search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:04
MENU CLOSE

Τον Ιανουάριο η ρύθμιση Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Το πρωινό τρέξιμο Κασσελάκη στους βουλευτές του και ο πονοκέφαλος της Ζαχαράκη

14.12.2023 06:08
AEI
Eurokonissi

Καλημέρα σας.

Σας ενημέρωσα χθες για τις σκέψεις που υπάρχουν, διάσπαρτες είναι αλήθεια, σε κυβερνητικούς θύλακες για αλλαγές στον εκλογικό νόμο ενόψει ευρωεκλογών.

Επανέρχομαι με νεότερη πληροφόρηση, φρέσκια σαν τα ψαράκια που απόλαυσε χθες ο Κασσελάκης στο Μεσολόγγι με θέα τη λιμνοθάλασσα – μία θέα που έκανε τον Παλαμά να δακρύζει και να μετατρέπει τα συναισθήματα σε ποίηση σωτήρια για την ψυχή.

Η οποία πληροφόρηση λέει, ότι ναι μεν σκέφτονται οι κυβερνητικοί την αύξηση του ορίου για την είσοδο στην ευρωβουλή στο 4%, αλλά δεν είναι και τόσο ζεστοί αυτή την ώρα.

Τουναντίον, του καλαρέσει η ιδέα του 4% για τις εθνικές εκλογές. Και είναι ένα ερώτημα εάν θα το δοκιμάσουν πρώτα στις ευρωεκλογές ή θα το επιχειρήσουν κατευθείαν στις βουλευτικές κάλπες.

Το θέμα έχει ενδιαφέρον αν μη τι άλλο.

Αλλά θαυμάζω το ακατάπαυστο των κυβερνητικών εγκεφάλων στην παραγωγή τέτοιων ιδεών, που οδηγούν σε «χειρουργικά» χτυπήματα στους όρους του πολιτικού παιγνίου.

Η ρύθμιση Πιερρακάκη και το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Μια και είμαστε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επανέρχομαι και σε ένα άλλο θέμα.

Αυτό με τη ρύθμιση που ετοιμάζει ο Κυριάκος ο Πιερρακάκης για τη λειτουργία ιδιωτικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας – μία ρύθμιση «bypass» στο άρθρο 16 του Συντάγματος, μέχρι να αλλάξει κι αυτό στην επικείμενη, από το 2025 και μετά, αναθεώρηση.

Ο προγραμματισμός είναι να δοθεί σε διαβούλευση η ρύθμιση στις 15 Ιανουαρίου.

Υπάρχουν, στο πολιτικό/κοινωνικό επίπεδο ένα θετικό κι ένα αρνητικό για τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση.

Λέω το αρνητικό πρώτα: Οι κοινωνικές αντιδράσεις. Οι οποίες λογικό είναι να φοβίζουν. Μπορεί η κοινή γνώμη, όπως δείχνουν τα γκάλοπ, να είναι μοιρασμένη και με το «υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων» να έχει μία ελαφρά υπεροχή, αλλά ο χαμός που μπορεί να γίνει με τις κινητοποιήσεις δεν αντέχεται εύκολα. Ειδικά, που ο Κυριάκος είναι άμαθος σε αυτά, αφού το Ψηφιακής Πολιτικής έμοιαζε με θέρετρο για πολυτελείς διακοπές, μπροστά στο ζόρι άλλων υπουργείων.

Και το θετικό: Η ρύθμιση θα αναγκάσει τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε να συνταχθούν και να υπερψηφίσουν (πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ) ή να αντιμετωπίσουν τεράστια διλήμματα και εσωτερικές αναταράξεις (ΣΥΡΙΖΑ)… Κι έτσι τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα να το έχει η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση.

Κι αυτό ενδιαφέρον θέμα…

Το τηλεφώνημα

Το τηλέφωνο του Κώστα Τασούλα χτύπησε χθες επίμονα κάποια στιγμή έμαθα.

Ο πρόεδρος της Βουλής αιφνιδιάστηκε αρχικά, αλλά το χάρηκε. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο οποίος ήθελε να ζητήσει κάποια αίθουσα του κοινοβουλίου για να συνεδριάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ενόψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό.

Μάλιστα ο Κασσελάκης έδειξε να γνωρίζει τη συνθήκη που ισχύει γι’ αυτές τις συνεδριάσεις.

«Φυσικά θα συνεδριάσουμε σε ώρα νωρίτερα της συνεδρίασης που θα αρχίσει την Ολομέλεια» του είπε – όταν συνεδριάζει η Ολομέλεια δεν επιτρέπεται άλλη συνεδρίαση για τους βουλευτές.

«Βεβαίως κύριε πρόεδρε, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα» του απάντησε ο Τασούλας. «Τι πρόβλημα;» ρώτησε ευθύς εκείνος. «Ξέρετε, η Ολομέλεια ξεκινάει στις… 9 το πρωί»! «Κανένα πρόβλημα, θα συνεδριάσουμε στις 8» απάντησε χωρίς περιστροφές ο Κασσελάκης, κάνοντας ακόμα και τον στιβαρό Ηπειρώτη με το φλεγματικό χιούμορ να εντυπωσιαστεί.

Δεν ξέρω βέβαια πόσο θα εντυπωσιαστούν οι Συριζαίοι βουλευτές που θα πρέπει να ξυπνήσουν αχάραγα κυριακάτικα για να τρέχουν στη Βουλή…

Παίδεμα

Έχουν κι οι υπουργοί τα προβλήματά τους στο μεταξύ.

Όχι τα πρωινά ξυπνήματα.

Σε αυτά είναι συνηθισμένοι, αλίμονο.

Αλλά, ορισμένοι έχουν παραλάβει χαρτοφυλάκια που δημιουργήθηκαν τώρα, με το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα είναι ποιες υπηρεσίες, διευθύνσεις και τμήματα άλλων υπουργείων ή νέα, υπάγονται στο υπουργείο, πώς συντονίζονται και πώς οργανώνονται σε ένα νέο σχήμα.

Έβλεπα για παράδειγμα, τη Σοφία τη Ζαχαράκη. Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, λέει.

Ωραίο στα χαρτιά, αλλά στην πράξη η συγκρότηση της δομής και της λειτουργίας του μόνο εύκολο πράγμα δεν είναι.

Η Σοφία έχει υπομονή βέβαια. Και κυρίως ξέρει από κακοτράχαλα μέρη, καθότι εξ Ευρυτανίας ορμώμενη.

Διαβάστε επίσης:

24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 14/12 στους Δήμους – Συγκέντρωση στην Αθήνα

Διμοιρίτης για επίθεση στον αστυνομικό: «Παρακαλούσε να βγάλουμε τη φωτοβολίδα» – Αποκαλύτει και δεύτερο χτύπημα με μολότοφ

Κλιματική αλλαγή και ασθένειες: Το πρόβλημα με τα κουνούπια και τις μύγες τσε-τσε – Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:03