search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:46
MENU CLOSE

Διαβήτης: Το «άγνωστο» σύμπτωμα στα χέρια – Τι να προσέχετε

22.01.2024 08:18
diavitis-new

Αν ο γιατρός σας έχει πει ότι έχετε αυξημένο «ζάχαρο», αλλά εσείς δεν κάνετε ό,τι πρέπει για να το ρυθμίσετε, ξανασκεφθείτε το.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με ορισμένα επώδυνα προβλήματα στα χέρια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προβλήματα αυτά είναι:

  • Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
  • Ο «παγωμένος» ώμος (ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα)
  • Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (ή στενωτική τενοντοελυτρίτιδα)
  • Η νόσος Dupuytren (ή ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης)

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου είναι γνωστό ότι σχετίζονται με προβλήματα στα πόδια. Συχνά προκαλούν επώδυνα έλκη τα οποία ενέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και ακρωτηριασμού.

Ο διαβήτης έχει επίσης συσχετισθεί σε προγενέστερες μελέτες με μυοσκελετικά προβλήματα του άνω τμήματος του σώματος. Η νέα μελέτη, όμως, την οποία διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι το αυξημένο σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα σχετίζεται αιτιολογικά με αυτά.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology. Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά στοιχεία από την μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Τα στοιχεία αφορούσαν 379.708 άνδρες και γυναίκες.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι τέσσερις παθήσεις που εξέτασαν είναι πιο συχνές στους ασθενείς με παχυσαρκία ή διαβήτη. Και οι τέσσερις, εξ άλλου, προκαλούν πόνο και μειωμένη κινητικότητα στον ώμο, την άκρα χείρα, τον καρπό ή τα δάκτυλα. Το που ακριβώς θα εντοπίζεται το πρόβλημα, εξαρτάται από την πάθηση.

Η μελέτη έδειξε πως ο αρρύθμιστος διαβήτης συσχετιζόταν ισχυρά και με τις τέσσερις προαναφερθείσες παθήσεις.  Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές με γενετική προδιάθεση για υψηλή γλυκοζυλιωμένη  αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και τις τέσσερις παθήσεις.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δείχνει την διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Ο διαβήτης προκαλεί αύξηση στα επίπεδά της. Οι φυσιολογικές τιμές είναι κάτω από 5,7%. Μεταξύ 5,7% και 6,5% θεωρείται ότι ο ασθενής έχει προδιαβήτη. Πάνω από 6,5% αρχίζει ο διαβήτης.

Αντίστοιχα, η γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία φάνηκε να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Δεν σχετιζόταν, όμως, με τις υπόλοιπες τρεις παθήσεις.

Τι προκαλούν οι τέσσερις παθήσεις

Ο παγωμένος ώμος εκδηλώνεται όταν αναπτυχθεί πάχυνση στον συνδετικό ιστό της άρθρωσης. Η συνέπεια είναι δυσκαμψία και πόνος.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα οφείλεται στην «παγίδευση» του νεύρου του καρπού. Τα συμπτώματά του συμπεριλαμβάνουν μούδιασμα, «μυρμήγκιασμα» και αίσθηση βελονιών στον καρπό.

Η νόσος Dupuytren οφείλεται σε πάχυνση και σύσφιξη του συνδετικού ιστού στην παλάμη, με συνέπεια κάμψη των δακτύλων (γαμφοδακτυλία). Συνήθως προσβάλλει τον παράμεσο και τον μικρό δάκτυλο.

Τέλος, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος οφείλεται σε φλεγμονή στον τένοντα του δακτύλου. Το δάκτυλο βρίσκεται σε κάμψη και δεν μπορεί να ισιώσει εύκολα.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι με την πάροδο του χρόνου ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης ανοίγει τον δρόμο στις τέσσερις παθήσεις. Επομένως, μπορούν να προστεθούν στις δυνητικές επιπλοκές του, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Harry Green.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος από COVID: Γιατί επιμένει και πότε φεύγει;

Βερβερίνη: Πόσο αποτελεσματική είναι στο αδυνάτισμα

Κορωνοϊός: Το 55% όσων νόσησαν ελαφρά υποφέρουν από long covid – Περισσότερα από 200 τα συμπτώματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:46