search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 09:48
MENU CLOSE

«Ελλάδα και Τουρκία έτοιμες να αλλάξουν σελίδα» – Γιατί αλλάζει στάση ο Ερντογάν – Τι λένε γερμανικά και τουρκικά ΜΜΕ

06.12.2023 15:48
mitsotakis-rdogan

Θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις διερωτώνται τα τουρκικά ΜΜΕ. «Μετά τις σοβαρές εντάσεις των περασμένων ετών, […] αμφότερες οι πλευρές στρέφονται στον διάλογο», σχολιάζουν στον γερμανικό Τύπο.

Tα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η αυριανή συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη ύστερα από 6 χρόνια θα δώσει την ευκαιρία να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών θέματα που έχουν προκαλέσει ρήξεις στις σχέσεις των δύο χωρών στο παρελθόν.

Bλέπουν ότι θα συζητηθεί η διαδικασία ώστε να διατηρηθεί ανοικτός ο διάλογος για επίμαχα θέματα και θα δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για συνεργασία σε διάφορους τομείς. Τα κρατικά ΜΜΕ θεωρούν ότι αύριο θα συζητηθούν όχι μόνο οι διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά θέματα όπως οι εξελίξεις στη Γάζα και το Ουκρανικό. Τονίζουν δε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε εξηγήσει τις προσδοκίες της Άγκυρας από τη σύνοδο κορυφής της Αθήνας.

«Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους, ‘win-win’». Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι προτού η τουρκική αντιπροσωπεία αναχωρήσει για την Αθήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα προεδρεύσει υπουργικού συμβουλίου στις 15.00 μ.μ. με κύρια θέματα την οικονομία και τη Γάζα, που φαίνεται να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα του.

Παραμένει γεγονός πως κατά τη συνάντηση «κανείς στην Αθήνα και την Άγκυρα δεν θεωρεί πως θα επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος ή και κάποια υπέρβαση», διότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές «είναι πολύπλοκες και έχουν εν μέρει ρίζες στα βάθη της ιστορίας», όπως επισημαίνει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), αναφέροντας χαρακτηριστικά τη διαμάχη γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την DW, οι δύο πλευρές «θέλουν τώρα να παραμερίσουν τα δυσεπίλυτα θέματα και να αναζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε λιγότερο ευαίσθητους τομείς – όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και στη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για Τούρκους παραθεριστές».

Αν και το RND επικρίνει τον Ερντογάν πως συχνά στο παρελθόν έδειξε με τη στάση του πως είναι «ένας απρόβλεπτος, ιδιόρρυθμος εταίρος», προσθέτει πως ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται «να έχει ηρεμήσει και πάλι. Δεν θεωρεί πλέον τον Μητσοτάκη ως persona non grata», ενώ «σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως ελπίζει στην “αρχή μία νέας εποχής” στις σχέσεις με την Ελλάδα. Θέλει “να γραφεί μία νέα σελίδα” και βλέπει πως υπάρχει μία “win-win συνθήκη” και για τις δύο χώρες».

Αυτή η αλλαγή στάσης του Ερντογάν φαίνεται να μην περιορίζεται στα λόγια. Όπως παρατηρεί το RND, «ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο οι Τούρκοι πιλότοι παραβίασαν 1.164 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο καταγράφηκαν μόλις 8 περιστατικά. […] Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο οι παράνομες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου μειώθηκαν κατά 60%. Λόγω αυτών οι παρατηρητές συμπεραίνουν πως ο Ερντογάν επιθυμεί πράγματι τη μείωση των εντάσεων».

Γιατί αλλάζει ο Ερντογάν τη στάση του;

Για τον Ερντογάν η επιδίωξη μίας σύγκλισης με την Ελλάδα έχει συγκεκριμένα αίτια. Όπως εξηγεί το RND, «αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης διόρθωσης πορείας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά νέους εταίρους στη Δύση. Πρόκειται για μία στροφή που υπαγορεύεται από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας νομισματικής κρίσης, χρειάζεται συνάλλαγμα, όπως και την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι περισσότεροι επενδυτές του εξωτερικού και οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας εδρεύουν στην Ευρώπη. Και ο Ερντογάν ξέρει πως η βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. περνάει από την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις σε ένα ζήτημα που είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ε.Ε: παρασκηνιακά η Άγκυρα και η Αθήνα διαπραγματεύονται εδώ και κάποιους μήνες μία κοινή πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. […] Αυτό θα ήταν μία σημαντική εξέλιξη και για την Ε.Ε.», ιδίως εάν τελικά προκύψει και επέκταση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας του 2016.

Διαβάστε επίσης:

Αυγέρη: «Αντισυνταγματικά τα τεκμήρια που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο»

Ανδρουλάκης: Το φορολογικό πλήττει τη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά

Φάμελλος για φορολογικό: Δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά την ενισχύει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 09:46