search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:54
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: Πρώτη πανελλαδική συνάντηση για τη χάραξη του οδικού χάρτη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2316
11/01/2024
11.01.2024 08:30
nea aristera 543- new

Στην πρώτη της πανελλαδική σύσκεψη στελεχών προχωρά η Νέα Αριστερά την Παρασκευή και το Σάββατο προκειμένου να χαράξει την πορεία του επόμενου διμήνου, με ορίζοντα την πανελλαδική συνδιάσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου. Στόχος είναι στα μέσα Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά βήματα της οργανωτικής συγκρότησης και να ξεκινήσει η καμπάνια για τις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, η διήμερη πανελλαδική σύσκεψη θα γίνει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, όπου είχε γίνει και η εκδήλωση των «αποκαλυπτηρίων» του ονόματος. Θα ανοίξει το απόγευμα της Παρασκευής με ομιλία του Αλέξη Χαρίτση και παρουσίαση από τον Νάσο Ηλιόπουλο του οδικού χάρτη για την οργανωτική συγκρότηση και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του διμήνου αυτού.

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου, που θα είναι το ευρύ σώμα με παρουσία αντιπροσώπων από τη βάση, θα εγκρίνει την πολιτική και ιδεολογική διακήρυξη αλλά και το πλαίσιο για τις ευρωεκλογές, επομένως θα έχει τον χαρακτήρα της αφετηρίας της πορείας ίδρυσης του κόμματος, η οποία φαίνεται να έχει βήματα και φάσεις.

Ως εκ τούτου δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο αν η ίδρυση θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται πως τα στελέχη της Νέας Αριστεράς έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μετεκλογικό τοπίο (μετά τις ευρωεκλογές δηλαδή) καθώς αναμένουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και πίεση για αναδιατάξεις στο εσωτερικό του άξονα Αριστεράς – Κεντροαριστεράς.

Δεδομένου ότι επιδίωξή τους είναι το σχήμα που θα φτιάξουν να είναι ευρύ και όχι μια υπόθεση των «πρώην» του ΣΥΡΙΖΑ, τηρούν στάση αναμονής για το σκηνικό που θα αναδυθεί μετεκλογικά και τις συγκλίσεις που μπορεί να προκύψουν.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με Κόκκαλη

Προς το παρόν φαίνεται να καλλιεργούνται οι επαφές και οι συζητήσεις με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, με πηγές της Νέας Αριστεράς να παραπέμπουν στην προ ημερών συνάντηση που είχαν, σε πολύ καλό κλίμα όπως επισημαίνεται, οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, ένα ακόμη στέλεχος δείχνει να προσχωρεί στη Νέα Αριστερά, και συγκεκριμένα η πρώην υφυπουργός Οικονομικών και πρώην βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά ζητήματα, η συγκρότηση οργανώσεων φαίνεται πως προχωρά κυρίως στην Αθήνα, ενώ ήδη έχουν συγκροτηθεί και κάποιες τομεακές επιτροπές (επιτροπή υγειονομικών, επιτροπή δικαιωμάτων). Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, στις περιοδείες τους ο Αλέξης Χαρίτσης και οι βουλευτές του κόμματος θερμομετρούν το τοπίο και μεταφέρουν την ύπαρξη διαθεσιμότητας και διάθεσης ενός κόσμου που είναι κοντά στην Αριστερά ή υπήρξε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε αδρανοποιηθεί.

Ως προς τις άμεσες πρωτοβουλίες για το επόμενο δίμηνο, ήδη από την Κυριακή, σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς έδωσαν ένα πρώτο περίγραμμα που περιλαμβάνει καμπάνιες για ακρίβεια, στέγαση και νεανική βία και εγκληματικότητα, ενώ ήδη υπήρξε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη Θεσσαλία. Επίσης η Νέα Αριστερά θα δώσει το «παρών» στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει προαναγγείλει πρόταση νόμου, αν και αναμένει πρώτα να δει το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου από τη Νέα Αριστερά

Μητσοτάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εν μέσω αναβρασμού στη ΝΔ

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια: Παραδέχτηκε ότι είναι δική του – Απαντάμε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:50