search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:11
MENU CLOSE

Ακύρωσε και τη συνάντηση με Μητσοτάκη ο Σούνακ μετά την «πόρτα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός – Όλο το παρασκήνιο

27.11.2023 21:20
mitsotakis-sounak2

Την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης που θα είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωση στην οποία εκφράζει την δυσαρέσκειά του, ενώ νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ τον είχε «αδειάσει» δημοσίως για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το βράδυ της Δευτέρας -λίγη ώρα πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα- κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, όπως όλα δείχνουν, καθώς προηγήθηκε ενημέρωση του εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με την οποία ο Ρίσι Σούνακ «είναι κάθετα αντίθετος» με την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Φάουλ και πολιτικά απρεπής» η ακύρωση της συνάντησης – «Γνωστές οι θέσεις» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκφράζει την έντονη ενόχλησή της. Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ήταν «φάουλ» και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο κάνουν συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν.

«Κάθετα αντίθετος» ο Σούνακ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δεν έχει «κανένα σχέδιο» να διευκολύνει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση.

Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη Τόμας Μπρους, τον κόμη του Έλγιν.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα μάρμαρα έχουν κλαπεί, κάτι που η Βρετανία αρνείται, και το θέμα έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ των χωρών για δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Κυριακή ότι θα πίεζε για την επιστροφή τους στη συνάντηση με τον Σούνακ στο Λονδίνο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «στιβαρός» στην άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό πλεονέκτημα» για τη Βρετανία, η οποία «προστατεύει» τους θησαυρούς «για γενιές».

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής», είπε.

«Είναι νομικά ιδιοκτησία των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση – πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Και δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε τη νομοθεσία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα».

Στα σχόλιά του την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι λέγοντας «τι θα συνέβαινε εάν κόβαμε τη μισή Μόνα Λίζα και η μισή βρισκόταν στο Λούβρο και η άλλη μισή κάπου αλλού».

Η Αθήνα ασκεί πιέσεις στο Λονδίνο για μια συμφωνία που θα επέστρεφε τα γλυπτά στο πλαίσιο κάποιου είδους συμφωνίας δανεισμού.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής, αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την επιστροφή τους με δανεισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα έθετε επίσης το θέμα με τον ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ κατά τη συνάντησή τους στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο.

Ο ναός του Παρθενώνα – που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. για να τιμήσει τη θεά Αθηνά – καταστράφηκε μερικώς κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού των Βενετών το 1687 και στη συνέχεια λεηλατήθηκε. Τα θραύσματά του είναι διάσπαρτα σε πολλά φημισμένα μουσεία. Η συλλογή 2.500 ετών εκτίθεται στο μουσείο του Λονδίνου από το 1817. Νωρίτερα φέτος, τρία μαρμάρινα θραύσματα από αυτά που κρατούσε το Βατικανό για αιώνες επιστράφηκαν στην Ελλάδα.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχηγό του βρετανικού Εργατικού Κόμματος

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ».

Προσθέτουν, πως «ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς ο κ. Στάρμερ παρουσίασε το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συζήτησαν, ακόμη, για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το Κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.

Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στη σημασία των ανθρωπιστικών παύσεων».

Διαβάστε επίσης:

«Ο Gucci κόβει αλλά δεν ράβει»: Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία του οίκου είναι γεγονός

Ισραήλ: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κατάρ – Επιβεβαιώνει η Χαμάς

Εκπρόσωπος IDF: Είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:10