search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 09:36
MENU CLOSE

Βουλή – φορολογικό: Δείτε LIVE τη συζήτηση στην Ολομέλεια

06.12.2023 10:39
vouli-new (2)

Στην ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται, σήμερα Τετάρτη, η αναμέτρηση επί των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση:

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη

Σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», λέγοντας ακόμη πως στη δεύτερη τετραετία ήλθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη.

Φάμελλος: «Αποσύρετε τις διατάξεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

«Το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αυτό που θέλει να κάνει είναι να “τιμωρήσει” τους ελεύθερους επαγγελματίες, και να τους οδηγήσει προς τη μισθωτή εργασία στις μεγάλες εταιρείες».

Ακολούθως εξήγησε: «Το νομοσχέδιο βαφτίζει περιορισμό της φοροδιαφυγής ένα οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, το οποίο αναπαράγει την αναχρονιστική λογική των τεκμηρίων και πέφτει επί δικαίους και αδίκους».

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα είχε απορριφθεί η ενσταση αντισυνταγματικότητας έναντι του άρθρου 15 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στο ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν εγέρθη ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της ένστασης που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πλειοψηφία να την απορρίπτει δια του Θάνου Πλεύρη.

«Η προτεινόμενη διάταξη αντίκεται στο άρθρο που αφορά στην αρχή της ισότητας», ανέφερε αναπτύσσοντας την ένσταση ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος για να προσθέσει ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί έχουν διαφορετική απασχόληση. «Τα έσοδα των μισθωτών χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, σε αντίθεση με τους μη μισθωτούς, τα έσοδα των οποίων συναρτώνται από πλήθος παραγόντων», είπε.

Από την πλευρά του και ο Νίκος Παππάς επικαλέστηκε τα συμπεράσματα της έκθεσης του επιστημονικού συμβουλίου του κοινοβουλίου για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρονται και για το ΠΑΣΟΚ με τον Παναγιώτη Δουδωνή να αναφέρει υπάρχει ουσιώδης διαφορά μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, που καλούνται να πληρώσουν ένα φόρο που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό τους εισόδημα. Ο κ. Δουδωνής έκανε λόγο για σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης υπέρ εκείνων που φοροδιαφεύγουν, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα αφήνει εκτός αγοράς «μικρούς, φτωχούς και μικρομεσαίους».

Σύμφωνα πάντως, με την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν συμβαδίζει με δύο αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος».

Τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, έχει προσέλθει να παρακολουθήσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ενώ ανακοινώθηκε στην ολομέλεια η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά».

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, δεδομένου και του ενδιαφέροντος πολλών βουλευτών να πάρουν τον λόγο.

Όπως ανέφερε ο προεδρεύων Αθανάσιος Μπούρας, στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί περίπου 90 βουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωβαρόμετρο: Το 73% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ

Απεργία: Χωρίς ταξί και σήμερα

Καιρός: Κακοκαιρίας σύνεχεια με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πού θα χιονίσει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 09:34