search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:13
MENU CLOSE

Βαρίδι οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις για τη δεξιά διακυβέρνηση

09.12.2023 21:46
LIOUTA

«Η εκτεταμένη παρουσία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό, καθώς η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις αυτές είναι γενικά χαμηλή και υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρο», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ισχυρότερα κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πριν μερικές μέρες.

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τελευταία έκθεσή της για τις επιδόσεις των ΜμΕ στην Ε.Ε.-27 περί χαμηλού δυναμισμού των ελληνικών επιχειρήσεων όπως ακριβώς είχε περιγράψει η Επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεση της τον Νοέμβριο του 2020: «Η κυριαρχία  των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, αποτελεί παράγοντα χαμηλής παραγωγικότητας και εσωστρέφειας».

Αυτό το χαρακτηριστικό μάλιστα συσχετίζει η Κομισιόν με το πόσο συχνά ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κυρίως στους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων, επιχειρήσεις συχνά βραχύβιες, με ευκαιριακό χαρακτήρα και με κίνητρο την ανάγκη. Τέτοια χαρακτηριστικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν και πολλές μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χαμηλές επιδόσεις των ελληνικών ΜμΕ στην Ε.Ε. Η έλλειψη δυναμικής των ΜμΕ συσχετίζεται από την ΕΕ με τον υψηλό ρυθμό που ανοίγουν και κλείνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κυρίως στην εστίαση και στο λιανεμπόριο, επιχειρήσεις που γίνονται από ανάγκη και διαρκούν λίγο.

Η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται οι ΜμΕ αφού αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, αποτελεί μεγάλο βαρίδι για την δεξιά διακυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι το 94,5% των επιχειρήσεων στην χώρα μας είναι πολύ μικρές και απασχολούν το 55,8% των εργαζομένων και παράγουν το 30,6% της προστιθέμενης αξίας και αποτελούν περίπου το 30% των απασχολούμενων. Στον εμπορικό κλάδο, το 3% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτικών δαπανών ( 3/5 των εσόδων) αντιπροσωπεύοντας το 61% των πωλήσεων. Στο υπόλοιπο 97% μένουν τα 2/5 των εσόδων.

Oι φόροι για το 65% του συνόλου των φυσικών προσώπων – επιχειρηματιών αυξάνονται. Θα πληρώσουν τουλάχιστον 1.102,40 ευρώ για φόρο εισοδήματος και 325 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος. Συνολικά 1.427,40 ευρώ.

Στον Εξωδικαστικό έχουν υποβληθεί 45.500 αιτήσεις, για οφειλές ύψους 23 δισ. ευρώ. Το 59% των οφειλετών είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και το 76% των χρεών αφορούν τράπεζες και Funds. H πλειονότητα των αιτήσεων αφορά οφειλές 50.000 έως 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Το μεγαλύτερο χρέος περίπου 13,4 δισ. ευρώ αφορά τους μεγάλους παίκτες, δηλαδή όσους έχουν οφειλές πάνω από 1.000.000 ευρώ. Το χρέος αυτό αντιστοιχεί στο 58% των οφειλών που ζητείται να ρυθμιστούν με τον Εξωδικαστικό.

Όταν επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση αδυνατούν να βγάλουν κέρδος τότε σίγουρα κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Οι τιμές των ακινήτων έχουν ξεφύγει, οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ υψηλές και οι τιμές των πρώτων υλών ανεβαίνουν κάθε μέρα με αποτέλεσμα τα πολύ στενά περιθώρια κέρδους.

Ποια είναι επομένως τα είδη επιχειρηματικότητας που μπορούν να καρποφορήσουν σε ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο. Ποιο είναι το μοντέλο επιχειρηματικότητας σε συνθήκες αδυναμίας κερδοφορίας.

Εδώ λοιπόν προκύπτει το ερώτημα για το ρόλο του κράτους.

Η συγκεντροποίηση και η καρτελοποίηση της αγοράς δεν επαναφέρει την τροχιά ανάπτυξης και πολύ περισσότερο την κοινωνική ευημερία. Αντίθετα οξύνει τις ανισότητες φτωχοποιώντας όλο και περισσότερους. Η ενίσχυση της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομική δραστηριότητα και όχι η αποκλειστική στήριξη των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του διαύλου των τραπεζών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων θα πρέπει να είναι η στόχευση της αναπτυξιακής πολιτικής. Είναι απαραίτητο  ένα άλλο μείγμα πολιτικών, που θα δώσει κίνητρα  στις μικρές επιχειρήσεις και όχι αποκλεισμούς. Ένας σχεδιασμός που θα προσβλέπει στην χρηματοδότηση συνεργατικών σχημάτων μικρών επιχειρήσεων και όχι την χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων.

*Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια

Διαβάστε επίσης:

Και ξαφνικά, χαθήκαμε στα πολύχρωμα τιμολόγια…

Προδιαγεγραμμένες τραγωδίες σε μία χώρα παραδομένη στο έγκλημα – Κι ο υπουργός ακόμα να παραιτηθεί   

Εθνική προτεραιότητα η ισχυροποίηση της νησιωτικής χώρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:07