search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:24
MENU CLOSE

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το deal της Attica Group με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

15.12.2023 13:40
deal

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης η Attica Group και η ΟΝΕΧ για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου της ακτοπλοϊκής που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης καθώς πριν από λίγες εβδομάδες η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ (DFC) συμφώνησε να προχωρήσει σε χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με 125 εκατ. δολάρια μέσω ομολογιακού δανείου.

Το πλαίσιο συνεργασίας των δύο ομίλων θα έχει διάρκεια 10 ετών και θα αφορά το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος που έχει βάλει μπροστά η Attica Group, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του στόλου της. Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, τόσο τις επισκευαστικές εργασίες των πλοίων και τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τους αλλά και -το πιο σημαντικό- και τη ναυπήγηση νέων πλοίων.

Η Attica Group απορροφά την ΑΝΕΚ και μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης ή ναυπήγησης πλοίων ώστε να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου μέχρι το 2030 κινείται σε επίπεδα άνω του ενός δισ. ευρώ και θα προχωρήσει σε τρία στάδια, ανάλογα με την ταχύτητα που θα βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Το πρώτο και δεύτερο στάδιο του επενδυτικού σχεδίου είναι ύψους 550 εκατ. ευρώ και αφορά σε επενδύσεις αναβάθμισης του στόλου καθώς και σε εγκατάσταση μηχανών διπλού καυσίμου.

Ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι προτεραιότητα για την Attica αφού σταδιακά μέχρι το 2029 οι ακτοπλοϊκές εταιρείες καλούνται να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας (ETS) ανάλογα με την επιβάρυνση του στόλου τους στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Την Τρίτη ξεκινούν οι πληρωμές – Ποιοι θα πάνε ταμείο την Πέμπτη

Τιμές ρεύματος: Τέταρτη πιο ακριβή στη χονδρική αγορά στην Ευρώπη η Ελλάδα  

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34