search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:27
MENU CLOSE

Διακοπές στα νησιά Λοφότεν και το Βάλε: Δύο εναλλακτικές προτάσεις για τον Φεβρουάριο (Video)

22.01.2024 15:05
alpes new

Μπορεί τα κρύα του Φεβρουαρίου να μην εμπνέουν πολλούς για διακοπές, αλλά ο μήνας αυτός προσφέρει πολλές ευκαιρίες για πιο φτηνές αποδράσεις και μάλιστα σε μέρη που άλλες εποχές κατακλύζονται από επισκέπτες.

Επιπλέον στην Ευρώπη διοργανώνονται αρκετά εντυπωσιακά φεστιβάλ, που σίγουρα αποτελούν αξιοθέατο για τους ξένους επισκέπτες.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια διαφορετική προσέγγιση στις διακοπές του Φεβρουαρίου, με δύο προορισμούς που μένουν αξέχαστοι για πολλούς λόγους:

Νησιά Λοφότεν, Νορβηγία

Τα νησιά Λοφότεν βρίσκονται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο και μετά από πολλές εβδομάδες που παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι, ή στο λυκόφως, έρχεται μια περίοδος ηλιοφάνειας.

Ο Φεβρουάριος είναι στο μέσον της περιόδου όπου επιστρέφει το φως και όλα αρχίζουν να αλλάζουν. Είναι ένας μήνας που προσφέρει ισορροπία ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, ένα διάστημα που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το Βόρειο Σέλας, στα νησιά όπου οι οροσειρές συναντούν τον ωκεανό.

Το κρύο παραμένει ωστόσο τσουχτερό και οι δραστηριότητες για τον επισκέπτη είναι περιορισμένες. Αλλά η φυσική ομορφιά είναι εντυπωσιακή σ΄αυτό το αρχιπέλαγος με τα βραχώδη νησάκια που βρίσκεται ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Νορβηγίας.

Τα νησιά συνδέονται με γέφυρες και φέρι με την ενδοχώρα κι αυτή η διαδρομή μένει αξέχαστη, καθώς διέρχεται από εντυπωσιακά φιορδ και παγετώνες.

Οι τολμηροί δεν χάνουν την ευκαιρία για αναβάσεις στα βουνά, καγιάκ στα φιορδ και σερφ- στον βαθμό που το επιτρέπει ο καιρός- και σε κάθε περίπτωση η βόλτα καταλήγει σε ένα από τα πολύχρωμα ξύλινα σπιτάκια στην ακρογιαλιά, στην πόλη Σβόλβαερ, που κάποτε ήταν καλύβες ψαράδων και σήμερα έχουν μετατραπεί σε άνετα καταλύματα για τους τουρίστες.

Βάλε, Ελβετία

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2023 οι ψηφοφόροι στο καντόνι Βάλε της Ελβετίας απέρριψαν τα κυβερνητικά σχέδια για την εγκατάσταση ενός τεράστιου πάρκου με φωτοβολταϊκά στην περιοχή τους.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για τα οφέλη από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι κάτοικοι του Βάλε προτίμησαν την προστασία του αλπικού τοπίου και του περιβάλλοντος, έναντι των υποσχέσεων για την οικονομική ανάπτυξη από τα φωτοβολταϊκά.

Αυτό και μόνο δείχνει την συνείδηση που έχουν αναπτύξει οι Ελβετοί στο Βάλε και εξηγεί γιατί επενδύουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ο Φεβρουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για τα χιονοδρομικά κέντρα του Βάλε. Κι αν η Ελβετία βρίσκεται στην καρδιά των Άλπεων, το καντόνι του Βάλε είναι ένας μικρόκοσμος στον οποίον καθρεφτίζεται όλη η χώρα: στο δυτικό τμήμα ζουν κυρίως γαλλόφωνοι, στα ανατολικά μιλούν περισσότερο τα γερμανικά και οι λάτρεις των χειμερινών σπορ γνωρίζουν πολύ καλά τις άριστες υποδομές στο Ζερμάτ, το Βερμπιέρ και το Κραν-Μοντανά.

Υπάρχουν κι άλλοι, λιγότεροι γνωστοί προορισμοί στο Βάλε, όπως το Γκριμέντζ, με την εκπληκτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η κοιλάδα Λότσενταλ, όπου διοργανώνεται το καρναβάλι των μαγισσών, που χαρακτηρίζεται από τις τρομακτικές μάσκες των καρναβαλιστών.

Το καρναβάλι ‘Tschäggätta’ στο Λότσενταλ, έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχει μακρά παράδοση και κάποτε συμμετείχαν μόνον οι ανύπαντροι άνδρες, που φορούσαν τρομακτικές μάσκες κατασκευασμένες από ξύλο ελάτου, δέρματα κατσίκας και χάλκινα κουδούνια.

Σήμερα μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι άνδρες, ακόμα και οι τουρίστες. Οι μασκαράδες κυνηγούν όποια γυναίκα και παιδί συναντήσουν στο δρόμο και εκτυλίσσονται ομηρικές μάχες με χιονοπόλεμο…

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του καρναβαλιού είναι οι μάσκες, που η κάθε μία έχει μια ιστορία πίσω της. Και αρκετές μάσκες εκτίθενται στο τοπικό Μουσείο Lötschental, το οποίο είναι σημείο αναφοράς για τους ντόπιους.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Απτόητοι οι σιδηροδρομικοί, συνεχίζουν με νέα εξαήμερη απεργία

Ίραν: Νεοσύλλεκτος πυροβόλησε και σκότωσε πέντε στρατιώτες

ΗΠΑ: Ο ΝτεΣάντις αποχωρεί από την κούρσα των εκλογών – Ανοίγει ο δρόμος για τον Τραμπ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42