search
ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 18:35
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων εισέβαλαν στην Κνεσέτ (Video)

22.01.2024 16:42
knesset omiroi

Μια ομάδα συγγενών Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα εισέβαλε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, απαιτώντας από τα μέλη της Κνεσέτ να κάνουν περισσότερα για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ανέφερε το Reuters.

Η δράση από περίπου 20 άτομα σηματοδότησε την αυξανόμενη εσωτερική ένταση κατά τον τέταρτο μήνα της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, η οποία έχει περιγραφεί ως γενοκτονία.

Μια γυναίκα κρατούσε φωτογραφίες τριών μελών της οικογένειας της που ήταν μεταξύ των 253 ατόμων που συνελήφθησαν στη διασυνοριακή εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 130 παραμένουν σε αιχμαλωσία αφού άλλοι μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους σε μια εκεχειρία του Νοεμβρίου.

Άλλοι διαδηλωτές, ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια, κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν: «Δεν θα κάθεστε εδώ όσο θα πεθαίνουν εκεί».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου να μεσολαβήσουν για άλλη μια απελευθέρωση κρατουμένων δεν συμβιβάζουν την προσπάθεια του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς.

Η μοίρα των ομήρων – 27 από τους οποίους το Ισραήλ λέει ότι πέθαναν στη Γάζα, πιθανώς κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών – έχει καθηλώσει τη χώρα. Οι συγγενείς τους φοβούνται, ωστόσο, ότι η κούραση του πολέμου θα μπορούσε να αμβλύνει αυτή την προσοχή. Οι διαδηλώσεις που αρχικά προωθούσαν την εθνική ενότητα έχουν γίνει πιο επιθετικές.

Οικογένειες και υποστηρικτές τους άρχισαν επίσης να κατασκηνώνουν έξω από το ιδιωτικό σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και το κτίριο της Κνεσέτ. «Δεν θα τον αφήσουμε μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι», είπε ο Eli Stivi, ο γιος του οποίου ο Idan κρατείται στη Γάζα.

Οι τακτικές συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύθηκαν από διαδηλώσεις που ζητούσαν εκλογές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ακροδεξιά κυβέρνηση. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το έθνος πέρυσι σταμάτησαν μετά την εισβολή της Χαμάς. Τα πολιτικά ρήγματα παραμερίστηκαν καθώς οι Ισραηλινοί συσπειρώθηκαν πίσω από τον στρατό και τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή κρατήθηκαν όμηροι.

Ωστόσο, με την καταστροφική επίθεση στη Γάζα τον τέταρτο μήνα της και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν υποχώρηση στην υποστήριξη στον Νετανιάχου, οι εκκλήσεις για αλλαγές ηγεσίας ενισχύονται. Το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και την Ιερουσαλήμ, ζητώντας εκλογές.

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου απέρριψε τους όρους της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση ομήρων που θα περιλάμβαναν την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ και την παραμονή της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα. Κατόπιν αυτού, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων ζήτησε από τον Νετανιάχου «να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε πολίτες, στρατιώτες και άλλους που απήχθησαν στην καταστροφή του Οκτωβρίου. «Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να θυσιάσει τους ομήρους, θα πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο και να μοιραστεί με ειλικρίνεια τη θέση του με το ισραηλινό κοινό».

Διαβάστε επίσης:

Το ακροδεξιό AfD θέλει δημοψήφισμα για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ

Ίραν: Νεοσύλλεκτος πυροβόλησε και σκότωσε πέντε στρατιώτες

Διακοπές στα νησιά Λοφότεν και το Βάλε: Δύο εναλλακτικές προτάσεις για τον Φεβρουάριο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 18:32