search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:01
MENU CLOSE

Δανία: Η παράξενη ιστορία της βασιλικής οικογένειας – Ο βρετανός στρατιώτης και το άλογο (photos)

10.01.2024 14:46
dania_alogo_1001_1920-1080_new

Ήταν οι δύσκολες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν ο Ρίτσαρντ Ντούιν έκανε το ταξίδι από την πατρίδα του, την Αγγλία και πέρασε τη Βόρεια Θάλασσα για να αναλάβει τον ρόλο του συνδέσμου των συμμαχικών δυνάμεων στη Δανία. Αποστολή του ήταν να αποτρέψει τη μετατροπή της Δανίας σε πεδίο μάχης. Η Δανία τηρούσε στάση ουδετερότητας μέχρι την εισβολή των ναζί, το 1940.

Ο Ντούιν, που είχε τον βαθμό του ταγματάρχη, έκανε επαφές με τους ντόπιους, κατάφερε να διατηρήσει την ειρήνη και έγινε φίλος με τη βασιλική οικογένεια της Δανίας. Όταν πληροφορήθηκε ότι επίκειτο η παράδοση των Ναζί, μεθόδευσε την απελευθέρωση της Δανίας

«Ήταν μία πολύ αγχωτική εποχή», λέει η εγγονή του ταγματάρχη, Κάρολιν Τζόουνς, προσθέτοντας ότι ο προγονός της κατάφερνε να αντιμετωπίζει την πίεση που δεχόταν με την ιππασία.

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, μετά την απελευθέρωση της Δανίας το 1945, οι Δανοί εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στέλνοντάς του ως δώρο, στο χωριό του – το Λιντγκέιτ του Σάφολκ- ένα άλογο με το όνομα Lillebror, που σήμαινε «Μικρός Αδελφός».

«Μια μέρα ο Lillebror έφτασε στην εξώπορτα του σπιτιού του», λέει η Τζόουνς. Το άλογο ήταν αυτό που συνήθιζε να ιππεύει ο ταγματάρχης στη Δανία. Ήταν ένα ψηλό ζώο, αλλά ο ταγματάρχης ήταν κι αυτός ψηλός και δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Όμως το σπίτι του ταγματάρχη Ντούιν ήταν άβολο. «Ήταν ένα πολύβουο σπίτι, με παιδιά και σκυλιά παντού, και τώρα με ένα άλογο», λέει η Κάρολιν Τζόουνς. Ο Ντούιν όμως το κράτησε και του βρήκε μία θέση στην αυλή. «Το άλογο τον συνόδευε στη δουλειά του ως κηπουρού, έσερνε το άροτρο και βοσκούσε το γκαζόν», λέει η εγγονή του ταγματάρχη, ώσπου ο «Μικρός Αδελφός» έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Το 1954 ένας Δανός δημοσιογράφος επισκέφτηκε το χωριό του ταγματάρχη στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ για εκείνους που είχαν συμβάλει στην απελευθέρωση της Δανίας.

Μόλις έφτασε ο δημοσιογράφος ρώτησε «πώς είναι το άλογο». «Δυστυχώς πέθανε», απάντησε ο ταγματάρχης και ο δημοσιογράφος απογοητεύτηκε.

Ο δημοσιογράφος επιστρέφοντας έγραψε το αφιέρωμα στον ταγματάρχη και ανέφερε ότι το άλογο είχε φύγει από τη ζωή. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Se and Har, έκανε μεγάλη εντύπωση και αμέσως υπήρξε ανταπόκριση σε μία έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να αγοραστεί ένα νέο άλογο για τον Ντούιν.

Ύστερα από λίγες εβδομάδες έφτασε στο Λιντγκέιτ ο Storebror, το νέο άλογο με το όνομα «Μεγάλος Αδελφός». «Ο παππούς κούρευε το γρασίδι, ένα απόγευμα Δευτέρας, όταν έφτασε έξω από το σπίτι το άλογο και μόλις το είδε φώναξε: Θεέ μου!», λέει η εγγονή του ταγματάρχη, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά, στον Guardian, μια σελίδα από την ιστορία της οικογένειας.

Ο «Μεγάλος Αδελφός» έφτασε μαζί με ένα σημείωμα από τον πρίγκιπα Κνουντ, τον θείο της τότε πριγκίπισσας και σημερινής βασίλισσας Μαργαρίτας, στο οποίο αναφερόταν ότι οι Δανοί φίλοι του ταγματάρχη είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να του αγοράσουν ένα νέο άλογο.

«Μαζεύτηκαν οι γείτονες, από τον κοντινό ιππικό όμιλο στο Νιούμαρκετ και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τον παππού, που τότε ήταν 60 χρόνων, βλέποντας το καινούριο άλογο που ήταν μεγαλύτερο και χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα», λέει η εγγονή του ταγματάρχη.  

Ο Ντούιν αποφάσισε να παραχωρήσει τον «Μεγάλο Αδελφό» σε ένα κορίτσι της περιοχής που είχε πάθος με την ιππασία. Οι Δανοί το έμαθαν και αντί να του στείλουν άλλο άλογο, του απένειμαν μία τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στη χώρα τους και τον βράβευσαν με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Ντάνεμπρογκ. Επιπλέον, του εξασφάλισαν δια βίου όση μπύρα Carlsberg μπορούσε να πίνει.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας εξακολούθησαν να έχουν τακτική επαφή με τον ταγματάρχη, του έστελναν επιστολές όταν η Δανία γιόρταζε την απελευθέρωσή της και η παράδοση συνεχίστηκε από την Μαργαρίτα, όταν ανέβηκε στο θρόνο, το 1972, μετά τον θάνατο του βασιλιά Φρέντερικ.

Όταν είχε φτάσει στη Δανία ο ταγματάρχης γνώρισε την πριγκίπισσα Μαργαρίτα «που τότε ήταν μόλις πέντε χρόνων και ο παππούς ήταν κάτι σαν θείος της, αφού είχε ήδη μια συνομήλικη κόρη και έτσι έγιναν οικογενειακοί φίλοι», λέει η εγγονή του Ντουιν.

Όταν ο ταγματάρχης Ντούιν έφυγε από τη ζωή το 1981, σε ηλικία 90 χρόνων, η οικογένεια έλαβε συλλυπητήρια από τον στρατό της Δανίας και προσωπικά από την βασίλισσα Μαργαρίτα.

«Η οικογένειά μας τρέφει ευγενικά αισθήματα για την Μαργαρίτα και τη Δανία. Είμαστε ευγνώμονες για την εκτίμηση που έδειξαν στον παππού μου. Αλλά σίγουρα δεν χρειαζόμαστε άλλο άλογο», λέει η Κάρολιν Τζόουνς, η οποία αφηγήθηκε την ιστορία αυτή καθώς η βασίλισσα Μαργαρίτα ετοιμάζεται να παραδώσει τον θρόνο στον γιό της, ύστερα από πέντε δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Τα απίστευτα εκθέματα που «εξαφανίστηκαν» από μουσεία στην Αγγλία – Το ημερολόγιο του Σαντάμ, το ψεύτικο… μουστάκι και η ποντικοπαγίδα!

Πλειοδότης έδωσε 300 δολάρια για παράνομο DVD του «Poor Things» του Λάνθιμου

Τεντέν: Ένας έφηβος που σήμερα γίνεται 95 ετών – Το αχτύπητο δίδυμο με τον Μιλού και η συνεργασία με τους Ναζί (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:57