search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:03
MENU CLOSE

Χορός κινητοποιήσεων στη Γερμανία, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Σολτς (Video)

10.01.2024 15:26
germany strike

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στη Γερμανία από την τριήμερη απεργία που κήρυξαν οι οδηγοί των τραίνων, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, που είναι εξοργισμένοι από τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις.

Στη διάρκεια της απεργίας των οδηγών θα πραγματοποιούνται ελάχιστα δρομολόγια τραίνων, με συνέπεια εκατομμύρια πολίτες να είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να μεταβούν στις δουλειές τους. Παράλληλα απεργούν και οι μηχανοδηγοί των εμπορικών αμαξοστοιχιών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το εμπόριο.

Προειδοποιήσεις για νέες απεργίες

Η απεργία κηρύχθηκε με κύρια αιτήματα μισθολογικές αυξήσεις και μείωση των ωρών εργασίας από τις 38 στις 35 την εβδομάδα. Είναι η τρίτη απεργία που προκηρύσσουν οι οδηγοί των τραίνων από το Νοέμβριο.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου GDL, Κλάους Βεζέλσκι δήλωσε στο κανάλι ZDP ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου. «Αν δεν έχουμε νέα μέχρι την Παρασκευή θα κάνουμε ένα διάλειμμα και θα προγραμματίσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στους δρόμους οι αγρότες

Η απεργία των σιδηροδρομικών προκηρύχθηκε καθώς βρίσκονται στους δρόμους και οι Γερμανοί αγρότες, που διαμαρτύρονται για τις σχεδιαζόμενες περικοπές επιδοτήσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τα καύσιμα. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται άνευ προηγουμένου ως προς την ένταση και την μαζικότητά τους.

Από τη Δευτέρα οι αγρότες μπλοκάρουν τις εισόδους σε αρκετούς αυτοκινητόδρομους με τρακτέρ και κάνουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Παρατηρητές σημειώνουν ότι αρκετοί συντηρητικοί πολιτικοί εκφράζουν υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ στο παρελθόν επέκριναν αντίστοιχες κινητοποιήσεις που είχαν οργανωθεί από ακτιβιστές για το περιβάλλον. Άλλοι εκφράζουν ανησυχία ότι η ακροδεξιά έχει σπεύσει να εκμεταλλευτεί την οργή των αγροτών για να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Ο υπουργός Γεωργίας, Τσεμ Οζντεμίρ εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες των αγροτών, αλλά πρόσθεσε ότι το κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργείται μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση «όπως στις ΗΠΑ», όπου οι άνθρωποι «δεν μιλούν μεταξύ τους, δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και αναμένουν τον χειρότερο από τον διπλανό τους».

Στις κινητοποιήσεις θα προστεθούν και οι εταιρίες φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς εμπορευμάτων, που διαμαρτύρονται για την αύξηση των διοδίων που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα. Οι φορτηγατζήδες προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τα οχήματά τους στο Βερολίνο, στις 18 και 19 του μήνα, κάτι που θα προκαλέσει ακόμα χειρότερο κυκλοφοριακό χάος.

Κλίμα έντασης ενόψει των εκλογών στα ανατολικά κρατίδια

Οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον καγκελάριο Σολτς αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για τον προϋπολογισμό του 2024.
Επίσης οι αναλυτές επισημαίνουν την δραματική αλλαγή συμπεριφοράς σε μία χώρα που είναι γνωστή για την ικανότητα εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων σε εργασιακά θέματα.

Την καινούρια χρονιά πρόκειται να πραγματοποιηθούν περιφερειακές εκλογές στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επικρατούσα αναταραχή θα αποβεί επωφελής κυρίως για την ακροδεξιά.

Σε αυτό το κλίμα, περίπου 100 αγρότες παρεμπόδισαν την αποβίβαση του υπουργού οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ από φέρι μπόουτ στη βόρεια Γερμανία, υποχρεώνοντάς το να επιστρέψει στο νησί όπου ο Χάμπεκ πέρασε τις διακοπές του. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, που είναι στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων, κάλεσε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών να ανέβουν στο πλοίο για να συζητήσουν τα αιτήματά τους, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

«Μου προκαλεί σκέψεις και ανησυχία η κλιμάκωση της έντασης στη χώρα σε τέτοιο βαθμό», ανέφερε αργότερα σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Χάμπεκ.

Διαβάστε επίσης:

Δανία: Η παράξενη ιστορία της βασιλικής οικογένειας – Ο βρετανός στρατιώτης και το άλογο (photos)

Τα απίστευτα εκθέματα που «εξαφανίστηκαν» από μουσεία στην Αγγλία – Το ημερολόγιο του Σαντάμ, το ψεύτικο… μουστάκι και η ποντικοπαγίδα!

Πλειοδότης έδωσε 300 δολάρια για παράνομο DVD του «Poor Things» του Λάνθιμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:00