search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:47
MENU CLOSE

NYT: Το Ισραήλ χρησιμοποίησε συστηματικά τις πιο καταστροφικές βόμβες σε περιοχές που χαρακτήριζε ασφαλείς για τους πολίτες

22.12.2023 16:03
gaza 2 new

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ χρησιμοποίησε συστηματικά τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές βόμβες του σε περιοχές που χαρακτήριζε ασφαλείς για τους πολίτες, σύμφωνα με ανάλυση οπτικών στοιχείων από τους New York Times.

Η έρευνα επικεντρώνεται στη χρήση βομβών 2.000 λιβρών σε μια περιοχή της νότιας Γάζας όπου το Ισραήλ είχε δώσει εντολή στους αμάχους να μετακινηθούν για ασφάλεια. Ενώ βόμβες αυτού του μεγέθους χρησιμοποιούνται από αρκετούς δυτικούς στρατούς, ειδικοί στα πυρομαχικά λένε ότι σχεδόν ποτέ δεν ρίχνονται από τις αμερικανικές δυνάμεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές πλέον.

Οι Times χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη σάρωση δορυφορικών εικόνων της νότιας Γάζας για κρατήρες βομβών. Οι δημοσιογράφοι των Times εξέτασαν με μη αυτόματο τρόπο τα αποτελέσματα αναζήτησης, αναζητώντας κρατήρες με διάμετρο περίπου 40 πόδια ή μεγαλύτερους. Οι ειδικοί λένε ότι συνήθως μόνο βόμβες 2.000 λιβρών σχηματίζουν κρατήρες αυτού του μεγέθους στο ελαφρύ, αμμώδες έδαφος της Γάζας.

Τελικά, η έρευνα εντόπισε 208 κρατήρες σε δορυφορικές εικόνες και πλάνα από drone. Λόγω των περιορισμένων δορυφορικών εικόνων και των παραλλαγών στα αποτελέσματα μιας βόμβας, είναι πιθανό να υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που δεν καταγράφηκαν. Αλλά τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι βόμβες των 2.000 λιβρών αποτελούσαν μια διάχυτη απειλή για τους αμάχους που αναζητούσαν ασφάλεια στη νότια Γάζα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση βομβών στη νότια Γάζα, ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε σε δήλωση στους Times ότι η προτεραιότητα του Ισραήλ είναι η καταστροφή της Χαμάς και «τα ερωτήματα αυτού του είδους θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο». Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ο I.D.F. «λαμβάνει τις εφικτές προφυλάξεις για να μετριάσει τη ζημιά των πολιτών».

Όμως οι αμερικανοί ξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις απώλειες αμάχων κατά τη μάχη με τη Χαμάς. Το Πεντάγωνο αύξησε τις αποστολές στο Ισραήλ μικρότερων βομβών που θεωρεί ότι ταιριάζουν καλύτερα σε αστικά περιβάλλοντα όπως η Γάζα. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει επίσης περισσότερα από 5.000 πυρομαχικά MK-84 – έναν τύπο βόμβας 2.000 λιβρών.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στην Πράγα: Βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών – Οι σοκαριστικοί διάλογοι, «μας ρίχνει, χρειαζόμαστε ελεύθερο σκοπευτή»

Πράγα: «Όταν βγήκαμε από την αίθουσα υπήρχε παντού αίμα» – Τεράστιο οπλοστάσιο είχε ο δράστης – Εθνικό πένθος στην Τσεχία (photos/videos)

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ όλο τον κόσμο: Μάγισσες, κόκκινα εσώρουχα και τηγανιτές…κάμπιες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:47