search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:38
MENU CLOSE

Απότομη αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Ευρώπη – Κόκκινος συναγερμός για τα αντιβιοτικά

11.12.2023 13:28
zevgari

Συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες και των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χτυπήσει η απότομη αύξηση των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) γονόρροια, χλαμύδια, αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα (LGV) και σύφιλη. Μάλιστα οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αντοχή των μικροβίων σε δυο αντιβιοτικά που αντιμετωπίζουν τη γονόρροια, την αζιθρομυκίνη και τη σιπροφλοξασίνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του ECDC αυτή η αύξηση αποκαλύπτει συλλογικά ένα δυναμικό και προκλητικό τοπίο στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Παράλληλα, είναι παρόμοια με την αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης που είχε αναφερθεί προηγουμένως από το ECDC και απεικονίζει μια δεκαετία αυξανόμενων ποσοστών ΣΜΝ σε όλη την Ευρώπη.

Η γονόρροια

Ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων γονόρροιας συνέχισε να αυξάνεται, όπως είχαν κάνει πριν από την πανδημία COVID-19.

  • Μόνο το 2021 καταγράφηκαν 46.728 επιβεβαιωμένα κρούσματα γονόρροιας, ξεπερνώντας τα προ-πανδημικά επίπεδα. 
  • Αν και τα δεδομένα αποκαλύπτουν σημαντικές διακυμάνσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα μισά περιστατικά που αναφέρθηκαν
  • Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων, οι ανησυχίες για τη μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ιδιαίτερα έντονες στο πλαίσιο της γονόρροιας.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Γονοκοκκικής Αντιμικροβιακής Παρακολούθησης (Euro-GASP) αναφέρει αυξανόμενη αντοχή σε δύο συγκεκριμένα αντιβιοτικά, την αζιθρομυκίνη και τη σιπροφλοξασίνη, τονίζοντας την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση και ισχυρές στρατηγικές απόκρισης.

Χλαμύδια και LGV

Η έκθεση για τα χλαμύδια αποκαλύπτει παρόμοια εικόνα με αυξήσεις από το 2012 έως το 2019, μείωση το 2020 πιθανότατα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας που ακολουθείται από αύξηση ξανά το 2021.

  • Τα ποσοστά συνεχίζουν να είναι υψηλότερα στις νεαρές ενήλικες ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Οι διαφορές μεταξύ των φύλων στις εξετάσεις για χλαμύδια, με τις νεαρές γυναίκες να λαμβάνουν τις περισσότερες εξετάσεις, σημαίνει ότι τα χλαμύδια μπορεί να υποδιαγνωσθούν στους άνδρες
  • Η αξιολόγηση του ECDC για το αφροδίσιου λεμφοκοκκιώματος (LGV) δείχνει μια ανησυχητική αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων. 
  • Η μόλυνση, που προκαλείται από Chlamydia trachomatis , παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις λόγω των πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών της. 
  • Ο αριθμός των περιπτώσεων που περιγράφονται είναι πιθανό να είναι υποεκτιμημένος, καθώς πολλές χώρες δεν διαθέτουν εθνικά συστήματα επιτήρησης για το LGV και η επιβεβαίωση της μόλυνσης μέσω μοριακής διάγνωσης δεν είναι ευρέως διαθέσιμη.

Οι αυξανόμενοι αριθμοί των αναφερόμενων ΣΜΝ αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Το ECDC συνιστά τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Επείγουσα Ενίσχυση των Δραστηριοτήτων Πρόληψης : Οι δραστηριότητες ενισχυμένης πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας, εστιάζοντας σε αυξημένες δοκιμές, στοχευμένα μηνύματα και προσαρμοσμένες παρεμβάσεις για συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για εκστρατείες πρόληψης, εκτός από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις.
  • Παρακολούθηση AMR : Η συνεχής παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής είναι επιτακτική για την ενημέρωση των στρατηγικών θεραπείας και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων.

Αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης

Οι πρόσφατες αναφορές για τη σύφιλη και τη συγγενή σύφιλη δείχνουν μια σταθερά αυξητική τάση παρά την προσωρινή πτώση το 2020. Το 2021, αναφέρθηκαν 25.270 επιβεβαιωμένα κρούσματα σύφιλης σε 28 κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ, που αντιπροσωπεύει αύξηση σε σχέση με το 2020, όταν τα κρούσματα είχαν μειωθεί για την πρώτη χρόνο σε 8 χρόνια. 

  • Συγκεκριμένα, τα ΜΔΚ φέρουν δυσανάλογη επιβάρυνση, που αποτελεί το 77% των περιπτώσεων.
  • Το 2021, περίπου το ένα τρίτο των MSM με σύφιλη ήταν οροθετικοί

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 για την εξάλειψη της συγγενούς σύφιλης, πρέπει να ξεπεραστούν οι προκλήσεις στην επιτήρηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία για τις εγκύους. Συνολικά, αυτές οι εκθέσεις σηματοδοτούν μια κρίσιμη συγκυρία στη μάχη κατά των ΣΜΝ στην Ευρώπη. Οι συλλογικές προσπάθειες μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας, των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των κοινοτήτων είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτών των λοιμώξεων και τον μετριασμό των επιπτώσεών τους στα άτομα και στα δημόσια συστήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Μελομακάρονα – κουραμπιέδες – δίπλες: Ποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό έχει τις περισσότερες θερμίδες

Αλλεργικό σοκ: Τα «ύποπτα» συμπτώματα – Τι μπορεί να το προκαλέσει

Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας αλλάζει από την Ήπειρο – 8η ΥΠΕ ανακοίνωσε ο Χρυσοχοΐδης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31