search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:13
MENU CLOSE

Ικανοποίηση Αθήνας από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, ειδικά για την αμυντική συνεργασία

06.01.2024 17:45
mitsotakis_blinken

Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα Χανιά, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Άντον Μπλίνκεν από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 17:30 προσγειώθηκε στη Σούδα.

Τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο έλληνας ομολογός του, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης.

O Πρωθυπουργός υποδέχθηκε σήμερα στην οικία του στα Χανιά τον αμερικανό αξιωματούχο.

«Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή που σχέσεις των δυο χωρών να ήταν σε αυτό το σημείο»

«Είναι το καλύτερο μέρος, στη Σούδα, που συμβολίζει τη συνεργασία μας. Είναι χαρά που σας καλωσορίζω σε μια εποχή που οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες είναι στο καλύτερό τους σημείο. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν σε αυτή την περιοχή», ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Kύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι’ αυτό», επισήμανε από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν.

»Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας George Tsunis, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

«Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε.

Η ατζέντα

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπλίνκεν ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδό τους και τέθηκαν τα περαιτέρω βήματα, στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, που θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Επανέλαβε, μάλιστα, την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ‘Antony Blinken Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε, ακόμη, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Επόμενος σταθμός η Ιορδανία

Η Ελλάδα ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του αμερικανού ΥΠΕΞ. Η περιοδεία θα συνεχιστεί σε Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Αίγυπτο.

Τι αναφέρει το Anadolu για τις συναντήσεις με Φιντάν και Ερντογάν

Νωρίτερα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χακάν Φιντάν επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Ο τούρκος υπουργός φέρεται να τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ. Στη συνάντηση του ‘Αντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.

Σύμφωνα με το Anadolu, στο τραπέζι, τέθηκαν η κατάσταση στη Γάζα, η επικύρωση από την πλευρά της Τουρκίας της ένταξης της Σουηδίας στο NATO, καθώς και το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση με τον πρόεδρος της Τουρκίας έλαβαν μέρος ο επικεφαλής της MIT, Ιμπραήμ Καλίν, και ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζέφρι Φλέικ.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν «τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες αμάχων, καθώς και την ανάγκη εργασίας για μια ευρύτερη, διαρκή περιφερειακή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Τέλος, ο Αντόνι Μπλίνκεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ερντογάν για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Οι πρώτες εικόνες πριν τη συνάντηση στα Χανιά

Μπορέλ: «Κανείς δεν θα κερδίσει από μία περιφερειακή σύγκρουση στο Λίβανο»

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA – Οι …λόγοι υγείας και η δίκη για διαφθορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:13