search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:06
MENU CLOSE

ΕΕ: Συναγερμός για τις ασιατικές σφήκες που σκοτώνουν τις μέλισσες – «Προκαλούν οικονομική καταστροφή» (videos)

16.01.2024 16:17
asian-hornet_1601_1460-820_new
credit: AP

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη λόγω της εξάπλωσης των ασιατικών σφηκών, που εξολοθρεύουν τις μέλισσες και προκαλούν καταστροφές.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα 11 ευρωβουλευτές του δεξιού κόμματος «Forza Italia» ζήτησαν από την Κομισιόν τον σχεδιασμό «ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της αναπαραγωγής του εντόμου μέσω χρηματοδότησης συστημάτων ελέγχου με πόρους της ΕΕ».

Οι κίτρινες σφήκες, που κατάγονται από τη νοτιοανατολική Ασία, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από δύο δεκαετίες. Αρχικά, έφτασαν στη Γαλλία πριν εξαπλωθούν στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου από το 2012 προκαλούν καταστροφές στις βόρειες περιοχές της χώρας. Την περασμένη χρονιά υπήρξε απότομη αύξηση στους πληθυσμούς του χωροκατακτητικού είδους στη Βρετανία.

Σκοτώνει έως και 30 μέλισσες τη μέρα

Η ασιατική σφήκα είναι ένας «αδηφάγος θηρευτής» με ικανότητα να σκοτώνει έως και 30 μέλισσες τη μέρα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Σαλβατόρε Ντε Μέο στην «Il Messaggero». «Από το 2004, αυτό έχει προκαλέσει σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», είπε. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελιού και τη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος.

Η vespa velutina, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους, πιστεύεται ότι εισήλθε στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Μπορντό το 2004 σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε κεραμικά εισαγόμενα από την Κίνα. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εισβολείς κοστίζουν στη γαλλική οικονομία περίπου 30,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έντομα έχουν προκαλέσει πτώση της παραγωγής μελιού στην Πορτογαλία κατά 35% τα τελευταία χρόνια.

Στην Ιταλία, τα έντομα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Λιγουρία πριν εξαπλωθούν στο Πιεμόντε, την Τοσκάνη και, πιο πρόσφατα, στην Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο. Δεν είναι σαφές πόσο έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η ασιατική σφήκα την παραγωγή μελιού σε εθνικό επίπεδο, αλλά οι απώλειες στη Λιγουρία υπολογίζονται στο 50%, ενώ οι μελισσοκόμοι στην Τοσκάνη και το Βένετο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων στο Βένετο, Μικέλε Μερίντιο, δήλωσε ότι η ασιατική σφήκα είναι διαφορετική από την ανατολίτικη σφήκα ή vespa orientalis, η οποία πλήττει περιοχές της νότιας Ιταλίας.

«Μια ανατολίτικη σφήκα μπορεί να επιτεθεί σε ένα μόνο μελίσσι, ενώ μία ασιατική επιτίθεται σε πολλά μελίσσια ταυτόχρονα», είπε. «Σκοτώνουν τις μέλισσες με τέτοια απίστευτη ταχύτητα -τις διαμελίζουν και φέρνουν τα υπολείμματα πίσω στις δικές τους φωλιές για να ταΐσουν τα μικρά τους- που οι μέλισσες δεν εγκαταλείπουν πλέον τις κυψέλες τους».

Διαβάστε επίσης:

Παλαιστίνιος καταστηματάρχης χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα από τον ισραηλινό στρατό (Videos)

Ερυθρά Θάλασσα: Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης (video)

Ισλανδία: Επιχείρηση διάσωσης ζώων από το απειλητικό ηφαίστειο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:06