search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 05:14
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Εντατικές διαβουλεύσεις για κατάπαυση του πυρός – Οι όροι από Ισραήλ και Χαμάς (video)

20.12.2023 13:40
gaza_new

Εν μέσω σφοδρών μαχών στην Χαν Γιούνις, εντείνονται και οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για ανθρωπιστική παύση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μετέβη στην Αίγυπτο, για επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους, με αντικείμενο τις εξελίξεις στον πόλεμο με το Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωνε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για άλλη μια ανθρωπιστική παύση πυρός στη Γάζα, για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών που καταβάλλουν μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ, σύμφωνα με το BBC.

Στο Τελ Αβίβ, τα ΜΜΕ μεταδίδουν μάλιστα και τους όρους που θέτει το Ισραήλ για να συμφωνήσει σε παύση πυρός. Λέγεται πως στόχος είναι να απελευθερωθούν όλες οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν προβλήματα υγείας και κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ λέγεται πως δέχεται να απελευθερώσει Παλαιστίνιους που κρατούνται σε φυλακές για σοβαρά θέματα.

Η Χαμάς ωστόσο έχει διακηρύξει προ ημερών ότι θα συμφωνούσε να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους της εφόσον συμφωνηθεί μόνιμη εκεχειρία, ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι ο πόλεμος στην Γάζα θα σταματήσει μόνο όταν εξουδετερωθεί η Χαμάς.

Πάντως οι προσπάθειες που καταβάλλονται στα Ηνωμένα Έθνη για να εκδοθεί -επιτέλους -ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο θα ζητείται κατάπαυση του πυρός, «δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο», όπως δήλωσε ο διευθυντής για θέματα Μέσης Ανατολής της ΜΚΟ International Communities Organisation, Γκέρσον Μπασκίν.

Μιλώντας στο BBC, ο Μπασκίν, που διαπραγματεύτηκε εκ μέρους του Ισραήλ την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, το 2011, ανέφερε πως τα όποιο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα αλλάξει την κατάσταση στην Γάζα διότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει μέχρι να επιτύχει τους στόχους του». Κατά τον Γκέρσον Μπασκίν, η διαφαινόμενη διάθεση του Ισραήλ να συμφωνήσει σε παύση πυρός για να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής πίεσης που ασκείται στον πρωθυπουργό Νετανιάχου από τις οικογένειες των ατόμων που κρατά η Χαμάς.

Κατά τον Γκέρσον Μπασκίν «αν το Ισραήλ θέλει την επιστροφή όλων των ομήρων, η πιο πιθανή συμφωνία που πρέπει να επεξεργαστεί με την Χαμάς είναι να δεχτεί να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, που σήμερα είναι περισσότεροι από 7.600 άνθρωποι».

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Στα χέρια της αστυνομίας ο δολοφόνος της Βανέσα Μπαλάν (photos/videos)

ΕΕ: Ιστορική συμφωνία για μεταναστευτικό και άσυλο

Ταξίδι στο «μικρό Παρίσι», την πόλη Νανσί (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19