ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:49
MENU CLOSE

Αυστραλία: Τέλος στην πολιτική της «χρυσής βίζας» - «Φτωχά τα οικονομικά αποτελέσματα» (video)

23.01.2024 06:05

Η Αυστραλία βάζει τέλος στην πολιτική της «χρυσής βίζας», που εξασφάλιζε το δικαίωμα εγκατάστασης στην χώρα σε πλούσιους «επενδυτές» από το εξωτερικό, καθώς η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι «έχει φτωχά οικονομικά αποτελέσματα».

Τελικά φαίνεται πως δικαιώνονται, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε αντί να δίνει «χρυσές βίζες» να ακολουθήσει μια άλλη προσέγγιση και να προσπαθήσει να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους με αυξημένα προσόντα.

Η πολιτική της «χρυσής βίζας» σχεδιάστηκε για να προσελκύσει κεφάλαια ξένων που εμφανίζονταν ως επενδυτές, αρκεί να είχαν στο χέρι 5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (3,3 εκατομμύρια ΗΠΑ). Από το 2012 που άρχισε να εφαρμόζεται αυτή η πολιτική δόθηκαν χιλιάδες βίζες, με το 85% να χορηγούνται σε άτομα που εμφανίζονταν ως επενδυτές από την Κίνα.

Αφού επανεξέτασε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής, η κυβέρνηση της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι «εδώ και χρόνια αυτές οι βίζες δεν φέρνουν αυτό που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία μας», όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Κλερ Ο’Νιλ και ανακοίνωσε ότι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε. Τώρα πλέον στόχος της αυστραλιανής κυβέρνησης θα είναι να δίνονται βίζες «σε πιο εξειδικευμένους μετανάστες», ικανούς να «συνεισφέρουν ουσιαστικά στην Αυστραλία».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε θετικές αντιδράσεις από τον Κλάνσι Μουρ, διευθυντή της Διεθνούς Διαφάνειας Αυστραλίας, ο οποίος δήλωσε στο BBC: «Εδώ και καιρό διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και κλεπτοκράτες εκμεταλλεύτηκαν τις χρυσές βίζες ως όχημα για να παρκάρουν τα παράνομα κεφάλαιά τους στην Αυστραλία και να αποκρύψουν τα ίχνη του εγκλήματος».

Το πρόγραμμα είχε δεχτεί έντονες επικρίσεις για «τρύπες» και «ευάλωτα σημεία» στο νομικό πλαίσιο και ήδη από το 2016 κυβερνητική έρευνα είχε προκαλέσει ανησυχίες για «δυνητικό ξέπλυμα χρήματος και άλλες επιβλαβείς δραστηριότητες». Επιπλέον, είχε διαπιστωθεί ότι οι βίζες έφερναν στην Αυστραλία άτομα «με λιγότερη επιχειρηματική οξυδέρκεια» απ’ ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά και παράλληλα η πολιτική αυτή κόστισε στη χώρα λόγω των φορολογικών εκπτώσεων που προσφέρονταν.

Το 2022 η εφημερίδα The Australian είχε γράψει ότι στελέχη του καθεστώτος Χουν Σεν της Καμπότζης ήταν μεταξύ αυτών που είχαν εκμεταλλευτεί τις αυστραλιανές χρυσές βίζες για να βγάλουν παράνομα κεφάλαια στο εξωτερικό.

Έτσι η Αυστραλία ακολούθησε το βρετανικό παράδειγμα, που από το 2022 εγκατέλειψε την πολιτική χορήγησης βίζας με συνοπτικές διαδικασίες στους πλούσιους, λόγω ανησυχιών για τη ροή μαύρου χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες.

Η πολιτική αυτή επανεξετάζεται και στη Μάλτα, όπου δίνονται υπηκοότητες με συνοπτικές διαδικασίες σε άτομα από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά διαθέτουν… χοντρό πορτοφόλι. Το 2022, από έρευνα στη Μάλτα διαπιστώθηκε ότι δίνονταν άδειες παραμονής σε άτομα που έμεναν μόλις λίγες μέρες στη νησιωτική χώρα, ενώ οι αρχές της ΕΕ είχαν επισημάνει τον κίνδυνο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων εισέβαλαν στην Κνεσέτ (Video)

Το ακροδεξιό AfD θέλει δημοψήφισμα για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ

Διακοπές στα νησιά Λοφότεν και το Βάλε: Δύο εναλλακτικές προτάσεις για τον Φεβρουάριο (Video)

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:48
Exit mobile version