search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 05:34
MENU CLOSE

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ορθόδοξος, με ελληνικές ρίζες και ανοιχτά ομοφυλόφιλος ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας

10.01.2024 16:06
gabriel attal

Μέσα σε μόλις 10 χρόνια, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, κατάφερε να διανύσει μεγάλη απόσταση στην πολιτική του καριέρα, αφού από αρχάριος συνεργάτης στο υπουργείο Υγείας, βρέθηκε στη δεύτερη πιο σημαντική θέση της χώρας.

Ο Ατάλ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, μόλις 34 ετών. Είναι ακόμη νεότερος από τον σοσιαλιστή Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος ήταν 37 ετών όταν διορίστηκε από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1984. Είναι επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Όπως γράφει ο Guardian, πρόκειται για μια θεαματική τροχιά, ακόμη και για κάποιον με προνομιούχο υπόβαθρο όπως ο Ατάλ, για τον οποίο κάθε επαγγελματική εξέλιξη φαινόταν πολύ εύκολη.

Στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, ο Ατάλ ήταν μέλος μιας ομάδας μορφωμένων νεαρών ανδρών που επιλέχθηκαν να συμβουλεύουν και να υποστηρίξουν τον εξίσου νεαρό Γάλλο ηγέτη.

Ο Ατάλ ήταν γνωστός για την προθυμία του να μιλήσει ανοιχτά για οποιοδήποτε θέμα, ενώ ήταν επίσης γνωστός για τις έξυπνες και αιχμηρές παρατηρήσεις του καθώς και τις εξαιρετικές μεταφορές του.

Οι εξαιρετικές δεξιότητες επικοινωνίας και η ικανότητα να σκέφτεται και να απαντά γρήγορα σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο και στο κοινό, του χάρισε το παρατσούκλι «ελεύθερος σκοπευτής».

Ο Ατάλ είναι γιος του Ίβ Ατάλ, ενός Τυνήσιο-Εβραίου δικηγόρου και παραγωγού ταινιών που πέθανε το 2015 και της Μαρί ντε Κουρίς, που προέρχεται από μια ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια από την Οδησσό της Ουκρανίας, με ελληνορωσικές ρίζες. Μεγάλωσε στο Παρίσι με τρεις μικρότερες αδερφές και χρησιμοποίησε το πλήρες όνομα Γκαμπριέλ Ατάλ ντε Κουρίς.

Το 2019, ο Ατάλ δήλωσε ότι ο πατέρας του του είχε πει ότι μπορεί να είναι Ορθόδοξος, αλλά εκείνος λέει ότι «ένιωθα Εβραίος σε όλη μου τη ζωή».

Εκπαιδεύτηκε σε ιδιωτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν παιδιά γονέων υψηλού προφίλ στην πολιτική και την τέχνη στο Παρίσι, όπου τα αγγλικά είναι υποχρεωτικά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μετά την αποφοίτησή του, εισήλθε στο διάσημο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις δημόσιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με φίλους, η πολιτική του φιλοδοξία πυροδοτήθηκε όταν συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του εξτρεμιστή Ζαν-Μαρί Λεπέν, όταν ο ηγέτης της ακροδεξιάς εισήλθε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 με τον Ζακ Σιρακούν. Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2006 και υποστήριξε την υποψήφια για την προεδρία, Σεγκολέν Ρουαγιάλ στις εκλογές του 2007.

Το 2012, όταν έκανε πρακτική στο υπουργικό συμβούλιο της τότε υπουργού Υγείας, Μαρισόλ Τουρέν, μητέρας μιας σχολικής φίλης, προσλήφθηκε στο υπουργείο, μόλις σε ηλικία 23 ετών.

Η Τουρέν τον περιέγραψε ως «έναν έξυπνο άνθρωπο με κατανόηση», προβλέποντας «μια εξαιρετική καριέρα και ένα λαμπρό μέλλον».

Έφυγε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2016 για να ενταχθεί στο νεοσύστατο κεντρώο πολιτικό κόμμα του Μακρόν.

Έκτοτε, η άνοδός του στην πολιτική ήταν ασταμάτητη και γρήγορη όσο αυτή του Μακρόν.

Σε ηλικία 29 ετών, διορίστηκε γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας, και έγινε το νεότερο μέλος της κυβέρνησης της Πέμπτης Δημοκρατίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 1958.

Κατείχε πολλές υψηλές πολιτικές θέσεις στο κόμμα του Μακρόν, κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός δημοσίων οικονομικών και υπουργός Παιδείας. Τον περασμένο Ιούνιο έγινε μέλος του γαλλικού Εθνικού Κοινοβουλίου.

Ο Ατάλ έχει σχέση με τον Στεφάν Σεζουρνέ, 38 ετών, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γενικό γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος, που τώρα ονομάζεται Renaissance, ο οποίος ήταν πολιτικός σύμβουλος του Μακρόν μέχρι το 2021.

Την τελευταία δεκαετία, η πολιτική θέση του Άταλ φαίνεται να έχει αλλάξει από την κεντροαριστερά στην κεντροδεξιά.

Το 2018, απάντησε στις απεργίες των εργαζομένων της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων, λέγοντας ότι η Γαλλία πρέπει «να βγει από την απεργιακή κουλτούρα» ενώ είπε για τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ότι είναι «εγωιστικά μέλη της αστικής τάξης».

Ο Μακρόν, κάποτε γνωστός ως το «χρυσό παιδί» της γαλλικής πολιτικής λόγω της νιότης, του δυναμισμού και της φιλοδοξίας του, θα βασιστεί στον νεαρό, δυναμικό και φιλόδοξο Ατάλ για να ενισχύσει την κυβέρνηση που αποδυναμώθηκε από την έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να κερδίσει μέλη της νέας γενιάς ψηφοφόρων που είναι απογοητευμένοι, για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα είναι δημοφιλής ως επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, με το 36% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι θα γίνει καλός πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης:

Χορός κινητοποιήσεων στη Γερμανία, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Σολτς (Video)

Δανία: Η παράξενη ιστορία της βασιλικής οικογένειας – Ο βρετανός στρατιώτης και το άλογο (photos)

Τα απίστευτα εκθέματα που «εξαφανίστηκαν» από μουσεία στην Αγγλία – Το ημερολόγιο του Σαντάμ, το ψεύτικο… μουστάκι και η ποντικοπαγίδα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01