search
ΠΕΜΠΤΗ 13.06.2024 16:16
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πώς διχάζει τα κόμματα η ρύθμιση – Απορρίπτουν την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, ρήγμα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

17.01.2024 12:25
vouli exo

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι τα τρία μεγάλα κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την προωθούμενη ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ανεξάρτητα από τις στοχεύσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αποφάσιζε να θέσει προς ψήφιση από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αν δηλαδή απλώς αδιαφορούσε για τις αντιδράσεις ή επεδίωκε να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από άλλα μείζονα θέματα, αυτό που προκλήθηκε τελικά είναι μάλλον ένα… τσουνάμι στο εσωτερικό των κομμάτων.

Η ΝΔ ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι θα βασανιζόταν στις μυλόπετρες των συντηρητικών αντανακλαστικών της παραδοσιακής βάσης, που με τη βοήθεια της εκκλησίας πιέζει αφόρητα δεκάδες βουλευτές να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση.

Το διήμερο «σεμινάριο-μασάζ» που οργάνωσε το Μαξίμου για τους βουλευτές, στέλνοντας κορυφαίους υπουργούς για να πείσουν τους διαφωνούντες δεν απέδωσε ιδιαίτερα.

Οι περισσότεροι που αντιδρούσαν, εξακολουθούν να έχουν τη ίδια στάση και μετά την «ενημέρωση». Πιθανόν το μόνο κέρδος να είναι ότι κάποιοι που σκέφτονταν να καταψηφίσουν, να επιλέξουν τελικά την αποχή ώστε να μην βαθύνουν το χάσμα με το Μαξίμου. Αλλά το ρήγμα παραμένει μεγάλο και αφορά περισσότερους από 30 με 40 βουλευτές, χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει επακριβώς τις διαρροές.

Γι’ αυτό και οι διατάξεις που θα αφορούν την τεκνοθεσία παραμένουν υπό λεπτομερή εξέταση, ώστε η τελική διατύπωση να ενθαρρύνει κάποιους να μετριάσουν τη στάση τους.

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, μέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι βουλευτές απορρίπτουν την κομματική πειθαρχία που θέλει να επιβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον Γιώργο Τσίπρα που εμφανίστηκε από την πρώτη ημέρα αιφνιδιασμένος και επιφυλακτικός, ήρθαν και δηλώσεις άλλων παραγόντων, με πιο πρόσφατη τη δήλωση σήμερα Τετάρτης της πρώην βουλευτή Χαράς Καφαντάρη, η οποία χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή την κομματική πειθαρχία.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Συμεών Κεδίκογλου την Τρίτη, ενώ και ο Χρήστος Σπίρτζης κινείται στην ίδια γραμμή. Αρνητική με την κομματική πειθαρχία πρέπει να θεωρείται και η Νίνα Κασιμάτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αξιόπιστων παρατηρητών, είναι περί τους 8 και ίσως μέχρι 10 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν διαφόρων ειδών αντιρρήσεις με το νομοσχέδιο, ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Αθηνά Λινού, είναι μεταξύ αυτών, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι ίσως και ο Διονύσης Καλαματιανός να έχει τις επιφυλάξεις του, ανεξαρτήτως εάν θα τις διατυπώσει ανοιχτά.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη έχει καταφέρει να μην εκδηλωθεί ανοιχτά το πρόβλημα μέχρι τώρα. Η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα επιτρέψει μία σοβαρή καταγραφή της κατάστασης, αλλά όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός των βουλευτών που φαίνεται να αντιτίθεται ειδικά στην τεκνοθεσία, αυξάνει. Γνώστες της εσωτερικής ανθρωπογεωγραφίας στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ακόμα και για 12 με 15 βουλευτές, που θα αποφύγουν να ψηφίσουν εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέξει τη γραμμή της κατά συνείδηση ψήφου.  

Αρχικά, υπολογίζονταν οι διαφωνούντες σε έξι με οκτώ, αλλά αποδεικνύεται ότι πολλοί περισσότεροι όσο οι συζητήσεις φουντώνουν.

Κορυφαίο παράγοντας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν επιθυμεί να υπερψηφίσει για την τεκνοθεσία, έλεγε απηυδισμένος ότι «αν δεν μπορεί να περάσει μόνος του ο Μητσοτάκης τα νομοσχέδια που φέρνει, ας παραιτηθεί να αναλάβουν άλλοι που ίσως τα καταφέρνουν καλύτερα».

Διαβάστε επίσης:

Στο Νταβός από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ανδρουλάκης για γάμο ομόφυλων: Τι θα πει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα – Το μήνυμα στους διαφωνούντες

Νέα ηγεσία στην ΕΛΑΣ: Σε τι αποσκοπούν οι αλλαγές του Χρυσοχοΐδη, ποια τα επόμενα βήματα για την ασφάλεια του πολίτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 13.06.2024 16:14