search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 19:23
MENU CLOSE

Έτοιμος ο Ανδρουλάκης να συγκρουστεί με τον Μητσοτάκη – Τα 4 μέτωπα του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2316
11/01/2024
12.01.2024 08:05
androulakis

Έτοιμος να συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δηλώνει στους συνεργάτες του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα «στρέψει» τα βέλη προς τον πρωθυπουργό κυρίως στα θέματα τα οποία η κυβέρνηση ήδη δείχνει να «πονάει». Αυτά δεν είναι άλλα από την ακρίβεια, την εγκληματικότητα αλλά και τη δημόσια Υγεία.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το «σύστημα Μαξίμου» έχει αποτύχει παταγωδώς σε αυτά τα τρία σημαντικά ζητήματα – πράγμα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις – «με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη να έχουν απλώς ρόλο παρατηρητή – σχολιαστή».

Ανεβάζει συνεχώς στροφές

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπαράθεσή του με τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης ανεβάζει συνεχώς τους τόνους, χρησιμοποιώντας μία γλώσσα η οποία είναι αρκετά πιο επιθετική. Δηλαδή, αν προσέξει κάποιος τη ρητορική του, θα διαπιστώσει πως ο πρόεδρος του Κινήματος ανεβάζει συνεχώς στροφές. Σε συνέντευξή του στο Οpen και σχολιάζοντας το θέμα της ακρίβειας χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη «πρωθυπουργό των συμφερόντων».

«Όταν έχουμε σωρευτικό πληθωρισμό στα βασικά αγαθά της τάξης του 25% – 30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας. Θεωρούμε μείζον εθνικό ζήτημα το δημογραφικό και το βρεφικό γάλα πωλείται από 147% έως 213% υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί δυόμισι χρόνια δεν έγιναν έλεγχοι στην αγορά; Γιατί δεν μπήκαν πρόστιμα; Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να είναι πρωθυπουργός των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων – απ’ ό,τι φαίνεται – συμφερόντων και όχι πρωθυπουργός που υπηρετεί τα συμφέροντα των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η παραπάνω δήλωση δείχνει και το πλαίσιο με το οποίο θα κινηθεί και το Κίνημα όλο το επόμενο διάστημα, καθώς η στρατηγική επιλογή του κόμματος δεν είναι άλλη από την κατά μέτωπο επίθεση.

Οι κεντρικές θέσεις

Με το κόμμα να διψά για στελεχική ενδυνάμωση και με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην απουσία γυναικών, ο Ανδρουλάκης, ο οποίος χαράζει σχεδόν καθημερινά με τους συνεργάτες του τη γραμμή της παράταξης, έδωσε οδηγίες προς βουλευτές και στελέχη σε μία σειρά από ζητήματα, διότι διαπιστώθηκαν παρερμηνείες αλλά και διαστρεβλώσεις. Σκοπός των «γραμμών» είναι να μην υπάρξουν λάθη στο μέλλον:

1. Μη κρατικά πανεπιστήμια: Πρέπει να ανοίξει αμέσως η συζήτηση για το αντιστάθμισμα στήριξης των δημόσιων πανεπιστημίων για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και τα παιδιά του ελληνικού λαού να έχουν προοπτική, διότι σε αυτά θα σπουδάσουν στη συντριπτική τους πλειονότητα, όπως εξάλλου συμβαίνει πανευρωπαϊκά. Πρέπει να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος, να υπάρξει ένα consensus μακροπρόθεσμης στήριξης του κοινωνικού κράτους και για την Παιδεία και για την Υγεία.

2. Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Αναφορικά με την τεκνοθεσία, το κριτήριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο απόλυτος σεβασμός στο συμφέρον του παιδιού και στα δικαιώματά του. Δεν θα μεταβιβάσει ο Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει.

3. Ευρωεκλογές: Είναι η αρχή για να γίνει η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, στο να έχει η Νέα Δημοκρατία αντίπαλο που θα τη νικήσει. Αν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι αξιωματική αντιπολίτευση με τη σφραγίδα της λαϊκής ετυμηγορίας, η άνοδός του θα είναι ραγδαία.

4. Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ: Το κόμμα έχει κυβερνητικό πρόγραμμα με ουσιαστικές και σύγχρονες θέσεις, και είναι μια παράταξη που δεν λαϊκίζει και διαθέτει πολιτικά πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας. «Χτίζουμε» πολιτικά στελέχη, οικοδομούμε μια πολιτική σε πρόσωπα αξιόπιστα που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα με επάρκεια.

5. Συνεργασίες: Ανοικτό κάλεσμα με κοινωνικούς όρους προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Όχι στη συγκόλληση κομμάτων.

6. Παρακολουθήσεις: Η σημερινή εισαγγελέας της ΕΥΠ δικαιώνει την προηγούμενη εισαγγελέα της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και της μισής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δεν ανοίγει μύτη. Για το θέμα της αρχειοθέτησης του πειθαρχικού ελέγχου εναντίον της Βασιλικής Βλάχου για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να κλείσει με συγκάλυψη.

Διχογνωμία για τα δημοσκοπικά μηνύματα

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη δίνονται και άλλες ερμηνείες, οι οποίες δεν συμφωνούν με αυτές του αρχηγού του κόμματος. Από τη μία γίνεται σαφές ότι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο για να καταγραφεί η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως για να πειστούν οι ψηφοφόροι ότι πλέον ο Ανδρουλάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος του Μητσοτάκη.

Από την άλλη – με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ να τρέχουν – φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει «εισπράξει» από τις απώλειες. Φωνές οι οποίες δεν είναι και πολύ κοντά στον Ανδρουλάκη θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να έχει ποσοστά γύρω στο 15% με 16% στην πρόθεση ψήφου για να μπορέσει να χτυπήσει κάτι περισσότερο στις ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι άλλος από το να συγκεντρώσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, δηλαδή ένα 17% έως 18%. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι η δημιουργία νέων σχέσεων εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό είναι πάρα πολύ δύσκολο έργο και το βάρος πέφτει εξ ολοκλήρου πάνω του.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Τσίπρας προτείνουν να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σφοδρή επίθεση Κατρίνη στον Μητσοτάκη: «Αντί να ψαρεύει σε θολά νερά, ας θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας»

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης απελευθέρωσε το «τσουνάμι» των διαφωνούντων – Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης θα περάσει το νομοσχέδιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 19:17