search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 08:03
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκαν 5 μέλη της επιτροπής δεοντολογίας που μπλόκαραν τις διαγραφές

30.11.2023 17:14
SURIZA
Eurokinissi

Την παραίτησή τους από την περίφημη επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αρνούνταν να κάνει τις διαγραφές στελεχών που είχε ζητήσει ο Στέφανος Κασσσελάκης όταν άρχισε η ακραία αμφισβήτησή του, υπέβαλαν πέντε μέλη του οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους Ερρίκο Βεντούρα, Σταμάτη Σακελίων, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ελένη Σταματάκη και Κατερίνα Κύρου.

Η επιτροπή είναι κανονικά 15μελής και για να επιβάλλει ποινές όπως η διαγραφή ή η αναστολή ιδιότητας χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων. Εκλέγεται δε από το συνέδριο του κόμματος και αναμένεται να γίνει αναπλήρωσή της με τους επιλαχόντες της διαδικασίας, από την οποία είχε προκύψει το 2022.

Η επιστολή

«Προς τον Πρόεδρο, την Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το τελευταίο (3ο) συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας των καταστατικών αρχών, της γενικής δημόσιας εικόνας, της εμπέδωσης της δεοντολογίας στις σχέσεις συλλογικών οργάνων και μελών του Κόμματός μας, θεσμοθέτησε την Επιτροπή Δεοντολογίας. Μάλιστα η απόφαση συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες πρόνοιες, ώστε η Επιτροπή να είναι θωρακισμένη με ισχυρή νομιμοποίηση και να μπορεί να «κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα». Έτσι, τα 15 μέλη της εκλέχθηκαν από το Συνέδριο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, έπρεπε να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ υπογραμμίστηκε ότι «η ιδιότητα» των μελών της «είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα» (άρθρο 19 του Καταστατικού). Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δεοντολογίας, σύμφωνα πάντα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας που ομόφωνα ψηφίστηκε από την Κ.Ε., θα αποτελούσε τον θεματοφύλακα της λειτουργίας του Κόμματος, διαθέτοντας αυτονοήτως ενισχυμένη αυτονομία σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα του Κόμματος.

Με βαθιά αίσθηση της ευθύνης της εντολής που λάβαμε, όλα τα μέλη της Επιτροπής υπηρετήσαμε την αποστολή μας με συνέπεια, συντροφικότητα, ψυχραιμία και πάντα επιδιώκοντας την εκτόνωση των εντάσεων, συχνά σε δύσκολα ζητήματα μελών και οργάνων του Κόμματος. Μέριμνά μας ήταν πάντα η διαφύλαξη των σχέσεων συντροφικότητας και η προστασία εκείνων των ουσιαστικών καταστατικών αρχών που διασφαλίζουν τη συμπεριληπτικότητα, την ενότητα και γενικά τη βελτίωση της εσωκομματικής μας κουλτούρας.

Ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται πολύ διαφορετικά την εύρυθμη λειτουργία του Κόμματος και των οργάνων του. Έτσι, παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις του, περί παραπομπής τεσσάρων μελών της Κ.Ε. στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ουδέποτε μπήκε στον κόπο να προσκομίσει το αίτημά του και τη σχετική τεκμηρίωση στην Επιτροπή μας. Παρόλα αυτά η Επιτροπή με σχετική απόφασή της προχώρησε στην αναγκαία προετοιμασία, ώστε να επισπευστεί κατά το δυνατόν η διαδικασία της εξέτασης των καταγγελιών. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως είδαμε ότι στο «διάγγελμά» του την παραμονή της Συνόδου της Κ.Ε. (10/11/2023), διατύπωσε την πρόθεσή του να υπάρξει απόφαση διαγραφής από την Κ.Ε. ή εναλλακτικά να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη διαγραφή των εν λόγω μελών. Πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διατύπωση βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με κάθε δημοκρατικό και νομικό κεκτημένο που έχει κληροδοτήσει ο Διαφωτισμός, είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος με αυτή ουσιαστικά de facto κατάργησε την Επιτροπή μας. Στην ομιλία του την επόμενη μέρα στην Κ.Ε. όχι μόνο διατηρήθηκε η ίδια λογική αλλά υπήρξαν και ακόμη χειρότερες διατυπώσεις. Ήταν πολύ θετικό ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής σ. Αντώνης Κοτσακάς με την τοποθέτησή του στην Κ.Ε. αποσαφήνισε το ζήτημα, αλλά το κακό ήδη είχε συμβεί. Η απόλυτα αντικαταστατική κατάργηση της Επιτροπής είχε συντελεστεί. Και αυτή η επιλογή αντιστρατεύεται την ιστορία μας, τις πολιτικές παρακαταθήκες μας αλλά και την αντίληψή μας για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα αριστερό κόμμα δημοκρατικά.

Τούτων δοθέντων, όσοι και όσες υπογράφουμε το παρόν αισθανόμαστε ότι πλέον δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας στην Επιτροπή Δεοντολογίας, της οποίας το κύρος έχει καθοριστικά υπονομευτεί. Αναγκαζόμαστε να καταθέσουμε τις παραιτήσεις μας από την Επιτροπή, ώστε να μην συμβάλουμε κι εμείς σε διαδικασίες που δεν έχουν θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Οι ευχαριστίες μας στα μέλη της Επιτροπής, με τα οποία μέχρι τώρα συνεργαστήκαμε συντροφικά και εποικοδομητικά, είναι προφανώς αυτονόητες.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Ερρίκος Βεντούρας

Κατερίνα Τρίμη-Κύρου

Σταμάτης Σακελλίων

Μιχάλης Σπουρδαλάκης

Ελένη Σταματάκη»

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών

Φρέντι Μπελέρης: Πυρά κατά του Ράμα – Καταγγέλλει σχέδιο φτωχοποίησης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία (audio)

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Βασίλη Βασιλικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 08:01