search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:09
MENU CLOSE

Κατατίθεται μέσα στον Ιανουάριο το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο – τι θα προβλέπει για ομόφυλα ζευγάρια και τεκνοθεσία

18.01.2024 10:25
Untitled design (3)

Μετά το διπλό φροντιστήριο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, ο πρωθυπουργός έχει μία καθαρή εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η συμπεριφορά της κοινοβουλευτικής ομάδας όσον αφορά το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών, οι βουλευτές που είτε θα ψηφίσουν όχι είτε θα απέχουν αυτή τη στιγμή είναι περίπου στους 30 και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως φτάνοντας κοντά στην ψήφιση του νομοσχεδίου ο αριθμός μπορεί να μειωθεί κι άλλο.

Άλλωστε υπάρχει πάντα και το «πυρηνικό όπλο» του τηλεφωνήματος που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός σε βουλευτές την κρίσιμη στιγμή.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει το νομοσχέδιο να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός του Ιανουαρίου και πιθανότητα σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι το αργότερο τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της ιεράς συνόδου την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, προκειμένου και η εκκλησία αναλάβει τις επίσημες και τελικές της απόφασης γύρω από το θέμα αφού έτσι κι αλλιώς ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ενημερωθεί εδώ και μέρες από τον πρωθυπουργό για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η δουλειά που έγινε τις προηγούμενες μέρες και η ενημέρωση που υπάρχει τόσο στους βουλευτές όσο και στην κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αποδίδει καθώς έχουν εμφανιστεί οι πρώτες δημοσκοπήσεις στις οποίες η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται θετικά τόσο υπέρ του πολιτικού γάμου όσο και υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Οι διατυπώσεις επί των δύο κρίσιμων αυτών θεμάτων θα κρίνουν πολλά ως προς τις τελικές θέσεις κομμάτων και βουλευτών.

Μάλιστα στην Πειραιώς εκτιμούν πως όσο περνούν οι μέρες τα προβλήματα θα υποχωρούν στη Νέα Δημοκρατία και θα εμφανίζονται στα άλλα κόμματα, αφού ήδη στο ΠΑΣΟΚ είναι περίπου 10 οι βουλευτές που εμφανίζονται αρνητικοί στο να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ στην χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μέσω zoom υπήρξαν ακόμη και φωνές το ΠΑΣΟΚ να απέχει από την ψηφοφορία προκειμένου να μην χρεωθεί πολιτικό κόστος.

Όσον αφορά τον Μάκη Βορίδη, φαίνεται πως έχει επιτευχθεί συμφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Επικρατείας προκειμένου ο κύριος Βορίδης να απέχει από την ψηφοφορία και να μην καταψηφίσει το νομοσχέδιο κάτι που θα οδηγούσε αναγκαστικά τον πρωθυπουργό να τον θέσει εκτός κυβέρνησης.

Χθες το βράδυ, ο κύριος Βορίδης έστειλε και μήνυμα των προθέσεων του, αφού σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση μια διαφωνία να βάλει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης, καταλήγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξη μας.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Αγωνία για τα μέτωπα με Σαμαρά και Βορίδη – Τα ανοίγματα του Μαξίμου και ο φόβος των γκάλοπ 

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τιμές του βρεφικού γάλακτος

Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα «για να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα», λέει ο Δένδιας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:08