search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:43
MENU CLOSE

Οι κακοδαιμονίες του ελληνικού Δημοσίου σαμποτάρουν το Εθνικό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο

06.12.2023 12:46
agios savvas new

Οι κατακερματισμένες δράσεις και τα προγράμματα για τις αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας, οι σοβαρές ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως οι παθολογοανατόμοι και οι νοσηλευτές, η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία αλλά και τα προβλήματα συνεργασίας προσώπων που είναι σε θέσεις κλειδιά στο υπουργείο υγείας, είναι κάποιες από τις κακοδαιμονίες της χώρα μας που «σαμποτάρουν» το Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο.

Ενδεικτικό παράδειγμα της ασυνέχειας μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά και των ηγεσιών που έχουν περάσει από το Υπουργείο Υγείας είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, το οποίο συστάθηκε το 2019 και από τότε παραμένει στα χαρτιά, εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία του!

Αυτό έχει σαν συνέπεια εν έτη 2023 -24 να μην γνωρίζουμε πόσους καρκινοπαθείς έχουμε στη χώρα μας, τι είδους καρκίνο έχουν, τι και πόσες διαγνωστικές εξετάσεις κάνουν, πόσες νοσηλείες έχουν, ποιες θεραπείες, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες κάνουν, με τι φάρμακα κλπ.

Αποτέλεσμα αυτού του χάους είναι η εκτόξευση της δαπάνης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας που τελικά καταλήγουν.

Την ίδια ώρα χιλιάδες καρκινοπαθείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν πανάκριβες εξετάσεις ( π.χ βιοδείκτες για τον προστάτη) καθώς δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα οι ογκολογικοί ασθενείς ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία καθώς δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σύστημα που  θα τους κατευθύνει όπως π.χ σε ποια ειδικότητα να απευθυνθεί, σε ποια ιατρική ομάδα, σε ποιο νοσοκομείο κλπ.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η σύσταση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου, ενός φορέα ανεξάρτητου από κυβερνήσεις, που θα έχει υπό τη σκέπη του και θα συντονίζει όλες αυτές τις κατακερματισμένες δράσεις, τα προγράμματα, κλινικές μελέτες, που «τρέχουν» για τα νεοπλασματικών νοσήματα στη χώρα μας, από το υπουργείο Υγείας, τις ιατρικές ενώσεις, τους συλλόγους ασθενών κλπ.

Τα παραπάνω ανέφεραν η πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος Ζένια Σαριδάκη, ο Παθολόγος Ογκολόγος Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Μητέρα  Ηλίας Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ)  Γιώργος Καπετανάκης στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Μείζονα χρόνια νοσήματα: Η Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο – Από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή» που συντόνιζε ο Κώστας Αθανασάκης    Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που διεξήχθη χθες κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΛΟΚ κ. Καπετανάκη το Ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο παρουσιάστηκε το 2019 και από τότε έως σήμερα έχουν ένα δομημένο σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου: « Ωστόσο δεν υπάρχει αναφορά στον κληρονομικό καρκίνο και στην διαδικασία της πρόληψης. Εμείς δεν έχουμε Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο.

Έχουμε σιλό στη φροντίδα» είπε ο κ. Καπετανάκης και έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα : «Ποια είναι η πρόσβαση στα φάρμακα όταν ο σύλλογος μας κάλυψε 750 ευρώ για να κάνει βιοδείκτες για τον καρκίνο του προστάτη ένας ασθενής;

Όταν το πρόγραμμα για τον HPV «σκάλωσε» και δεν προχωράει; Τι σημαίνει εθνική πολιτική για τον καρκίνο όταν δεν γνωρίζουμε πως ζουν οι ασθενείς που επιβιώνουν μετά όπως για παράδειγμα  τα παιδιά με καρκίνο που ενηλικιώνονται; Τι φροντίδα έχουν και τι ανάγκες έχουν μετά τον καρκίνο; Εμείς δεν έχουμε Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο. Έχουμε αποσπασματικές δράσεις, έχουμε πολλά σχέδια αλλά όχι έναν οργανωμένο φορέα να τα συντονίζει».

Σαριδάκη: Το Μητρώο Καρκίνου ετοιμάζεται αλλά πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα

Η  πρόεδρος της ΕΟΠΕ Ογκολόγος Παθολόγος κ. Ζενια Σαριδάκη ανέφερε: «Εταιρίες, όπως η ΕΟΠΕ  αναγκαζόμαστε να υποκαθιστούμε το Υπουργείο Υγείας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε βιοδείκτες μέσα από προγράμματα με την βοήθεια της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες όπως οι παθολογοανατόμοι και οι νοσηλευτές.

Δεν έχουμε δεδομένα, που πάνε τόσα χρήματα; Ναι μεν έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, τα προηγούμενα χρόνια και έχουν μπει οι βάσεις  όπως πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και το μητρώου καρκίνου που είμαστε πολύ κοντά για να γίνει. 

Όμως είναι και θέμα πρόσωπων, μηχανισμών, συνεργασιών και γραφειοκρατίας».

Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου

 Ο  Παθολόγος Ογκολόγος Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Μητέρα  Ηλίας Αθανασιάδης, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου ενός ανεξάρτητου φορέα που θα συντονίζει όλες τις κατακερματισμένες δρασεις. Οπς μάλιστα είπε στο topontiki.gr μετά την ομιλία του:

«Η Γαλλία έχει 23 center cancer ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις. Σε αυτά τα κέντρα απευθύνεται ο ασθενείς όπου βρίσκει ιατρικές ομάδες με πολλές ειδικότητες  όπως οικολόγους, ακτινολόγους χειρουργούς, που τον αναλαμβάνουν.

Για παράδειγμα ένας ασθενής με σάρκωμα απευθύνεται μόνος του ή τον παραπέμπει ο γιατρός του, σε αυτά τα κέντρα και έτσι έχει μια ολιστική αντιμετώπιση χωρίς να ταλαιπωρείται».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη η δημιουργία ενός Εθνικό Κέντρου για τον Καρκίνο θα λύσει πολλά προβλήματα καθώς θα υπάρχει ένας φορέας που θα έχει την ευθύνη της συνέχειας των προγραμμάτων αυτών και των δράσεων, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις κυβερνήσεις και την ηγεσία του υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Νίκος Τζανάκης για την Κινέζικη πνευμονία: «Δεν αποκλείεται να δούμε περιστατικά και στην Ελλάδα»

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια συμπτώματα «προδίδουν» τη νόσο 5 χρόνια πριν

SOS από ΕΟΦ για υαλουρονικά: Πότε είναι νόμιμη η κυκλοφορία τους, τι κάνουμε με ύποπτα σκευάσματα και τυχόν παρενέργειες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:43