search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:47
MENU CLOSE

Με το… wallet η είσοδος στα γήπεδα: Η κυβέρνηση διαφημίζει υπηρεσία, που ήδη εφαρμόζουν οι ομάδες 

23.12.2023 11:50
GHPEDO

Ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο με την οπαδική βία και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα είναι πασιφανές.

Γι’ αυτό και οι συνεχείς συσκέψεις, οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες μέτρων και οι δραματοποιημένες παρεμβάσεις των στελεχών της.

Προφανώς η αγωνία για να μην ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση, αλλά και η ανησυχία για να μην εισπράξει πολιτικό κόστος από την αβελτηρία της αυτή, είναι λογική και αναμενόμενη.

Αλλά να φτάσει στο σημείο να διαφημίζει ότι εισάγει μία υπηρεσία, που ήδη εφαρμόζεται στα μεγάλα γήπεδα της χώρας και την έχουν καθιερώσει τουλάχιστον οι ισχυρές και οργανωμένες ΠΑΕ, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας.

Τις τελευταίες ώρες προβάλλεται οι σχεδόν διθυραμβικές δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, περί εφαρμογής του μέτρου για την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα με την υπηρεσία wallet του κινητού τηλεφώνου.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, με βάση δηλώσεις του υπουργού στο ΑΠΕ η είσοδος στα γήπεδα θα γίνεται «με μια γρήγορη διαδικασία, αλλά και ασφαλή, καθώς ο καθένας θα επιτρέπεται να μπει χρησιμοποιώντας το δικό του κινητό»!

Προφανώς, ή ο υπουργός είναι εντελώς άσχετος με τα όσα συμβαίνουν στα γήπεδα ή απλώς προσπαθεί να κερδίσει δημοσιότητα, καταφεύγοντας στην κοροϊδία.

Κι αυτό διότι, τουλάχιστον τα μεγάλα γήπεδα της πρωτεύουσας, όπως το Καραϊσκάκη, η Νέα Φιλαδέλφεια και ο Λεωφόρος Αλεξάνδρας, ήδη εφαρμόζουν το μέτρο αυτό.

Ταυτοποίηση 

Επιπλέον, πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα και όχι ουσιαστικό. Η ταυτοποίηση των φιλάθλων που εισέρχονται στο γήπεδο και ο έλεγχος της συμπεριφοράς τους είναι το ζητούμενο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το εάν είναι το εισιτήριο σε wallet, σε χαρτί ή σε πάπυρο!  

Κατ’ αρχάς, ο κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας δίδει όλα τα στοιχεία του στην αντίστοιχη ΠΑΕ, καθώς οφείλει να γίνει και θεσμικά «φίλος» της ομάδας, για να έχει αυτό το προνόμιο αγοράς της μόνιμης πρόσβασης σε όλους τους αγώνες.

Αλλά και όσοι αγοράζουν απλά εισιτήρια δίνουν και πάλι στοιχεία, όπως ο ΑΜΚΑ.

Άρα είναι ταυτοποιημένοι όσοι εισέρχονται νόμιμα στο γήπεδο, κάτι που είναι και ένα από τα κύρια ζητούμενα – για τους παράνομα εισερχόμενους είναι άλλη συζήτηση.

Από τη στιγμή που θα πάρει κάποιος εισιτήριο διαρκείας ή απλό εισιτήριο, οι μεγάλες ομάδες του το παρέχουν σε όλες τις μορφές. Μπορεί να το εκτυπώσει, αλλά, ειδικά το διαρκείας, το περνά στο κινητό.

Το πόσο σημαντικό είναι να το έχει ο οπαδός στη μία ή την άλλη μορφή είναι εντελώς δευτερεύον και τεχνικό θέμα, αλλά προφανώς οι περισσότεροι το περνούν στα κινητά τους, για προφανείς λόγους.

Για παράδειγμα σε ένα από τα ωραιότερα και μεγάλα γήπεδα της Ευρώπης, στο San Mames της Ατλέτικο Μπιλμπάο οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν το εισιτήριο σε… χαρτί και δεν είναι υποχρεωμένοι να το έχουν σε κανένα wallet.

Εκείνο που ενδιαφέρει τις ομάδες είναι να γνωρίζουν ποιος ή ποια κάθεται σε κάθε θέση του γηπέδου.

Το θέμα είναι τι εφαρμόζεται στην πράξη. Διότι και τώρα που υπάρχει η υπηρεσία wallet, ένας κακός χαμός γίνεται σε πολλά γήπεδα για διάφορους λόγους.

O ίδιος ο υπουργός αναιρεί όλη τη σημασία του μέτρου με το wallet, όταν λέει πως θα ελέγχεται ο καθένας που εισέρχεται στο γήπεδο από κάμερες, ώστε αν χρειαστεί να επιβεβαιωθεί σε δεύτερο χρόνο εάν είναι ο πραγματικός κάτοχος του εισιτηρίου!  

Πέντε αναγκαία μέτρα που ξεπερνούν την τεχνική προσέγγιση

Τα πραγματικά θέματα με την είσοδο και την παρουσία των οπαδών εντοπίζονται στα εξής σημεία:

1. Η είσοδος των οπαδών, που ελέγχεται συνήθως από ιδιωτικά σεκιούριτι, γίνεται πολλές φορές χωρίς ουσιαστική τήρηση των μέτρων, με ευθύνη όμως των ίδιων των ΠΑΕ. Δηλαδή, αφήνουν να περνούν υπεράριθμοι και άνθρωποι χωρίς εισιτήριο (με και χωρίς wallet!). Ενίοτε παρακαλετά, άλλοτε εκβιαστικά και μερικές φορές σε κρίσιμους αγώνες με φανερή επιδίωξη να γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδο για να δημιουργηθεί «ατμόσφαιρα».  

2. Ο πραγματικός έλεγχος για το εάν κουβαλά πάνω του επικίνδυνα υλικά κάποιος οπαδός είναι θέμα που οφείλουν οι ΠΑΕ και η κυβέρνηση να λύσουν με συγκεκριμένα μέτρα, που δεν σχετίζονται πάντως με wallet και τέτοια.   

3. Η διάθεση των εισιτηρίων, όταν ο κάτοχος δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο: Το θέμα αυτό οι μεγάλες ομάδες του εξωτερικού το έχουν λύσει. Και για να μην χάνει ο οπαδός που έχει πληρώσει μία υπηρεσία και για να μην μένουν κενά καθίσματα στο γήπεδο, ενώ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Οι οπαδοί τα διαθέτουν (προφανώς έναντι αντιτίμου) στην ηλεκτρονική βάση της ομάδας και η ομάδα τα διαθέτει σε (ταυτοποιημένους) φίλους του συλλόγου. Άρα, γνωρίζει η ΠΑΕ κάθε στιγμή, ποιος κάθεται πού. Τρόποι μπορούν να βρεθούν πάντως. Ούτε εδώ είναι θέμα… wallet.

4. Γνωρίζει όμως πραγματικά μία ΠΑΕ ποιος κάθεται πού; Ώστε εάν κάποιος κάνει κάτι επιλήψιμο να τον εντοπίσει; Επειδή η οργάνωση στα γήπεδα δεν διεκδικεί δάφνες, μόνο μία λύση υπάρχει: Κάμερες όσο γίνεται υψηλής ευκρίνειας, σε ένα κλειστό κύκλωμα, το οποίο… πάντα θα λειτουργεί και θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας όταν χρειαστεί, ώστε να εντοπίζεται ο οπαδός και η θέση του. Με τις ταυτοποιήσεις που θα έχουν εφαρμοστεί, ο δράστης θα αποκαλύπτεται.

5. Μία προϋπόθεση είναι βέβαια να μην επιτρέπονται οι μετακινήσεις των οπαδών σε άλλες θέσεις εντός της θύρας ή και μεταξύ των θυρών. Κάθε ΠΑΕ μπορεί να το επιβάλλει αυτό με βάση τις οδηγίες στους σεκιούριτι. Και τη γενικότερη καλή οργάνωση. Εάν τεθούν όλα τα οργανωτικά και τα μέτρα ασφαλείας ως προϋπόθεση για να είναι ανοιχτό το γήπεδο, χωρίς όμως εκπτώσεις, τότε οι ΠΑΕ ξέρουν να βρουν τον τρόπο.

Ατελείωτη διαδικασιολαγνεία  

Για την ιστορία και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Παπαστεργίου, αυξάνεται ουσιαστικά η (ηλεκτρονική) γραφειοκρατία και η φασαρία.

Πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή: Οι πολίτες για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου, ο οποίος πιστοποιείται αποκλειστικά μέσω της καταχώρισης στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό του εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη όπου θα αποθηκεύεται στο wallet. Πηγαίνοντας ο πολίτης στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό του τηλέφωνο θα πλησιάζει στα tourniquet (πρόκειται για τον μηχανισμό, ο οποίος τοποθετείται στην είσοδο δημοσίων χώρων κι επιτρέπει να εισέρχεται σε αυτόν ένα άτομο κάθε φορά), τα οποία μέσω της τεχνολογίας NFC θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία ποιος μπήκε στο γήπεδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και με ποιανού κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που νόμιμα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.

Όσον αφορά στους ανήλικους, θα μπορούν να βγάλουν και θα «κλειδώνουν» το εισιτήριό τους πάνω στο κινητό του γονέα, κηδεμόνα. Στις περιπτώσεις που ο ανήλικος είναι άνω των 14 ετών μέχρι 17 ετών, ο γονέας θα στέλνει το εισιτήριο στο κινητό του παιδιού.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης για μεταναστευτικό: Δεν έχουμε συμφωνία με το Πακιστάν, δεν είμαστε καν κοντά

“Βόμβες” Καιρίδη: «Εκ του πονηρού και για να διεγείρει την κοινή γνώμη, η κριτική για τις «ελληνοποιήσεις» μεταναστών»

Γιατί ο Σαμαράς βγήκε στο… βουνό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:46