search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:35
MENU CLOSE

Καπκέικς πιπερόριζας (gingerbread) με επικάλυψη βουτυρόκρεμας τυριού

28.11.2023 06:03
muffins_new

Μια εύκολη, γρήγορη και απολαυστική συνταγή, ιδανική για τα γιορτινά καλέσματα της εποχής, με Χριστουγεννιάτικα αρώματα, χάρη στα πλούσια και πικάντικα μπαχαρικά που περιέχει.

Τα αφράτα αυτά κεκάκια διατηρούνται ζουμερά για μέρες (αν μείνουν), χάρη στο στραγγιστό γιαούρτι και το πετιμέζι και στολίζονται με λεία και βελούδινη γλυκιά βουτυρόκρεμα με κρέμα τυριού, που τα απογειώνει.  

Υλικά για τη Συνταγή

Για τα καπκέικς

185 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

½ κουταλάκι του γλυκού μίγμα μπαχαρικών (mixed spice, με κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο)

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

110 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου

110 ml πετιμέζι ή μελάσα

2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

115 γραμμάρια βούτυρο, μαλακό

85 γραμμάρια σκούρα καστανή ζάχαρη

Για την επικάλυψη βουτυρόκρεμας τυριού

225 γραμμάρια κρέμα τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου (πλήρες, όχι light)

115 γραμμάρια βούτυρο, μαλακό

560 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C ή στους 160ο C στον αέρα και στρώστε μια φόρμα μάφιν 12 θέσεων με τα ειδικά χαρτάκια ψησίματος.

2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν, τη μαγειρική σόδα, όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι και αφήστε τα στην άκρη.

3. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι μαζί με το πετιμέζι ή τη μελάσα και αφήστε το κι αυτό στην άκρη.

4. Χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να κρεμώσουν και ξεκινήστε να προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά και τέλος το εκχύλισμα βανίλιας.

5. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα αρχίστε να προσθέτετε στο μίγμα των αυγών εναλλάξ και τμηματικά τα στέρεα υλικά και το μίγμα του γιαουρτιού –μελάσας. Χτυπήστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.

6. Γεμίστε κατά ¾ τις προετοιμασμένες θήκες με τη ζύμη και ψήστε για 15 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο ενός καπκέικ. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς προτού τα διακοσμήσετε με τη βουτυρόκρεμα τυριού.

7. Για την επικάλυψη βουτυρόκρεμας, χτυπήστε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μαλακωμένο βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και να μην υπάρχουν κομμάτια. Προσθέστε την κρέμα τυριού και τη βανίλια και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηκτή, λεία και βελούδινη κρέμα. Με τη βοήθεια ενός κορνέ διακοσμήστε την επιφάνεια των καπκέις και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.

Διαβάστε επίσης:

Πατατοσαλάτα με μουστάρδα και γιαούρτι, εναλλακτική και πιο ελαφριά

Τα μπισκότα του καουμπόη

Φέτες παλαμίδας με λαχανικά, στο φούρνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:35