search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 21:52
MENU CLOSE

Νίκος Τζανάκης για την Κινέζικη πνευμονία: «Δεν αποκλείεται να δούμε περιστατικά και στην Ελλάδα»

06.12.2023 11:16
Untitled design (4)

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μακρολίδες που δείχνει το  βακτήριο μυκόπλασμα που προκαλεί την πνευμονία της Κίνας, με συνέπεια να έχουν πλημμυρίσει τα νοσοκομεία της Ασιατικής χώρας από παιδιά ηλικία 2 -10 ετών που νοσούν. Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους δεν αποκλείεται να δούμε και στη χώρα μας αυξημένα περιστατικά μυκοπλασματικής πνευμονίας, όπως κάθε χρόνο, ωστόσο δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς: «Ευτυχώς έχουμε και δύο ακόμη σειρές αντιβιοτικών, όπως είναι οι κινολόνες και οι τετρακυκλίνες, που καταπολεμούν το συγκεκριμένο μικρόβιο» είπε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σε συνέντευξη τύπου, χθες, με αφορμή το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονολογίας και εξήγησε ότι: «Υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία επειδή πρόκειται για την Κίνα, όπου ξεκίνησε η πανδημία του Covid-19».

Σύμφωνα με τον καθηγητή το μυκόπλασμα, κάθε πέντε χρόνια παρουσιάζει μια επιδημική έξαρση (circular epidemiology) : «Πιθανότατα αυτή η πενταετία συνέπεσε με το γεγονός της πτώσης του ανοσοποιητικού των παιδιών, λόγω της μακρόχρονης και πολύ αυστηρής καραντίνας στην Κίνα. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην Ασιατική χώρα,  έγινε πάρα πολύ επιρρεπή, διότι ουδέποτε είχαν έρθει σε επαφή με αυτό το μικρόβιο» εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης.

Οι Εθνικές οδηγίες για τις αναπνευστικές νόσους

Στη συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί αναφέρθηκαν στις  Εθνικές Οδηγίες που συνέταξαν οι ομάδες εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τον χρόνιο βήχα, την πνευμονική εμβολή, τον εμβολιασμό των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα, τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και την  επικαιροποίηση των οδηγιών για τη ΧΑΠ.

Στο 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο η ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της ΕΠΕ θα παρουσιάσει διαγνωστικούς και θεραπευτικούς αλγορίθμους που έχουν σκοπό τη σαφή οριοθέτηση στη διαχείριση του χρόνιου βήχα, καθώς και τα τελευταία δεδομένα στην εξωτερική διαχείριση ασθενών με COVID-19 ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης.

Επίσης ο κ. Λουκίδης αποσαφήνισε το  «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα» στο οποίο αναφέρονται συχνά οι επιστήμονες το τελευταίο διάστημα, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για νέα πάθηση αλλά για μια εκλαϊκευμένη ορολογία που χρησιμοποιούν οι πνευμονολόγοι μεταξύ τους: « Όταν λέμε ότι «άσπρισε» ο πνεύμονας, ή «θα ασπρίσει» εννοούμε ότι θα γεμίσουν οι κυψελίδες με φλεγμονώδες υγρό και αυτό στην ακτινογραφία θώρακος θα φαίνεται «άσπρο, αντί για «μαύρο».

Στη  συνέχεια ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε στην  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που εξακολουθεί να είναι η συχνότερη και σοβαρότερη χρόνια πνευμονική νόσος που προσβάλλει το 10% των ενηλίκων άνω των 40 ετών στη χώρα μας. Στο επικαιροποιημένο κείμενο που θα ανακοινωθεί στο 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο, τόνισε ο κ. Νίκος Τζανάκης, ενσωματώνονται οι σύγχρονες πληροφορίες για την πρώιμη ΧΑΠ, για το απαραίτητο εμβολιαστικό πρόγραμμα που ενδείκνυται, τη νέα θεώρηση της εισπνεόμενης αγωγής με συνδυασμούς βρογχοδιασταλτικών και εισπνεόμενων στεροειδών, την προσθήκη ειδικών αντιφλεγμονωδών από του στόματος, ενώ γίνεται επίσης εκτενής αναφορά για τις ενδείξεις εφαρμογής των σύγχρονων μεθόδων βρογχοσκοπικής και χειρουργικής αντιμετώπισης του εμφυσήματος.

Στη συνύπαρξη της ΧΑΠ με άλλα νοσήματα τα οποία επηρεάζουν τη νοσηρότητα και θνησιμότητα της νόσου αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ Πέτρος Μπακάκος: «Μία από τις συχνότερες και σημαντικότερες συννοσηρότητες της ΧΑΠ είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η ισχαιμική καρδιακή νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, η αρτηριακή υπέρταση, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική ισχαιμική αγγειοπάθεια. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συχνά υποδιαγιγνώσκονται στη ΧΑΠ, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα.

Ο προ-συμπτωματικός έλεγχος (screening) για τον καρκίνο του πνεύμονα (ΠΕΚΠ) με τη χρήση χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος (LDCT) η οποία αποτελεί πλέον μια διεθνή πρακτική, ήταν το σημείο στο οποίο εστίασε ο Ελευθέριος Ζέρβας, Ταμίας της ΕΠΕ.

Στις επικαιροποιημένες Οδηγίες τις ΕΠΕ για τον εμβολιασμό των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα αναφέρθηκε συνοπτικά η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος του Δ.Σ. ΕΠΕ, Εθνικός Αντιπρόσωπος ERS & IRC, καθώς και υπεύθυνη Σχέσεων με Διεθνείς Εταιρείες. Μεταξύ άλλων η κυρία Κατσαούνου εξήγησε ότι ο εμβολιασμός:

έναντι της γρίπης συστήνεται να γίνεται ετησίως, με τους άνω των 65 ετών να εμβολιάζονται με τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια (υψηλής δόσης ή με ανοσοενισχυτικό),

– έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνεται ετησίως (1 δόση),

– έναντι του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα συστήνεται να γίνεται εφάπαξ. Συγκεκριμένα για την πρόληψη του πνευμονιόκοκκου συστήνεται και αποζημιώνεται 100% μία δόση 20δύναμου (PCV20) σε όλους αδιακρίτως τους ανεμβολίαστους ενήλικες >65, όπως και στους ενήλικες 18-64 ετών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα,

– έναντι του κοκκύτη συστήνεται ανά 10 έτη.

«Παράλληλα, αναμένεται η ενσωμάτωση συστάσεων για τον εμβολιασμό έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV)», συμπλήρωσε η κ. Κατσαούνου.

Το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονολογίας  θα πραγματοποιηθεί στις 7-10 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, και μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν σε αυτό οκτώ διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές με επικεφαλής την επερχόμενη πρόεδρο της ERS (Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία), Prof. Monika Gappa.

Διαβάστε επίσης:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια συμπτώματα «προδίδουν» τη νόσο 5 χρόνια πριν

SOS από ΕΟΦ για υαλουρονικά: Πότε είναι νόμιμη η κυκλοφορία τους, τι κάνουμε με ύποπτα σκευάσματα και τυχόν παρενέργειες

Κορωνοϊός – Νέα έρευνα: Προβλήματα ψυχικής υγείας για όσους συμμορφώθηκαν με τα lockdown

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 21:51