search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:08
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Χωρίς κομματική πειθαρχία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Πρότεινε την «διέξοδο» της αποχής στους διαφωνούντες

10.01.2024 17:53
mitsotakis-123-n

Τέλος στη συζήτηση περί επιβολής κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έθεσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση.

Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του για το συγκεκριμένο θέμα και ζητώντας ευρεία συζήτηση, ώστε να μην διχαστεί η κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες. Αλλά ανοίγω τη συζήτηση και για έναν λόγο ακόμα, διότι με ρωτήσατε για τους βουλευτές μας. Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση».

Πάντως, στην ουσία αποδεχόμενος ότι μάλλον η… τέχνη της πειθούς δεν θα έχει και πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές», ενώ όσον αφορά στο χρόνο που θα έλθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, εκ των συμφραζομένων μάλλον προκύπτει ότι μάλλον δεν θα πάει για μετά τις ευρωεκλογές, με τον Κ. Μητσοτάκη να λέει ότι «δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Ποτέ δεν το έκανα αυτό. Έχω κάνει πολύ αντιδημοφιλή πράγματα και ποτέ δεν κοίταξα τις μετρήσεις».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ήταν λιγότερο σαφής σχετικά με το τι θα κάνει με υπουργούς που θα διαφωνήσουν με τη νομοθετική πρωτοβουλία αυτή, λέγοντας ότι «οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε ότι «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης», λέγοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό μας λέει, “αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ”, προσέξτε, για ένα θέμα όπου εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν βάζω κομματική πειθαρχία. “Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή”, ως κ. Ανδρουλάκης, “τι λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω εγώ πρόβλημα στη ΝΔ”. […] Μου κάνει πάρα πολλή εντύπωση, είναι πολύ ξεπερασμένη αυτή η λογική».

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, “θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει”, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», λέγοντας μάλιστα, ότι «ένας άντρας μόνος του δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο “Γονέας 1”, “Γονέας 2”», αλλά και προσθέτοντας ότι «αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο. Δηλαδή, την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου».

Διαβάστε ΕΔΩ τις αναφορές του πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια, την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, την Ασφάλεια αλλά και για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ευρωπαϊκό αξίωμα.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης στην εξεταστική για τα Τέμπη: Να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να ερευνήσει την τραγωδία

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια: Παραδέχτηκε ότι είναι δική του – Απαντάμε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο

Σκρέκας: Με net prices και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους η αντιμετώπιση της ακρίβειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:07