search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 02:08
MENU CLOSE

Η Στέγη στο Φεστιβάλ του Άμστερνταμ και δύο νέες παραγωγές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2312
14/12/2023
16.12.2023 06:13
STEGI GRAMMATON

Για πρώτη φορά ένα ελληνικό πολιτιστικό κέντρο παίρνει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ του Άμστερνταμ (Brandhaarden), που φέτος, με τίτλο «From Athens to Amsterdam», περιλαμβάνει στους κόλπους του ένα αφιέρωνα με πέντε εγχώριες παραγωγές.

Πρόκειται για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, που για δύο εβδομάδες (30 Ιανουαρίου ώς 10 Φεβρουαρίου) θα παρουσιάσει τα εξής έργα: «Σεισμός» του Βασίλη Βηλαρά, «Constantinopoliad» των Silver Sylvester – Nadah El Shazly, το «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, τη «Νέκυια» του Χρήστου Παπαδόπουλου και το «Romaland» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη. To πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το «Goodbye Lindita» του Μάριο Μπανούσι, μια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.

Το αφιέρωμα θα κλείσει η Λένα Κιτσοπούλου με μια συναυλία ρεμπέτικου (εδώ είναι πολύ καλή η Κιτσοπούλου).

Αυτόν τον καιρό, πάντως, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει δύο ενδιαφέρουσες ξένες παραγωγές.

Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα παίζεται το έργο του Τιάγκο Ροντρίγκες με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες».

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν έγραψε και σκηνοθέτησε αυτό το ιδιόρρυθμο έργο, στο οποίο μια πορτογαλική οικογένεια ακολουθεί μια παραδοσιακή αλλά και παράδοξη τελετουργία: ένα μέλος της, δηλαδή, σκοτώνει μια φορά τον χρόνο έναν φασίστα.

Ακολουθεί στις 11-16 Δεκεμβρίου μία περφόρμανς με τίτλο «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι».

Σ’ αυτήν, η βραβευμένη με Όσκαρ Tilda Swinton και ο ιστορικός μόδας Olivier Saillard παίρνουν μέρος σε μια παράσταση – ζωντανή εγκατάσταση, όπου πρωταγωνιστούν τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τελετουργικό «ντεφιλέ», που αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή, ο οποίος δολοφονήθηκε βάναυσα στα 53 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του σημαντικές δημιουργίες, όπως το «Θεώρημα», «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», το «Βασιλιάς Οιδίποδας», το «Χίλιες και μια νύχτες», το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» κ.ά.

Κατ’ επέκταση, το σώμα της Βρετανίδας οσκαρικής ηθοποιού «μεταφέρει», ως γλυπτό, περισσότερα από τριάντα κοστούμια και αντικείμενα που σχεδίασε ο Danilo Donati τις δεκαετίες ’60 και ’70 για τις ταινίες του Παζολίνι.

Διαβάστε επίσης:

Συμβάντα: Ένας κόσμος εμπειριών αποτυπωμένος σε καμβά από τον Μάριο Σπηλιόπουλο (photos)

Ημερίδα και βιβλίο για την Άλκη Ζέη

Ω, λε φιλαλάκο!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20