να στηριχθεί ο αγώνας του για ελεύθερη πατρίδα, να σταματήσει η ισραηλινή σφαγή και να στηριχτεί η αντιπολεμική πάλη σε όλη την περιοχή.

•Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, με ευθύνη των ελίτ και του πολιτικού συστήματος, έχει απολέσει το δικαίωμα στην ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

•Τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική του «δεδομένου συμμάχου» τείνει να μετατρέψει την χώρα μας σε «γεωπολιτικό μεντεσέ».

•Τώρα δηλώνει παρούσα στην πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ, στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ.

•Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΟΛΏΝΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.

•ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΕΊΑ: ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΠΡΈΛΑ.

•ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ- ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΝΑΤΟ-ΙΣΡΑΗΛ.

•Δεν είναι “παράλογη” η στάση αυτή, αν συνυπολογίσουμε τη διολίσθηση της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία χρόνια που μετέτρεψε τη χώρα μας σε όργανο.

Οι περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις – κράτη, που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

•Μπορούμε να τις εντάξουμε στις παρακάτω κατηγορίες:

•ΠΡΩΤΗ: Οι ανοιχτοί υποστηρικτές του Ισραήλ: Κυρίως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, τα μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Τουρκίας, οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία) και κράτη – μέλη της ΕΕ με διαβαθμίσεις μεταξύ τους (π.χ. αντίδραση Ισπανίας, Δανίας, Λουξεμβούργου στην αρχική ανακοίνωση για οικονομικό εμπάργκο στην Παλαιστινιακή Αρχή κ.λπ.).

•Επίλεκτο ρόλο για την περιοχή σε αυτό το ευρωατλαντικό μπλοκ επιδιώκει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση.

•ΔΕΥΤΕΡΗ: Ισχυρά καπιταλιστικά κράτη του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού μπλοκ δυνάμεων, κυρίως η Ρωσία και η Κίνα, που κρατάνε προσεκτική στάση μεν, γέρνοντας δε προς την υποστήριξη της Παλαιστίνης, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση και σταμάτημα του πολέμου, προωθώντας στην περιοχή ταυτόχρονα τα δικά τους ξεχωριστά οικονομικά, γεωπολιτικά συμφέροντα.

•ΤΡΙΤΗ: Πρόκειται για μια σειρά από ισχυρά κράτη – περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής που προσέγγιζαν το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ και είναι παραδοσιακοί κάποιοι σύμμαχοι της «Δύσης», αντιδρούν στην επιθετικότητα του Ισραήλ και υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, ως Άραβες και μουσουλμάνους, αλλά και για τα συμφέροντά τους.

Όπως η Σαουδική Αραβία, που διέκοψε την αποκατάσταση σχέσεων με το Ισραήλ, στην οποία επένδυαν πολλά οι ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με μια ερμηνεία των εξελίξεων, η επίθεση της «Χαμάς» στο Ισραήλ είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο και εξυπηρετούσε όχι μόνον τμήμα των Παλαιστινίων, που θεωρεί πως η αποκατάσταση αυτή «πουλά» τον αγώνα τους, αλλά και κύκλους σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ που διαφωνούσαν με αυτήν την εξέλιξη, καθώς και συμφέροντα «τρίτων» δυνάμεων, π.χ. όσων αντιτίθενται στον λεγόμενο «Ινδικό δρόμο», όπως η Κίνα.

•Επίσης, μια άλλη περίπτωση εδώ είναι η Τουρκία, από την οποία αυξάνεται το ενδεχόμενο να παγώσουν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και ο σχεδιασμός για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς Ευρώπη, σχέδιο που αντικειμενικά θα μείωνε τον ρόλο της ρωσικής «Γκαζπρόμ».

•Ακόμα, η Αίγυπτος, η οποία θα δεχτεί τον βασικό όγκο των Παλαιστινίων προσφύγων,  γεγονός που ανησυχεί την Αίγυπτο, που έχει θέσει εκτός νόμου τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι συνδέονται με τη «Χαμάς».

•Ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ και των ΗΠΑ, μετά το πολύνεκρο και απάνθρωπο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο στη Γάζα, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, κράτησαν αντίθετη προς το Ισραήλ στάση δημόσια.

•ΤΕΤΑΡΤΗ: Τέλος, μια σειρά από κράτη της περιοχής, που εμπλέκονται πιθανόν ήδη πιο ενεργά και πιο ανοιχτά από όλους τους άλλους, στηρίζουν και βοηθούν την παλαιστινιακή αντίσταση ευρισκόμενα σε συνεχή σύγκρουση με το Ισραήλ:

Όπως το Ιράν που, αν και το ίδιο δηλώνει πως δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη επίθεση, τη χαιρετίζει και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βοήθησε «ανεπίσημα» στην προετοιμασία της επίθεσης, όπως και δεν αποκλείεται καθόλου η άμεση εμπλοκή του σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

•Επίσης, ο Λίβανος, του οποίου επίσης το Ισραήλ κατέχει εδάφη. Η «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν, ξεκίνησε μικρής κλίμακας, μέχρι στιγμής, εχθροπραξίες με το Ισραήλ στα βόρεια. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

•Η Συρία, που παραμονές των γεγονότων δέχτηκε και δέχεται πλήγματα στην πόλη Χομς, και της οποίας το Ισραήλ επίσης κατέχει εδάφη.

✓Οι δυτικοί ηγέτες, τα ΜΜΕ  παρουσιάζουν την κατάσταση σα να επρόκειτο για αγώνα μεταξύ δύο ισοδύναμων δυνάμεων. Αυτό είναι εντελώς ψευδές.

Όσοι μιλούν για «παλαιστινιακή τρομοκρατία» καλό θα ήταν να θυμούνται ότι, όταν οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν ένα ειρηνικό κίνημα μαζικής αντίστασης το 2018, γνωστό ως Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, το ισραηλινό κράτος απάντησε ανοίγοντας πυρ με αληθινά πυρομαχικά, σκοτώνοντας εκατοντάδες άοπλους διαδηλωτές, 46 από αυτούς ανήλικοι.

•Οι ίδιοι άνθρωποι, που μιλούν σήμερα για «τρομοκρατία» παρέμειναν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Cast Lead» το 2008-09, όταν το Ισραήλ σκότωσε 1.391 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 318 ανηλίκων, κατέστρεψε περισσότερα από 3.500 σπίτια, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες χωρίς καταφύγιο και προκάλεσε όλεθρο σε άλλες δομές και βασικές εγκαταστάσεις υποδομής στη Γάζα.

Παρέμειναν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Προστατευτική Άκρη» το 2014, κατά την οποία το Ισραήλ σκότωσε 2.203 Παλαιστίνιους, 1.372 από τους οποίους δεν συμμετείχαν στις εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων 528 ανηλίκων, και κατέστρεψε ή προκάλεσε  σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 18.000 σπίτια, αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 100.000 Παλαιστίνιους.

ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ  ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ.

Αντί για αεροπλανοφορα στείλτε ανθρωπιστική βοήθεια και δυνάμεις του Ο.Η.Ε για να σταματήσει η σφαγή.

✓Αιφνιδιάστηκαν από την αντίδραση των καταπιεσμένων.

•Η κανονικότητα επιβάλλει οι άνθρωποι να μη δρουν για την ανημπόρια τους.

•Ο “πολιτισμός” της αγοράς προτιμά να ασκείται η βία του αθόρυβα.

•Πού θα φθάσουν τα πράγματα, αν οι υποτελείς στραφούν ενάντιον κάθε εξουσιας που τους καταπιέζει;

•Μπορούμε να είμαστε η γενιά της Ελευθερίας

•Η Ελπίδα είναι η Δύναμη του Κόσμου.

✓ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ: Αμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967.

✓Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

1. Οσοι πραγματικά πιστεύουν στην ειρήνη να συστρατευθούν στον αγώνα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος: Λύση δύο ανεξάρτητων κρατών.

Μια πολιτική λύση είναι αναγκαία και δυνατή όταν η ισραηλινή πολιτική κατοχής τερματιστεί.

2. α. Οσο η αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεχίζει το πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων, όπως τώρα αλλά και επί δεκαετίες, με δολοφονίες αμάχων, με απαρτχάιντ, με βασανισμούς, με φυλακίσεις, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με εποικισμούς, τόσο ο πόλεμος και αυτά τα γεγονότα που βιώνουμε αυτές τις μέρες, οι αιματηρές συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες.

β. Οσο συνεχίζονται αυτές οι ενέργειες και η περιφρόνηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη, η βίαιη αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη. Δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη ειρήνη μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων.

γ. Ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και να αντισταθεί στην ισραηλινή κατοχή, έχει το δικαίωμα να προασπίσει το δικαίωμά του για μια αξιοπρεπή εθνική ζωή χωρίς ξένη καταπίεση.

3. Τα ατιμώρητα εγκλήματα της φασιστικής ισραηλινής κυβέρνησης, με στόχο τη διατήρηση της κατοχής, οδηγούν σε περιφερειακό πόλεμο. Αυτή η κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει.

4. Είναι αδύνατη η “διαχείριση” της σύγκρουσης ή η επίλυσή της στρατιωτικά. Υπάρχει μόνο μία λύση, ο τερματισμός της κατοχής και η αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού.

5. Αν ο Παλαιστινιακός λαός δεν απολαύσει τα πλήρη νόμιμα δικαιώματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας, επιστροφής στις εστίες του και ανεξαρτησίας, και αν δεν εγκαθιδρυθεί το ανεξάρτητο εθνικό κράτος της Παλαιστίνης οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή θα συνεχίζονται.

6. Ο Παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται για την ύπαρξή του και μέχρι αυτός ο αγώνας να δικαιωθεί, με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, οι ενέργειες του Παλαιστινιακού λαού είναι και θα παραμείνουν νόμιμες.

7. Όσοι πραγματικά πιστεύουν στην ειρήνη για την πολύπαθη Μέση Ανατολή, οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί και έχουν στόχο την επίτευξη μιας φυσιολογικής ζωής, χωρίς κατοχή, διακρίσεις ή εθνοτική υπεροχή, θα πρέπει να συστρατευθούν μαζί στον αγώνα για να υπάρξει ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

8. Αμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Καμμιά ξένη στρατιωτική εμπλοκή σε αυτή τη σύραξη, ο ΟΗΕ να επιβάλλει την ειρήνη.

Αυτή είναι η μόνη λύση.

9. Ενισχύουμε την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

10. Μόνο ένας ειλικρινής αξιοπιστος διάλογος μπορεί να δώσει λύση. Η διαιώνιση αυτής της διένεξης μόνο εστίες αστάθειας δημιουργεί στη περιοχή. Άνθρωποι σκοτώνονται στο βωμό των συμφερόντων. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια εστία-κράτος για τους Παλαιστινιους. Όλα τα άλλα δημιουργούν και θα δημιουργούν αναφλεξεις ανεξέλεγκτες. Απαιτείται οριστική ειρηνική λύση.

•ΛΕΥΤΕΡΙΆ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

*Ο Γιώργος Χρήστου είναι Πρόεδρος του «ΕΜΠΡΟΣ»

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Πόσοι τολμάνε να έρθουν μέσα στον κόσμο να μιλήσουν;» – Αποστάσεις από τη μνημονιακή εποχή που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς τέλος η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κασσελάκης vs Τσίπρας: μια αναπόφευκτη σύγκρουση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:43