search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:23
MENU CLOSE

SOS από ΕΟΦ για υαλουρονικά: Πότε είναι νόμιμη η κυκλοφορία τους, τι κάνουμε με ύποπτα σκευάσματα και τυχόν παρενέργειες

05.12.2023 19:19
ualouroniko
pixabay

Ο ΕΟΦ με νεότερη ανακοίνωσή του επισημαίνει ποια υαλουρονικά είναι νόμιμα, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά διακίνησης και χρήσης μη πιστοποιημένων ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος για αισθητικούς σκοπούς.

«Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ αισθητικής χρήσης, αξιολογείται ως ιατροτεχνολογικό προϊόν κατηγορίας ΙΙΙ (υψηλού κινδύνου) και λαμβάνει πιστοποιητικό σήμανσης CE κατόπιν αξιολόγησης από Κοινοποιημένο Οργανισμό της Ε.Ε» τονίζει ο ΕΟΦ.

Και υπογραμμίζει: «Η κυκλοφορία τέτοιων σκευασμάτων στην Ελλάδα είναι νόμιμη μόνο εφόσον η εξωτερική συσκευασία φέρει σήμανση CE συνοδευόμενη από τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του Κοινοποιημένου Οργανισμού (π.χ. CE 0123) και έχει κοινοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ».

Επισημαίνεται ότι:

  • η χρήση των ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος πρέπει να ακολουθεί τα αναφερόμενα στο έντυπο οδηγιών χρήσης κάθε προϊόντος σχετικά με την προβλεπόμενη χρήση, τον ορθό τρόπο χρήσης και τις ενδεχόμενες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται
  • η χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

Τέλος, ο ΕΟΦ συνιστά στις/στους ενδιαφερόμενες/ους να ενημερώνονται επαρκώς πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, τόσο για το σκεύασμα που πρόκειται να τους χορηγηθεί, όσο και για την ιδιότητα του ατόμου που πρόκειται να το χορηγήσει, καθώς εάν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Το κοινό καλείται να αναφέρει περιστατικά ύποπτων σκευασμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών στα ακόλουθα email.

Αναφορά ύποπτων σκευασμάτων εδώ

Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων: Εδώ και τηλ : 213-2040528 ή 213-2040542

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Νέα έρευνα: Προβλήματα ψυχικής υγείας για όσους συμμορφώθηκαν με τα lockdown

Υπουργείο Υγείας: Fake news η ανακοίνωση για εκκένωση σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων λόγω… κοριών (photo)

Πρώτη εκπαιδευτική ημερίδα ΣΦΕΕ Patient Think Tank: «Το ταξίδι του φαρμάκου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:14