search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:57
MENU CLOSE

Ο οδικός χάρτης και οι άξονες της αντεπίθεσης Ανδρουλάκη – Τι είναι το σύστημα… «Motion Offense»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2317
18/01/2024
19.01.2024 08:00
androulakis deth

Τον οδικό χάρτη για τις ευρωεκλογές και τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη περιέγραψε στα στελέχη του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, του οποίου οι κεντρικές θέσεις έχουν την απόλυτη σφραγίδα του, βλέπει πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί για αυτήν και γι’ αυτό, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει την άμυνά του.

«Motion Offense»

Ως λάτρης του μπάσκετ ο Ανδρουλάκης προσανατολίζεται σε μία στρατηγική η οποία θα έχει πολύ «motion offense». Δηλαδή συνεχή κίνηση των παικτών, σε αυτή την περίπτωση των βουλευτών του, που μπορεί να κάνει μία ομάδα μεσαίου μεγέθους να κερδίσει μία ανώτερη.

Αυτό που ζήτησε για να «κερδηθεί» αυτή η ανώτερη ομάδα (η Νέα Δημοκρατία) είναι να υπάρξει συνεργασία και λειτουργία του κόμματος ως ενιαίου συνόλου. Να υπάρχει συνεχής «κίνηση των παικτών» με υπομονή στην επίθεση και σωστό διάβασμα στην αντίπαλη άμυνα. Όπως λένε συνεργάτες του, αν αυτό επιτευχθεί και «παιχτεί σωστά», τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι έχουν πετύχει νίκες σε ζητήματα όπως η ακρίβεια, η εγκληματικότητα αλλά και η λειτουργία των θεσμών. Την ίδια ώρα αναγνωρίζουν ότι η στάση του κόμματος στο θέμα του γάμου ομοφύλων, ενώ ήταν ξεκάθαρη, έγινε προσπάθεια να «θολωθεί» από τη Νέα Δημοκρατία και τα φιλοκυβερνητικά μέσα. Παράλληλα γνωρίζουν ότι υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν.

Σ’ αυτούς τους βουλευτές (κυρίως επαρχίας), οι οποίοι είναι γύρω στους οκτώ, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ η κομματική πειθαρχία δεν μπαίνει καν σε συζήτηση. Συνεργάτες του Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν στο «Ποντίκι» ότι «το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχει σταθεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντα στη γραμμή της κατάργησης κάθε είδους διάκρισης. Έχουμε ψηφίσει τη δεκαετία του 1980 τη συνολική αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, που και τότε συναντούσε αντιδράσεις. Αλλά και στο σύμφωνο συμβίωσης, στην ταυτότητα φύλου και σε κάθε είδους σχετικό νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα παρόν προς τη θετική κατεύθυνση».

Στο στόχαστρο ο Φλωρίδης

Η Χαριλάου Τρικούπη επικρίνει τη στάση του Μητσοτάκη στο θέμα της «αποχής των βουλευτών» τονίζοντας πως «καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πλευρά της συμπολίτευσης και οπωσδήποτε θα χρειαστούν και ψήφοι της αντιπολίτευσης. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εισηγείται ένα νομοσχέδιο αλλά ουσιαστικά να βασίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να το περάσει. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει όχι μόνο τους βουλευτές, αλλά και τους υπουργούς του, που υποχρεούνται να υπογράψουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Αυτή είναι μία αντικοινοβουλευτική στάση».

Η σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων αποκτά και έντονα «ΠΑΣΟΚικά» χαρακτηριστικά αφού στο στόχαστρο του Ανδρουλάκη θα μπει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του, «αντικοινοβουλευτική στάση είναι και το να εισηγείται το νομοσχέδιο ο υπουργός Επικρατείας. Μιλάμε για αλλαγές στον Αστικό Κώδικα. Υπάρχει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης. Θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή του. Τα νομοσχέδια που αφορούν τους Αστικούς Κώδικες τα εισηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης και όχι ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας, που έχει πιο γενικές αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση επιλέγει γενικώς αντικοινοβουλευτικούς διαδρόμους».

Πέραν του Φλωρίδη στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν βουλευτές και υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης – ο οποίος σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ – θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος και άλλοι «γαλάζιοι» δεν ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης.

«Τράβηξε» αυτιά για περισσότερη δουλειά

Στο ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαροι πως σήμερα είναι «το δεύτερο κόμμα και κοιτάζουν με αισιοδοξία το μέλλον». Ωστόσο, όπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας, υπάρχει «διπλή» ανάγνωση για τις μετρήσεις και τα δημοσκοπικά μηνύματα. Για να αρχίζουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να αυξάνονται όλο και περισσότερο ο Ανδρουλάκης «τράβηξε» τα αυτιά βουλευτών του και ζήτησε περισσότερη δουλειά.

«Να παράγουμε έναν αξιόπιστο και σοβαρό λόγο. Να μιλάμε με ειλικρίνεια και να μην κάνουμε μικροπολιτική. Να προσεγγίζουμε τα προβλήματα με ρεαλισμό και να είμαστε φυσικά πάντα σύμφωνοι με τις αξίες και τις αρχές μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Το επόμενο διάστημα στις παρεμβάσεις του θα επαναφέρει στο τραπέζι τη «Δημοκρατική Παράταξη», ενώ θα γίνει και πιο ξεκάθαρος για το πώς εννοεί τις συνεργασίες από τη βάση μετά τις ευρωεκλογές.

«Άγχος Κασσελάκη»

Αναφορικά με τις πρόσφατες επιθέσεις του Κασσελάκη – τις οποίες δεν τις περίμεναν σε τέτοιον βαθμό – κάνουν λόγο για «δημοσκοπικό άγχος». Θυμίζουν ότι στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ δεν ενεπλάκη καθόλου για να μην θεωρηθεί ότι παίρνουν το μέρος κάποιου ή ότι το Κίνημα ευνοεί την εκλογή κάποιου. «Αυτή η στάση ήταν θέμα αρχών και αξιών» τονίζουν.

Στις κατηγορίες Κασσελάκη ή συνεργατών του στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα υπάρξει επίθεση ή σχόλιο που δεν θα απαντηθεί. «Ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε, δυστυχώς, τα επιχειρήματα του σκοτεινού διαδικτύου, του βούρκου που μηρυκάζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης λειτουργεί ως “εκβιαζόμενος” από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Κασσελάκης υπερέβη αξίες και αρχές».

Διαβάστε επίσης

Δουδωνής για γάμο ομοφύλων: «Γιατί δεν παίρνει θέση ο Φλωρίδης;»

Κασσελάκης: Στημένες οι «συναντήσεις» Μητσοτάκη την ώρα που οι πολίτες χάνουν τα σπίτια τους

Κατατίθεται μέσα στον Ιανουάριο το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:57