search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:15
MENU CLOSE

Ο εκβιασμός (Σόιμπλε), τα εξοπλιστικά και ο Αντώνης Σαμαράς

17.12.2023 17:11
samaras-mitsotakis-01

Με το (ακρο)δεξιό «υποσυνείδητο» του κόμματός του, από εκεί που δεν το περίμενε, υποχρεώθηκε να βρεθεί αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα ευρισκόμενος, εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες όπου διατυπώθηκε χωρίς περιστροφές ο γερμανικός εκβιασμός: Αν θέλετε υποστήριξη (είπαν οι Γερμανοί στην ελληνική αντιπροσωπία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα) στο θέμα του «φρεναρίσματος» της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα πρέπει να συμμορφωθείτε με την «γερμανική πρακτική» για τη νομιμοποίηση κάποιου αριθμού μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα.

Το «αίτημα» των Γερμανών δεν προέκυψε, προφανώς, από φιλάνθρωπα αισθήματα για τους μετανάστες, αλλά ως ανάγκη περιορισμού της μεταναστευτικής ροής από την Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι η νομιμοποίηση της παραμονής τους στην χώρα μας θα μειώσει την επιθυμία τους να βρεθούν στον γερμανικό «παράδεισο».

Ο Μητσοτάκης, που είχε σηκώσει ήδη τους τόνους για «σκληρή στάση» των Ευρωπαίων κατά των Τιράνων για το θέμα της συνεχιζόμενης φυλάκισης του εκλεγμένου ομογενή δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη έδωσε, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκονταν, άμεσα εντολή να έρθει η τροπολογία στη Βουλή (που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό) για τη νομιμοποίηση της παραμονής όσων μεταναστών βρίσκονται εργασιακά απασχολούμενοι στην Ελλάδα, γεγονός που αφύπνισε τα πατριωτικά ανακλαστικά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, την οποία χαρακτήρισε αχρείαστη.

Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εμφανιστεί «σκληρός» απέναντι στην Αλβανία «πληρώνοντας» την (μικρού κόστος όπως εκτιμά) παραφωνία εντός της απόλυτα συντεταγμένης με στρατιωτικού τύπου πειθαρχία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Άλλωστε, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά της ΝΔ δύσκολα θα υπάρξει άλλος, εκτός του πρώην πρωθυπουργού, που θα διακινδυνεύσει να καταψηφίσει την τροπολογία για τους μετανάστες…

Δάκτυλος ΗΠΑ στα εξοπλιστικά

Παράλληλα με το θέμα των γερμανικών εκβιασμών για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση φαίνεται ότι υπέκυψε και στις αμερικανικές συμβουλές για την ματαίωση κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων του ναυτικού από τα οποία, όλως τυχαίως, δεν έχουν να «μασήσουν» αμερικανικές εταιρίες. Πρόκειται, σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας Τα Νέα, της ματαίωσης της οψιόν για την τέταρτη φρεγάτα behlarra και τις κορβέτες που σύμφωνα με τα προ-συμφωνηθέντα με τους Γάλλους, θα έδιναν κάποια προστιθέμενη αξία σε ελληνικά ναυπηγεία καθώς σημαντικό έργο της ναυπήγησής τους θα το αναλάμβαναν αυτά.

Στην προκειμένη περίπτωση τα πατριωτικά ανακλαστικά κανενός βουλευτή της ΝΔ δεν εξεγέρθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του Αντώνη Σαμαρά, πολύ δε περισσότερο που ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας ψηφίστηκαν (σχεδόν) ομοφώνως, είτε από πίστη και αφοσίωση στις αμερικανικές οδηγίες είτε από απόλυτη άγνοια των δεδομένων.

Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;

  • Θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι τα εξοπλιστικά συμβόλαια στους Γάλλους δόθηκαν με τη σιωπηρή ανοχή της Ουάσιγκτον, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες εκδίωξαν από μια τεράστια μπίζνα τους Γάλλους από την Αυστραλία.
  • Το αμεκανοκινούμενο «παιχνίδι» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης δεν δικαιολογεί μη ελεγχόμενα από την Ουάσιγκτον ελληνικά οπλικά συστήματα. Αντίθετα προωθεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την προμήθεια όπλων (αεροσκάφη F-35 για παράδειγμα) απόλυτα ενταγμένα στους ΝΑΤΟϊκούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Περί τούτων, δηλαδή για την ανυπαρξία της αμυντικής πολιτικής της χώρας καμία (πατριωτική ή κοσμοπολίτικη) φωνή δεν ακούγεται μια που όλοι έχουν εναποθέσει τις τύχες της χώρας στον αυτόματο (αμερικανικό) πιλότο

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: «Όχι» Βελόπουλου στον προϋπολογισμό – «Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ολιγαρχών»

Στίγκας: Έπαθε ξανά Κασιδιάρη στη Βουλή – «Πας μη Έλλην βάρβαρος» και αναφορά στα Ίμια «που δεν τους κάναμε σκόνη»

Χαρίτσης: «Οι Έλληνες νιώθουν φτωχοί» – Κριτική σε κυβέρνηση και καμπανάκι για την άνοδο της ακροδεξιάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:10