search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:29
MENU CLOSE

Εγκρίθηκε ψήφισμα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

22.12.2023 19:37
un

Εγκρίθηκε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μετά από μια εβδομάδα καθυστερήσεων.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας:

-Απαιτεί από όλα τα μέρη να «διευκολύνουν και να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους αμάχους.

-Καλεί τα μέρη να «δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών»·. Μια αρχική εκδοχή απαιτούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο απορριφθέν σχέδιο ζητούσε «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.

-Απαιτεί τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων διαδρομών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για παραδόσεις βοήθειας.

-Ζητεί από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο που θα επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά να δημιουργηθεί επίσημα ένας μηχανισμός του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας.

-Απαιτεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
-Απαιτεί να επιτραπεί αρκετό καύσιμο στη Γάζα για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι τέλειο κείμενο, ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη», σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που προώθησε αυτό το ψήφισμα. «Όμως αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα» και το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε, πριν από την ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μια τροποποίηση που κατέθεσε η Ρωσία και ζητούσε την «άμεση παύση των εχθροπραξιών» δεν πέρασε λόγω του βέτο των ΗΠΑ. Δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ και τέσσερις απείχαν.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταφέρνει να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για το Μεσανατολικό. Το προηγούμενο, στις 15 Νοεμβρίου, ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο ενώ άλλα πέντε ψηφίσματα απορρίφθηκαν, επειδή οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο.

Στο σημερινό ψήφισμα πάντως, για ακόμη μια φορά, απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και ονομαστική αναφορά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάτι που προκαλεί οργή στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Αεροσκάφος που μετέφερε 303 Ινδούς καθηλώθηκε στη Γαλλία λόγω «υποψίας για εμπορία ανθρώπων»

Μακελειό στην Πράγα: Ο μακελάρης είχε σκοτώσει, εκτός από τον πατέρα του, και έναν άνδρα και το μωρό του πριν από μία εβδομάδα

Λονδίνο: Έκλεψαν έργο του Banksy, λίγο μετά τα αποκαλυπτήριά του (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:28