search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:48
MENU CLOSE

Η Ουάσιγκτον βήχει, ο πλανήτης αρρωσταίνει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2313
21/12/2023
24.12.2023 00:56
USA AMERIKI

Όταν στην «αυτοκρατορική» μητρόπολη το σύστημα «ζορίζεται», κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα φτάσουν οι κραδασμοί εκεί όπου οι Αμερικανοί (δηλαδή σχεδόν παντού στη Γη) έχουν απλωμένο τραχανά. Καθώς ο Τραμπ, σύμφωνα με τις μετρήσεις, δεν έχει αντίπαλο εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις διαδικασίες για να κερδίσει την υποψηφιότητά τους για μια νέα προεδρική θητεία, την οποία επιπροσθέτως έχει μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει αν φτάσει μέχρι τις εκλογές, το άλλο μισό κομμάτι του αμερικανικού συστήματος προσπαθεί με δικαστικές αποφάσεις να του κλείσει το δρόμο.

Έτσι, για πρώτη φορά, στην ιστορία των ΗΠΑ ενεργοποιείται το άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, και ένα δικαστήριο του Κολοράντο με απόφασή του πετά – προς το παρόν – τον πρώην Πρόεδρο έξω από την διαδικασία διεκδίκησης κατ’ αρχάς του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και στη συνέχεια της προεδρίας.

Το παιχνίδι θα κριθεί στο Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο, στο οποίο θα προσφύγει ο Τραμπ. Ωστόσο, αν στη Μητρόπολη τα μείζονα πολιτικά ζητήματα οδηγούνται στην (διόλου) ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τότε οι τριβές που θα συνταράξουν το επόμενο διάστημα την αμερικανική πολιτική ζωή / σκηνή δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη καμιά γωνιά του πλανήτη.

Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε κάτι ακόμη: Δεκαετή διάρκεια θα έχει η «αμυντική» συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Δανία, η οποία θα επιτρέψει σε Αμερικανούς στρατιώτες και αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό να χρησιμοποιούν δανικό έδαφος. Παρόμοιες συμφωνίες – θα πρέπει να σημειώσουμε – οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αυτόν τον μήνα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Κατά τα λοιπά η Ρωσία και ο Πούτιν απειλούν την… Ουάσιγκτον και τη δημοκρατία παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:

Διαμαντοπούλου υπέρ Σαμαρά

Θα έχαναν στη Δικαιοσύνη όσοι αντέδρασαν στη ροζ σημαία

Κικίλιας κατά Περιφέρειας για την προετοιμασία της ενόψει χιονοπτώσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:45