search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:39
MENU CLOSE

Κατάληψη σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο: Αγωνία για τον Έλληνα πλοίαρχο – Προσπάθειες της εταιρείας και του ΥΠΕΞ για επικοινωνία

11.01.2024 20:27
tanker_new

Μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη του 20χρονου Έλληνα δόκιμου πλοιάρχου στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στο οποίο έγινε κατάληψη από ενόπλους στον Κόλπο του Ομάν

Μέχρι στιγμής τόσο η εταιρεία όσο και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν κατορθώσει να επικοινωνήσει μαζί του, όπως επίσης και με το υπόλοιπο πλήρωμα, καθώς το σύστημα μετάδοσης θέσης του πλοίου έχει κλείσει από το πρωί, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη

Νωρίτερα, το ιρανικό ναυτικό κατέλαβε ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η επιβεβαίωση για το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση έρχεται μετά την αναφορά ότι στο πετρελαιοφόρο St Nikolas επιβιβάστηκαν ένοπλοι άνδρες το πρωί της Πέμπτης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε μια σύντομη είδηση που επιβεβαίωσε την κατάληψη από το ναυτικό του Ιράν. Δεν ταυτοποίησε το σκάφος, αλλά είπε ότι η κατάσχεση έγινε μετά από δικαστική απόφαση.

Το πλοίο είχε κάποτε εμπλακεί σε μια διαμάχη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά την οποία κατασχέθηκαν ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.

Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε επιχειρήσει να στείλει λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, κατά παραβίασιν των αμερικανικών κυρώσεων.

Το δεξαμενόπλοιο παλαιότερα γνωστό ως Suez Rajan, το οποίο βρισκόταν στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης κατάσχεσης φορτίου μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, δέχτηκε ρεσάλτο από ένοπλους με στρατιωτικές στολές 50 ναυτικά μίλια νότια του Ομάν.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.

Στο πλοίο επιβαίνει 19μελές πλήρωμα από 18 Φιλιππινέζους και έναν Ελληνα, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρινίζει ότι το τάνκερ είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras.

Ο ST Nikolas πλέει προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν και οι επικοινωνίες με το σκάφος έχουν χαθεί, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Διαβάστε επίσης:

Πιέσεις αναμένεται να δεχτεί ο Ζελένσκι στο Νταβός για «ένα πιο σαφές σχέδιο» στον πόλεμο με τη Ρωσία

Γροιλανδία: Πώς καταλήγουν παγετώνες 100.000 ετών στα… κοκτέιλ μπαρ του Ντουμπάι

Νετανιάχου για Χάγη: Γύρισε ο κόσμος ανάποδα, το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:38