search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:08
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η θέση για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, οι επιφυλάξεις Λινού και η στάση απέναντι στην κυβερνητική πρόταση

10.01.2024 06:37
kasselakis new

Σε αναμονή των ανακοινώσεων που θα κάνει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τελούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση πάντως με ό,τι εκτιμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις στη ΝΔ, σύμφωνα με σχετικές διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πιθανότατα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει στην τακτική του πρέσινγκ σε Μητσοτάκη, ακόμη και αν έρθει τελικώς νομοσχέδιο όπως διαφαίνεται, υπογραμμίζοντας τα σημεία εκείνα που δεν αγγίζει η κυβέρνηση λόγω του εσωκομματικού ζητήματος. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε δική του πρόταση θα κληθεί εν καιρώ, να τοποθετηθεί και απέναντι στην κυβερνητική πρόταση όταν έρθει στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το προηγούμενο διάστημα σήκωσε το θέμα εκτιμώντας αφενός ότι ζορίζει πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς αναστατώνει το εσωτερικό της ΝΔ, και αφετέρου άρα, ότι δεν θα μπορέσει να το φέρει και θα εμφανιστεί όμηρος συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων στο κόμμα του.

«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ σε υιοθεσία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Αποκορύφωμα ήταν η παρουσίαση πρότασης νόμου την Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να βγει πιο μπροστά και να δείξει ότι έχει καθαρή θέση που ικανοποιεί πλήρως τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για ισότητα στο γάμο.

«Όσο εκείνος θα αναβάλλειθα διστάζει, θα κωλυσιεργεί, θα μετράει αντιδράσεις συντηρητικών βουλευτών του και θα καθησυχάζει τ’ αυτιά ακροδεξιών ψηφοφόρων του, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει.

Κύριε Μητσοτάκη, μας κάνετε να αισθανόμαστε β’ κατηγορίας πολίτες.

Όταν ένας άνθρωπος διψά για ισότητα και συμπερίληψη, δεν του λες “περίμενε να εξηγήσω”, όπως δηλώσατε χθες».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετική του ανάρτηση την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση πρότασης νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δήλωση Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρώτα θα εξηγήσει τι θέλει να κάνει και μετά θα φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την πρόβλεψη, που σύμφωνα με διαρροές φαίνεται να αφήνει εκτός η κυβέρνηση, περί της δυνατότητας των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης κύησης και όχι μόνο δια της υιοθεσίας. Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ο ίδιος, είχε πει σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο πως επιθυμεί να αποκτήσει με τον σύζυγό του δύο αγόρια μέσω της διαδικασίας της παρένθετης κύησης.

Αποστάσεις για το θέμα της παρένθετης κύησης

Με τη ρύθμιση αυτή φάνηκε χθες να διαφωνεί – ή έστω να εκφράζει επιφυλάξεις – η βουλευτής Βόρειου τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, αυξάνοντας σε δύο των αριθμό των βουλευτών που έχουν κάποια διαφωνία με την κεντρική θέση του κόμματος και την έχουν εκφράσει δημόσια. Είχε προηγηθεί ο βουλευτής Βόλου Αλέξανδρος Μεικόπουλος, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες έχει εκφραστεί υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά κατά της τεκνοθεσίας εν γένει, με ή χωρίς παρένθετη μητέρα.

Η Αθηνά Λινού πάντως, δεν εξέφρασε αντίρρηση στο θέμα της τεκνοθεσίας συνολικά, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η ίδια ανήκει ενεργά στην Εκκλησία, (η οποία έχει κάθετη αντίθεση). «Άλλο τι πιστεύω εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, «κι άλλο τι πρέπει να γίνει για να προστατευτεί και η ελευθερία των ανθρώπων και κυρίως να προστατευτούν τα παιδιά».

«Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβουλευτεί επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας»

Για το θέμα της τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητέρας, σημείωσε όμως πως «αυτό θα πρέπει να το συζητήσουν ειδικές επιτροπές ηθικής και δεοντολογίας και να δουν αν κάποιων ανθρώπων, πχ των γυναικών, θίγονται τα δικαιώματα και με ποιο τρόπο θα ρυθμιστεί αυτό». Στην παρατήρηση ότι πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί θετικά με την πρότασή του απάντησε με νόημα: «Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας την οποία να συμβουλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ». Εν ολίγοις, έθιξε το θέμα από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των γυναικών που βρίσκονται στη θέση της παρένθετης μητέρας, με αιχμή σαφώς και περί του κινδύνου που συζητείται ευρύτερα να στηθεί σχετική «βιομηχανία» και ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι βιαστική και έχει κενά.

Η ίδια είπε θα περιμένει να τοποθετηθούν και ειδικοί στο πεδίο της βιοηθικής αλλά και των δικαιωμάτων, όταν παρουσιαστεί η κυβερνητική πρωτοβουλία.

Με ερωτηματικό είναι αν υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που έχουν ενστάσεις, στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν.

Τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει η ώρα

Πάντως, η πρόταση αυτή σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νίκος Παππάς, είναι πρόταση της προηγούμενης χρονιάς, η οποία επανακατατίθεται. Κοινώς, προϋπήρχε και δεν είναι νέα επεξεργασία, η θέση του ήταν γνωστή.

Τώρα το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, όταν προωθηθεί προς ψήφιση, έστω και «λειψή» – αν όντως αφήνει εκτός την παρένθετη κύηση – που όμως για πολλούς από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θα συνιστά ένα θετικό βήμα, Άλλωστε η δική του πρόταση δεν αναμένεται να εγκριθεί. Το πολύ να στηριχθεί από τη Νέα Αριστερά (είναι με ερωτηματικό) η οποία επίσης ζητά πλήρη δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που δείχνει να έχει έντονες επιφυλάξεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ πιθανόν να στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Προς το παρόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετούνται και επισημαίνουν ότι περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις και βλέπουμε. 

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Να ποινικοποιηθούν οι γυναικοκτονίες ως κακούργημα» – Η επίκαιρη ερώτηση στον Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς υπουργοί

Στον Άρειο Πάγο κατέθεσε για τις υποκλοπές ο Κύρτσος – «Πολιτική μεθόδευση του γραφείου του πρωθυπουργού»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06