ΚΥΡΙΑΚΗ 21.09.2025 13:15
MENU CLOSE

Lohikeitto, η παραδοσιακή φινλανδική ψαρόσουπα σολομού

05.12.2023 06:12

Το Lohikeitto, που μεταφράζεται ως σούπα σολομού (Lohi είναι η φινλανδική λέξη για τον «σολομό», keitto σημαίνει «σούπα»), είναι μια παραδοσιακή φινλανδική συνταγή ψαρόσουπας που είναι εξαιρετικά δημοφιλής και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. 

Υλικά για τη Συνταγή

500 γραμμάρια φιλέτο σολομού

400 γραμμάρια πατάτες

3 πράσα

3 καρότα

1,2 λίτρα ζωμό ψαριών ή λαχανικών

200 ml κρέμα γάλακτος

1 χούφτα φρέσκο άνηθο

1 λεμόνι

Ελαιόλαδο ή βούτυρο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1.Αρχικά κόψτε τα πράσα σε λεπτές λωρίδες και πλύντε τα καλά. Καθαρίστε και κόψτε  σε ροδέλες τα καρότα και τις πατάτες σε κύβους. Τεμαχίστε τον φρέσκο σολομό σε μεγάλους κύβους και τέλος ψιλοκόψτε τον άνηθο.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε σε ελαιόλαδο ή βούτυρο τα πράσα και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν τα πρώτα.

3. Μόλις τα πράσα μειωθούν σε όγκο περίπου στο μισό, προσθέστε τις πατάτες για λίγα λεπτά να σοταριστούν και έπειτα τον ζωμό. Αλατοπιπερώστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράστε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.

4. Δέκα λεπτά πριν το σερβίρισμα βάλτε τα κομμάτια σολομού και την κρέμα γάλακτος. Μαγειρέψτε τη σούπα για 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει ο σολομός, χωρίς να βράσει όμως η κρέμα γάλακτος. Κλείστε το καπάκι και περιμένετε για άλλα 5 λεπτά.

5. Για το σερβίρισμα πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο επιπλέον πιπέρι και λεμόνι, αν επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Χιονούλες με σιμιγδάλι, σκόνη σαντιγί και ινδοκάρυδο

Εύκολο κοτόπουλο Κιέβου

Πιπεριές γεμιστές με ομελέτα πατάτας

ΚΥΡΙΑΚΗ 21.09.2025 13:12
Exit mobile version