search
ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 14:07
MENU CLOSE

Γιουράι Τσιντούλα: «Διαφωνούσα με τις πολιτικές του» – Ποιος είναι o Σλοβάκος λογοτέχνης και γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

15.05.2024 18:31
tsintoula-1

Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης που οπλοφορούσε νόμιμα, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα, είναι ο άνδρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

Από επίσημα χείλη η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα δήλωσε ότι το άτομο που πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό συνελήφθη από την αστυνομία.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό το κίνητρο του φερόμενου δράστη, ωστόσο σε βίντεο που κυκλοφορεί υποστηρίζει πως το έκανε επειδή δεν συμφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Reuters και βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τον Φίτσο να βγαίνει από ένα κτιρίο και να κατευθύνεται για να χαιρετήσει και να ανταλλάξει χειραψίες με ένα πλήθος κόσμου που τον περίμενε. Ξαφνικά στο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί και τους σωματοφύλακες του Φίτσο να ορμούν πάνω σε έναν άνδρα. Σε ένα άλλο βίντεο δυνάμεις ασφαλείας και αστυνομικοί φαίνονται να έχουν ρίξει έναν άνδρα στο έδαφος.

Κατά πληροφορίες, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος στυνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του. Πιο συγκεκριμένα, αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ενώ ο Φίτσο χαιρετούσε τον κόσμο ο συγκεκριμένος άνδρας του φώναξε «Ρόμπο έλα εδώ» και όταν τον πλησίασε άρχισε να πυροβολεί.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο 71χρονος είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005. Μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές. Από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του.

Το τοπικό site Aktuality.sk επικοινώνησε με τον γιο του 71χρονου, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από αυτή την κατάσταση, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του διέθετε άδεια οπλοφορίας. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε και γιατί συνέβη όλο αυτό», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για τα αισθήματα που έτρεφε ο πατέρας του κατά του Φίτσο, απάντησε: «Θα σας πω αυτό – δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Ακόμη, απάντησε αρνητικά οταν ερωτήθηκε αν ο 71χρονος ήταν ψυχιατρικός ασθενής. «Ίσως βραχυκύκλωσε, δεν το ξέρω. Είναι δυναμικός, αλλά δεν είχε επισκεφτεί ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο».

Ο 71χρονος είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005. Από το 2008 και μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές (Sen rebela, Diptych, Osy). Έχει επίσης εκδώσει το μυθιστόρημα «Το μήνυμα της θυσίας». Από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 εργαζόταν ως οδηγός και υπάλληλος ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του.

Ο ίδιος κατείχε το όπλο νόμιμα και στο παρελθόν εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Οι άνθρωποι φαίνεται να τρελαίνονται» φέρεται να δήλωσε σε ένα βίντεο πριν από οκτώ χρόνια. «Οι μετανάστες συρρέουν στην Ευρώπη, υπάρχει μίσος και εξτρεμισμός παντού. Αλλά το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση σε αυτό το χάος».

Είχε πει επίσης ότι είχαν ιδρύσει το Κίνημα κατά της Βίας στο Λέβιτσε. «Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος απορρίπτει τη βία» είχε πει. «Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους, να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία. Είναι πολύ δύσκολο γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν πια. Ο κόσμος είναι γεμάτος χάος και μίσος».

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» ο Ρόμπερτ Φίτσο

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» βρίσκεται ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης:

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας (Videos)

Σλοβακία: Σε σοκ οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο

«Κλείδωσε» το πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ στο CNN

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 14:05