search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 22:13
MENU CLOSE

Το εκκρεμές Αθήνας – Άγκυρας και ο από μηχανής(Αμερικανός) θεός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1312
17.12.2023 11:10
ellada-tourkia-new

Η επαναλαμβανόμενη περιοδική κίνηση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας από την ένταση στη νηνεμία θυμίζει εκκρεμές. Ο αμερικανοΝΑΤΟϊκός μηχανισμός είναι αυτός που συγκρατεί τις δύο χώρες στην αέναη κίνηση που φτάνει από τις «παρυφές» της σύγκρουσης στα όρια της προσέγγισης. Στην τρέχουσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το εκκρεμές κατευθύνεται προς την πλευρά της προσέγγισης αφήνοντας, ωστόσο, πίσω του όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα, που κάποια στιγμή θα επαναφέρουν τις δύο πλευρές σε πορεία σύγκρουσης, όπως έχει παρατηρηθεί στο πέρασμα των δεκαετιών από την εποχή που οι δύο χώρες ενσωματώθηκαν στο αμερικανικό μεταπολεμικό σύστημα ελέγχου, στο ΝΑΤΟ.

Για τις ΗΠΑ η εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα και υπ’ αυτήν την έννοια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται υπό
συνεχή εποπτεία. Για την Ουάσιγκτον οι διαφορές / εκκρεμότητες μεταξύ των δύο «συμμάχων» είναι απλές λεπτομέρειες στον βαθμό που δεν διαταράσσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του εργαλείου (ΝΑΤΟ) να επιβάλλει την αμερικανική πολιτική.

Για τον λόγο αυτόν, κάθε φορά που το εκκρεμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων έτεινε να προσεγγίσει την περιοχή της θερμής αντιπαράθεσης, ο από μηχανής (Αμερικανός) θεός έβαζε το χέρι του για τη διπλωματική εκτόνωση της κρίσης – όπως έγινε με τη Συμφωνία της Μαδρίτης (1997) που «ρύθμισε» την υπόθεση των Ιμίων.

Η αμερικανοΝΑΤΟϊκή παρέμβαση στην τρέχουσα φάση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης είναι λιγότερο εμφανής απ’ ό,τι στην περίπτωση των Ιμίων. Ωστόσο η πρόσφατη Διακήρυξη της Αθήνας
που συνομολόγησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν, προκειμένου να «κλείσουν» τα ζητήματα που εμφανίστηκαν στο τραπέζι μετά την κρίση του «Oruc Reis» (καλοκαίρι του 2020), έχει ξεκάθαρο
αμερικανοΝΑΤΟϊκό άρωμα.

Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι οι δύο χώρες διαβουλεύτηκαν (μυστικά) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι η Διακήρυξη της Αθήνας (7 Δεκεμβρίου), η οποία δημιουργεί την αίσθηση ότι οι
δύο χώρες οδεύουν ταχύτατα στην άλλη πλευρά (της προσέγγισης) του εκκρεμούς. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που εμφανίζεται δημόσια είναι το αποτέλεσμα (διακήρυξη) και όχι τα συμφωνηθέντα.

Με πιο απλά λόγια, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποια ακριβώς Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει συμφωνήσει σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να αποδεχτεί / συμφωνήσει η Τουρκία να περάσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά προσέγγισης.

Διαβάστε επίσης:

Γκώσαμε από υποσχέσεις

Στο bazaar του ΚΕΘΕΑ βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ και την Φάρλι (Photos)

Καλοκαίρι τελικά ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 22:13