search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:59
MENU CLOSE

Γάζα: Δειλές διπλωματικές κινήσεις στις Βρυξέλλες για τερματισμό του πολέμου – Πάνω από 25.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι (videos)

22.01.2024 13:56
palaistine_new

Στις Βρυξέλλες θα βρεθούν σήμερα, Δευτέρα (22/1), οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Ο Ισραέλ Κατς και ο Ριάντ αλ Μάλικι θα δουν τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να μαίνεται.

Συνολικά 25.295 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 63.000 έχουν τραυματιστεί, η πλειονότητα των οποίων γυναίκες, έφηβοι και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Μάλιστα, τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 190 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 340, προσθέτει το υπουργείο.

«Προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος»;

Ο Ισραέλ Κατς και ο Ριάντ αλ Μάλικι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν -αντίστοιχα το πρωί και το απόγευμα, σύμφωνα με την προσωρινή ημερήσια διάταξη- στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα είναι αφιερωμένο κυρίως στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αν και προβλέπεται να αποτιμηθεί επίσης η κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται επίσης να είναι παρόντες.

Ενόψει του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε στους 27 έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.

Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο.

Το εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη.

Το έγγραφο υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.

Η ΕΕ συγκαταλέγεται στους κυριότερους παρόχους οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, ενώ ταυτόχρονα έχει συνάψει ευρεία συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ, που συμπεριλαμβάνει ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Το εάν οι 27 θα ενέκριναν αυτή την ιδέα όμως δεν είναι διόλου βέβαιο. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία χαρακτηρίζονται αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.

Χαν Γιούνις: Τανκς απέκλεισαν την πρόσβαση σε νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν σήμερα (22/1) στις πύλες δύο νοσοκομείων στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους την πρόσβαση σε αυτά, καθώς συνεχίζονται οι ευρείες επιχειρήσεις του Ισραήλ σε περιοχές όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Κάτοικοι της Χαν Γιούνις δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός της πόλης από αέρος, ξηράς και θάλασσας είναι ο πιο σφοδρός που έχει σημειωθεί στη νότια Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, την ώρα που ισραηλινά άρματα μάχης κινούνται από το ανατολικό προς το δυτικό τμήμα της πόλης.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρηση για την κατάληψη της Χαν Γιούνις, όπου ισχυρίζεται ότι βρίσκονται πλέον τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου επίθεση εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.200 άνθρωποι.

Η πλειονότητα των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας ζει πλέον σε δύο πόλεις, τη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, αντίστοιχα βόρεια και νότια της Χαν Γιούνις. Είναι στριμωγμένοι σε δημόσια κτίρια και τεράστιους καταυλισμούς από σκηνές φτιαγμένες από πλαστικά φύλλα στερεωμένα σε ξύλινα πλαίσια.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επεσήμανε ότι δεν έχει πλέον επαφή με τους εργαζόμενούς της στο νοσοκομείο αλ Άμαλ της Χαν Γιούνις, την κεντρική βάση της οργάνωσης, έξω από το οποίο είναι σταθμευμένα ισραηλινά τανκς.

Πιο δυτικά τα ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν για πρώτη φορά στη συνοικία αλ Μαουάσι, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, αποκλείοντας την πρόσβαση στο νοσοκομείο αλ Χάιρ και σταθμεύοντας γύρω από το νοσοκομείο αλ Άκσα που βρίσκεται εκεί κοντά και το οποίο είναι γεμάτο εκτοπισμένους.

Στο νοσοκομείο Νάασερ, το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις στο οποίο εξακολουθεί να υπάρχει πρόσβαση και το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να λειτουργεί, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τη μονάδα επειγόντων του νοσοκομείου γεμάτη με τραυματίες, οι οποίοι δέχονταν περίθαλψη στο πάτωμα και τους διαδρόμους.

Υγειονομικοί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 πτώματα έφτασαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύκτας, ενώ αναμένουν περισσότερα αργότερα, καθώς τα τανκς στους δρόμους εμποδίζουν τους διασώστες να φτάσουν στους τραυματίες.

«Η κατοχή εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας πρωτοφανή επίθεση από αέρος και ξηράς εναντίον της Χαν Γιούνις. Άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κοντά στη Μαουάσι, άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο αλ Άμαλ, στο πανεπιστήμιο αλ Άκσα. Άνθρωποι μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες με κάρα που σέρνουν γαϊδούρια», δήλωσε γιατρός από το νοσοκομείο Νάσερ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Άσραφ αλ Κίντρα, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι δεκάδες τραυματίες και νεκροί είναι παγιδευμένοι στις περιοχές που στοχοθετούν τα ισραηλινά στρατεύματα.

«Η ισραηλινή κατοχή εμποδίζει τα ασθενοφόρα να κινηθούν για να συλλέξουν τα πτώματα των μαρτύρων και τους τραυματίες από τη δυτική Χαν Γιούνις», κατήγγειλε.

Στην πρωινή του ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός δεν αναφέρθηκε στις σφοδρές συγκρούσεις στη Χαν Γιούνις, αλλά μόνο σε μάχες σε άλλες περιοχές στο βόρειο και νότιο τμήμα του θύλακα.

Οι επιχειρήσεις στο δυτικό τμήμα της αποτελούν την κορύφωση μιας μάχης, η οποία, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, θα είναι η τελευταία ευρεία χερσαία επίθεση προτού οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στραφούν σε χαμηλότερης έντασης, πιο στοχευμένες επιχειρήσεις με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς.

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει αναφερθεί στα σχέδιά του για τις άλλες δύο μεγάλες πόλεις της νότιας Γάζας, τη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, όπου έχουν πλέον καταφύγει οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Θαρραλέα γάτα σώζει σκύλο από κογιότ!

Ρωσία: Υπάλληλος πέταξε γάτα από τρένο στους -30 βαθμούς – Το ζώο πέθανε από το κρύο (Video)

Γερμανία: Απτόητοι οι σιδηροδρομικοί, συνεχίζουν με νέα εξαήμερη απεργία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:59